
Duygusal yemeyi nasıl durdurabiliriz?
Seray Aksoy - Klinik Psikolog
- 1021
Yemek yemek canlılar için fizyolojik bir ihtiyaç olmanın yanı sıra bizler için doğal bir ödüldür. Yemek yediğimizde vücudumuzda dopamin hormonu salgılanır. Bu da bizim mutlu hissetmemizi sağlar.
Duygusal yeme bedenimizin yemek yeme ihtiyacı yokken yani fizyolojik olarak tok hissetmemize rağmen bir şeyler yemek olarak tanımlanabilir. Canımız sıkkınken, üzüldüğümüzde, vücudumuzun ihtiyacından fazla yemek yememiz duygusaldır. Kısacası bir duyguyla başa çıkmaya çalışırken (mutsuzluk, heyecan, öfke vb.) duygusal yeme davranışı gösteririz. Böyle zamanlarda yiyecekler psikolojik olarak rahatlamamıza, kendimizi daha iyi hissetmemize aracı olur.
Duygusal yemeyi sadece kötü hissettiğimiz zamanlarımızda yapmayız. Bazen çok mutlu olduğumuz anlarda da yaparız. Sevdiğimiz bir diziyi izlerken birkaç kova dolusu mısırı farkında olmadan yememiz, keyifli bir sohbet esnasında doyduğumuzun farkında olmadan normalden fazla yememiz de duygusal yemeye girer.
Yemek yemek bizi mutlu ediyorsa neden duygusal yeme davranışı bir problem?
Kısa vadede tok olmamıza rağmen kaçamaklar yapmak bizi mutlu etse ve bir sorun oluşturmuyor gibi görünse de bu davranışı sık sık yapmamızın uzun vadedeki etkileri olumsuzdur. Duygusal yeme davranışı yüzünden vücudumuzun normalde alması gereken kalori miktarından daha fazla kalori alırız. Fazla kilonun getirdiği sağlık sorunları ise yaşam kalitemizi ve psikolojik iyi oluşumuzu negatif yönde etkiler.
Duygusal yemeyi nasıl durdurabiliriz?
• Açlık hissettiğinizde bedeninizi dinleyin. Eğer bedensel olarak ihtiyaç hissediyorsanız yiyin. Aç olmamanıza rağmen kaçamak yaptığınızı fark ettiyseniz muhtemelen altında psikolojik bir ihtiyaç yatıyor demektir.
• Yemek yerken başka şeylerle ilgilenmeyin. Örneğin video izleyerek yemek yemeyin. Tabağınızdaki yiyeceğe odaklanın.
Bunların her birinin sadece öneri olduğunu unutmayın. Eğer tek başınıza bu davranışınızı durdurmakta zorlanıyorsanız ve bu sizin için bir problem haline geldiyse uzman bir destek almaktan çekinmeyin.
KLİNİK PSİKOLOG SERAY AKSOY