
BEYTEK (Beşkaza Genetik Kaynaklar ve Yenilikçi Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi)
Mustafa Saatcı / Mavi Köşe
- 2479
Fethiye’miz, geçen hafta resmî gazetede yayımlanarak kuruluş aşamasını tamamlayan, yeni bir kuruma daha sahip oldu. Hayırlı uğurlu olsun. Tam adı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Beşkaza-Genetik Kaynaklar ve Yenilikçi Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi. Artık şehrimizde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinin birimleri sayılırken bu merkezin de adı geçecek.
Sağlık Bilimleri Fakültesi, İşletme Fakültesi, Ziraat Fakültesi, Ali Sıtkı Mefharet Koçman Meslek Yüksekokulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ile birlikte BEYTEK de şehrimizin yükseköğretim alanındaki faaliyetlerine katkı verecektir.
Araştırma ve uygulama merkezleri genel itibarlarıyla, halkla ve ilgilendikleri sektörlerle daha sıkı ilişkiler kurabilecek yapıdadırlar. Sahaya yönelik isteklere daha ani refleksler verilerek, sektörün talepleri doğrultusundaki uygulamalar daha çabuk gerçekleştirilebilir. Sektörün gerek duyacağı eğitim çalışmaları ve yenilikçi uygulamalar da merkez bünyesinde rahatlıkla gerçekleştirilebilecek faaliyetlerdir.
Gelelim BEYTEK özeline. Bulunduğu coğrafi konuma bağlı olarak, sahip olduğu biyolojik çeşitlilik ve genetik kaynaklar şehrimizin en önemli zenginliğidir. BEYTEK bu zenginliklerden faydalanarak yörenin doğal ve zirai ürünlerinin tanıtım faaliyetlerini gerçekleştirebilir. İsminin başında Beşkaza vurgusu ile sadece Fethiye değil, eskiden Beşkaza olarak adlandırılan bütün coğrafyaya hizmet ulaştırabilecek olması da önemli bir ayrıntıdır. Beşkaza yöresinin üretim kalemlerinin her birinin yenilikçi uygulamalar ile tanışabilmesi ve bu tanışıklığın sahada kabullenilerek kullanılmasının sağlanması yeni merkezin önemli rollerinden biri olacaktır.
Beşkaza yöresi çok az coğrafyaya nasip olacak bir bitkisel ve hayvansal zenginliğe sahiptir. Bu zenginlik üretimi yapılan her ürün için söz konusudur. Bal, balık, süt, et, örtü altı üretim, tahıl, narenciye, zeytin, zeytinyağı, orman mahsulleri, yerli tohumlar, yerli ırk hayvanlar, mandıralar, bahçe ürünleri bir çırpıda sayılabilecek üretim yelpazesinin sadece bir kısmıdır. Ayrıca yöreye özgü endemik bitki ve hayvan türleri de belirtilmesi gereken önemli zenginlikler içinde sayılır. Doğal mantarlar ise sahip olunan zenginliğin en özel ürünleridir. Yabani formdaki birçok hayvanın yöreye ait yerleşim yerlerine çok yakın, adeta insanlarla iç içe yaşamaları da ayrı bir güzelliktir. Bütün bunların tanıtımının da ayağımıza gelen turistlerle yapılabilecek olması ise ayrıcalıkların en önemlisidir.
Bütün bu detaylar düşünülerek kurulan BEYTEK’in şehrimize ve bölgemize yapacağı katkıların da çok değerli olacağını kanısındayım.
BEYTEK şehrimize ve yöremize hayırlı olsun.