KADINLAR, 8 MART'TA BEŞKAZA MEYDANI'NDAYDI! 

Fethiye Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlaması dolayısıyla, aralarında CHP Kadın Kolları, Türk Kadınlar Birliği, Yerel Tohumlar Derneği, Yörük Türkmenler Derneği gibi sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri ile Beşkaza Meydanı'nda bir araya geldi

  • 851
KADINLAR, 8 MART'TA BEŞKAZA MEYDANI'NDAYDI! 
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fethiye Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlaması dolayısıyla, aralarında CHP Kadın Kolları, Türk Kadınlar Birliği, Yerel Tohumlar Derneği, Yörük Türkmenler Derneği gibi sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri ile Beşkaza Meydanı’nda bir araya geldi. 
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan tören, çelenk koyma töreni ile devam etti. 
Etkinliğin ilk konuşmacısı Fethiye Belediyesi Başkan Vekili Ayşe Devrim Öztürk oldu.

Öztürk, “İstanbul Sözleşmesi tekrar kabul edilmelidir”

Öztürk, konuşmasına Kahramanmaraş depremini hatırlatarak başladı. Öztürk, devamla şöyle konuştu: 

“Bugüne vesile olan, 8 Mart 1857 yılında yanarak hayatını kaybeden Newyorklu 129 emekçi kadının matemi ve kederiyle sizleri selamlıyorum… Onların önünde saygıyla eğiliyorum. 8 Mart dünyada kimi ülkelerde bayram, kimilerinde matem kabul edilir. Bu kadar şiddet ve zulmün olduğu eril bir dünyada ben kutlamayı tercih etmiyorum. Çünkü bahse konu olan olayın ardından 166 yıl geçmesine rağmen kadınlar, iş, siyaset, sosyal ve özel yaşamda hâlâ erkeklerle eşit haklara sahip olmadıkları gibi, bir yandan da fiziksel ve psikolojik şiddet karşısında hayatta kalmaya çalışmaktadır. Biz kadınların istediği ekstra bir şey yok aslında, pozitif ayrımcılık da istemiyoruz. Negatif de olmayı reddediyoruz. Sadece Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi’nin kadın hakları üzerinde de uygulanmasını istiyoruz.  

Eşitlik ilkesi tüme varım değil, tümden gelim olmalıdır. Devlet yurttaşını kadın olduğu için değil, insan olduğu için erkekle eşit haklarda görüp hayatın her alanında imkânlarını oluşturmalıdır. Kadına şiddetin önüne geçilmesi için İstanbul Sözleşmesi tekrar kabul edilmelidir. Siyasette kadın sayısı erkekle eşit olmalıdır. Yerel yönetimler eşitlik birimleriyle hizmet ve bütçe tamamlanmasını toplumsal cinsiyete duyarlı planlama olarak yapmalıdır.

Milli eğitimde, toplumsal cinsiyet eğitimi ve bilinci, eğitimin ilk yıllarında başlamalıdır. Ailede soyadımı devam ettirecek diyerek erkek çocuk yüceltilmemelidir, özgür ve mutlu bir dünya hayal eden tüm kadınların, 364 günlük sessiz çığlığını 365. günde, başlıklar altında, sesli dile getirmek istedim. Ne kadar eşitlik, o kadar mutluluk…” 

Oymak, “Her kadın emekçidir” 

Öztürk’ün ardından söz alan Fethiye CHP Kadın Kolları Başkanı Gülümser Yazıcı Oymak, parti olarak bugün 81 ilde basın açıklaması yaptıklarını ve dünyanın tüm kadınlarıyla dayanışma içinde, eşitsizliğe meydan okuduklarını vurguladı. “Her kadın emekçidir” diyen Oymak, 8 Mart’ın tarihçesini anlattı. 

Oymak, “İnsan onuruna yakışır mücadele verirken yitirdiğimiz kız kardeşlerimizi anma günüdür. İçimizde burukluk ve umut var, ‘sesimi duyan var mı’ diye yaşamını kaybeden canların yüreğimizde acısı var; mutluyuz çünkü liyakatsiz yönetilen ülkemizin kaderini değiştirecek örgütlü mücadelemiz, Millet İttifakımız var” dedi. 

Oymak, deprem sonrası kadınların, yaşlıların, engellilerin ve çocukların zor koşullar altında yaşam mücadelesi verdiğine vurgu yaparak, “İktidarın eşitsizliği besleyen zihniyeti nedeniyle bakım yükü afet bölgesinde de kadının sırtında… Yüreğine taş basıp yemek yapmak, çadıra su taşımak, çamaşır yıkamak gibi işleri de üstlendi. Hâlâ barınma sorunu çözülemeyen insanlar var…” dedi. 

Oymak, “Her üç kadından biri kayıtlı olarak istihdam ediliyor” diyerek, deprem nedeniyle işsiz kalan kadın sayısının arttığına dikkat çekti. 
İktidarı eleştiren Oymak, “Ağızlarını her açtıklarında, üç çocuk, beş çocuk diyorlar, deprem sürecinde hamile kadınlar için ne yaptılar?” sorusunu sordu. Öztürk, sözlerini, “Ne yaparlarsa yapsınlar, bizi susturamayacaklar, yaşananlara göz yummadık, yummayacağız” diyerek bitirdi. 
 

Özdemir, “Unutmayın, çünkü biz hiç unutmayacağız”

Türk Kadınlar Birliği Fethiye Şubesi Başkanı Candan Özdemir de konuşmasında depreme vurgu yaparak, “Tam bir ay önce bugün o güzel evlerimizde, mutlu sofralarımızda oturduk. Yemek yedik. Bir ay önce tam bugün son kez televizyonumuzu izledik. Misafir ağırladık belki. Son defa uyumak için odalarımıza gittik, bilmiyorduk sabah olunca kimimizin evini, kimimizin yuvasını kaybedeceğini. Yarın için yapacağımız planlarımız vardı. Zaman geçsin, ama unutmayın olur mu? Biz 5 Şubat gecesi son kes huzurluyduk. Biz de sizler gibiydik. Evimiz vardı, eşyalarımız vardı, canlarımız sağdı. Sevdiklerimiz hayattaydı. Biz saniyeler içinde her şeyimizi kaybettik. Unutmayın, çünkü biz hiç unutmayacağız” dedi. 

Özdemir, konuşmasını, “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün anlam ve önemini hepimiz bilmekteyiz. Tarihten bugüne kadar mücadele vermiş tüm kadınlarımızın, bize bir Atatürk yetiştiren Zübeyde Hanım’ın, adı unutulan veya unutulmayan tüm kadınlarımızın ruhları şad olsun” sözüyle bitirdi. 

Yeter, “Tüm emekçi kadınlarımızı saygıyla anıyorum” 

Fethiye Yerel Tohumlar Derneği adına Ebru Oğuzhan Yeter de, şöyle konuştu: 

 ‘Kadınlarımız eğer milletin gerçek anası olmak istiyorlarsa, erkeklerimizden çok daha aydın ve faziletli olmaya çalışmalıdırlar’ diyerek bizlere önemli sorumluluklar yüklemiştir. Tüm emekçi kadınlarımızı saygıyla anarken, Türk ulusuna muhteşem bir vatan, Türk milletine çağdaş bir yaşam, Türk kadınına onurlu bir unvan kazandırdığı için Yüce Atatürk’e teşekkür ediyorum.” 

Altınçekiç, “Bugünün anılması bile emekçi kadınların mücadelesiyle olmuştur” 

Fethiye Eğitim İş Sendikası İstem Altınçekiç ise konuşmasında, “8 Mart neden ve nasıl Dünya Emekçi Kadınlar Günü oldu? Ve nasıl bugün burada birlikte, bu anma programını yapıyoruz? Bunlardan daha önceki değerli konuşmacı arkadaşlarım bahsetti. Sadece şunu vurgulamak istiyorum; bugünün anılması, kutlanılması bile emekçi kadınların ve kadına değer veren insanların mücadelesiyle olmuştur. Bu nedenle de çok değerlidir ve önemlidir” ifadesini kullandı. 

8 Mart etkinliği, belediye bando ekibinin gösterisi ile sona erdi. 


 

KADINLAR, 8 MART'TA BEŞKAZA MEYDANI'NDAYDI! 
KADINLAR, 8 MART'TA BEŞKAZA MEYDANI'NDAYDI! 
KADINLAR, 8 MART'TA BEŞKAZA MEYDANI'NDAYDI! 
KADINLAR, 8 MART'TA BEŞKAZA MEYDANI'NDAYDI! 
KADINLAR, 8 MART'TA BEŞKAZA MEYDANI'NDAYDI! 
KADINLAR, 8 MART'TA BEŞKAZA MEYDANI'NDAYDI! 
KADINLAR, 8 MART'TA BEŞKAZA MEYDANI'NDAYDI! 
KADINLAR, 8 MART'TA BEŞKAZA MEYDANI'NDAYDI! 

Bakmadan Geçme