Çocuk Yoksulluğunda Vahim Tablo! Türkiye Kaçıncı Sırada?

UNICEF'in Aralık 2023 tarihli son raporuna göre, dünyanın en zengin 40 ülkesinde her 5 çocuktan 1'i yoksulluk içinde yaşıyor.

  • 1064
Çocuk Yoksulluğunda Vahim Tablo! Türkiye Kaçıncı Sırada?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

UNICEF'in Aralık 2023 tarihli son raporuna göre, dünyanın en zengin 40 ülkesinde her 5 çocuktan 1'i yoksulluk içinde yaşıyor. Rapora göre, 2014 ile 2021 yılları arasında çocuk yoksulluğunda ciddi artışlar yaşanmış ve bu durum Türkiye'yi, Kolombiya'dan sonra 40 ülke arasında ikinci sıraya yerleşti.


Rapora göre, ortalama milli gelirin yüzde 60'ından azını kazanan hanelerde yaşayan 69 milyonun üzerinde çocuk bulunuyor. Türkiye'nin bu listede Kolombiya'dan sonra ikinci sıraya yerleşmesi, ülkedeki çocuk yoksulluğunun endişe verici bir seviyede olduğunu gösteriyor.

Çocuk Yoksulluğunda Vahim Tablo! Türkiye Kaçıncı Sırada?


UNICEF, OECD ve AB ülkelerinde çocuk refahını incelediği araştırmayı yayınladı. Rapora göre, 2014 ile 2021 yılları arasında yoksulluğun genel olarak %8 oranında azaldığı belirtilse de, bu azalmaya rağmen 2021 yılı itibarıyla ortalama milli gelirin yüzde 60'ından azını kazanan hanelerde yaşayan 69 milyondan fazla çocuk bulunmaktadır.
Çocuk yoksulluğu ile mücadelede en iyi performansı gösteren ülkeler arasında Polonya ve Slovenya öne çıkarken, Fransa, İzlanda, Norveç, İsviçre ve Birleşik Krallık çocuk yoksulluğunda artışlar yaşamıştır. Türkiye ise çocuk yoksulluğu oranları açısından en alt sıralarda yer alıyor.


Raporda, 2014-2021 yılları arasında Polonya'da çocuk yoksulluğunun yüzde 38 oranında azaldığı, diğer başarılı ülkeler olan Slovenya, Letonya ve Litvanya'da ise bu oranın yüzde 30'dan fazla azaldığı vurgulandı. Türkiye'nin ise çocuk yoksulluğu oranlarındaki artış endişe verici bir durumu gözler önüne serdi.


En düşük çocuk geliri yoksulluğu oranlarına sahip olan ülkeler arasında Danimarka, Slovenya, Finlandiya ve Çekya ön sıralarda yer alırken, İspanya, Romanya, Türkiye ve Kolombiya ise listenin son sıralarında bulunmaktadır. Türkiye'nin bu konudaki sıralamadaki yerinin ciddi bir endişe kaynağı olduğu belirtildi. 
 

Bakmadan Geçme