OKLU KİRPİYİ YAŞAMA DÖNDÜRDÜLER

Fethiye Hayvan Eğitim ve Destek Merkezi (HAYED) acil çağrı merkezine gelen çağrı üzerine Kayaköy Mahallesi'nde bir oklu kirpinin yaralı vaziyette bulunduğu bildirildi. Fethiye Bölge Veteriner Kliniği Başhekimi Osman Aydın Kara, HAYED Başkan Yardımcısı Baha Ünsal ve Fethiye Hayvan Barınağı yetkilileri kısa sürede belirtilen yere giderek bu hayvanın ilk müdahalesini yaptılar.

  • 3883
Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
OKLU KİRPİYİ YAŞAMA DÖNDÜRDÜLER
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Muhabirimiz Fatih Dereli'nin haberine göre; Fethiye Bölge Veteriner Kliniği’ne getirilen oklu kirpinin akciğer yaralanması olduğu, vahşi hayvan saldırısına uğradığı ve av tüfeği ile vurulduğu tespit edildi. Gerekli bakım ve tetkiklerin ardından kontrol altına alınan oklu kirpinin 27 kilogram ağırlığında ve yaklaşık 1 metre 20 santimetre civarında olduğu belirtildi. Şu anda sağlık durumunun iyiye gittiği belirtilen hayvanın, rehabilitasyon sürecinin ardından Gökova Yaban Hayvanları Hastanesi’ne gönderileceği kaydedildi. 

Şu anda gözetim altında bulunan oklu kirpi, tedavilerinin tamamlanmasının ardından tekrar doğaya salınacak. Vatandaşların yaban hayvanları ile böyle bir durumda profesyonel ekiplerden yardım alması gerektiği vurgulandı. HAYED Başkan Yardımcısı Baha Ünsal yaptığı açıklamada, “Kayaköy Müze Müdürlüğünün ve oradaki esnafların acil hattımıza gelen ihbarları sonucunda kirpinin yanına gittik. Kirpi yaralı ve yürüyemeyecek vaziyetteydi. Kirpinin okları olduğu için müdahalesi mümkün değildi. Birlikte çalıştığımız Veteriner Aydın Kara’yı ilk müdahale için çağırdık. Anestezi uygulayarak kirpiyi veteriner klinikliğine getirdik. Ayağında saçma ile oluşan kırıkları ve derin yaraları vardı. Milli Parklar ile iletişime geçtik ve tedavisi için izin aldık. Veteriner Aydın Kara tedavisini klinikliğinde yaptı. İyileştikten sonra Gökova Yaban Hayvan Hastanesi’ne naklini yapacağız. Daha önce kuş ve martı gibi hayvanları kurtarmıştık. İlk defa yaban hayvanına da müdahale etmiş olduk. Onun için mutluyuz” dedi.

Bulunduğu süreçten bu zamana kadar yapılan işlemler hakkında bilgiler aktaran Fethiye Bölge Veteriner Kliniği Başhekimi Osman Aydın Kara; “Oklu kirpi aslında kemirgenler sınıfına girdiği için kirpiyle bir alakası yoktur. Beslenmeleri kirpilerden farklıdır. Bitkilerin kökleriyle beslenirler. Oklu kirpi bölgemizde sıkça görülür. Antalya ve Muğla bölgesinde genellikle bireysel olarak yaşarlar. Asıl kökeni Hint ve Nepal’dir. Ortalama ömürleri 15-30 yıl arasındadır. HAYED Başkan Yardımcısı Baha Ünsal öncülüğünde bize ulaştı. Oklu kirpinin yaralı vaziyette bulunduğunu söyledi. Belediyeye ait barınak yetkilileriyle beraber gittik. İş birliğiyle anestezi altına alarak kliniğimize getirdik. Akciğer rahatsızlığı tanısını koyduk. Daha önce yaşamış olduğu ateşli yaralanma sonucu oluşan ayaklarında bulunan kırıkları tespit ettik. 25-30 tane şarapnel parçası bulduk. Gerekli tedavilerini yaptık. Şuan yürümesi, yemesi ve içmesi gayet iyi durumda... 3-4 günlük rehabilitasyon sürecinden sonra, ilgili kurumlara teslim edilecek. Sağlığına tamamen kavuştuktan sonra doğaya bırakılacak. Böyle durumlarda vatandaşlarımız, ilgili kurumlara veya veteriner hekimlerden yardım almaları gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

OKLU KİRPİYİ YAŞAMA DÖNDÜRDÜLER
OKLU KİRPİYİ YAŞAMA DÖNDÜRDÜLER
OKLU KİRPİYİ YAŞAMA DÖNDÜRDÜLER
OKLU KİRPİYİ YAŞAMA DÖNDÜRDÜLER

Bakmadan Geçme