
SİZ SƏFEHSİNİZ?- GÜNEL NATİQ- AZERBAYCAN
Coşkun Karabulut / Kültür Sanat
- 825
Biliyordum. Çok güzel okunası bir kitap olacağını seziyordum ve heyecanla bekliyordum. Daha önce okuduğum Muhabbet Kuşları adlı öykü kitabında güçlü bir yazar karşısında olduğumu hemen farketmiştim. Zekice buluşlar, ironi, kara mizah. Bizde de aynı sorunların yaşandığı toplumun genel durumu ve edebiyat aleminin özel durumu. Öyle yakalamıştı ki can alıcı noktaları, " evet ya, tam da bu" diye diye okumuştum.
Şimdi okuduğum " Siz səfehsiniz?" adlı deneme türü anlatı kitabında da, aynı öyküdeki gibi mizah, kara mizah, kinaye türü ince dokunmalarla, kadının toplumdaki hallerini anlatıyor. Toplumun kadına bakışı; erkeğin kadına, kadının kadına, evli kadının dul kadına, yaşlıların genç kadınlara bakışı ve işyerlerindeki yönetici durumundaki erkeklerin kadın çalışanlara yani aklınıza ne gelirse, kadının erkek ataerkil toplum düzenindeki başına gelen her şey anlatılıyor . Mobbingden tacize, fiziki ve sözlü sataşmaya kadar her şey. Toplumsal yapıya, olaylara, olgulara, adet, gelenek tüm sosyal / kültürel ilişkilere derinlemesine bir gözlem, bilim insanı ciddiyetine tespitler, bilgece yorumlar ve edebiyattaki oluşturduğu kendine özgü bir tarzla keyifli bir ifade ile okura sunuş. Böyle özetleyebilirim Günel Natiq edebi tarzını.
Sanki okuduğunuz bir edebiyatçı yazarın deneme kitabı değil de, yıllar süren saha çalışması sonucu, bir sosyoloğun ya da psikoloğun yazdığı bilimsel bir rapor ciddiyetine sahip bilgiler. Tabii ki edebi bir dille, satır altlarına ince sanatları serpiştirerek bilimsel bulguları da edebiyatla yoğurarak keyifli bir anlatım .
Günel Natiq'in bu kitabını da okuyunca kendisine daha bir hayranlık duymaya başladım. Yazarlık kumaşı çok kaliteli ve gelecek için büyük umut veriyor. Öykü kitabının birkaç öyküsünü bizim Anadolu lehçesine uygunlaştırarak köşemde yayınlayarak ve sosyal medyada paylaşarak Türkiye okuruyla tanıtmaya çalışmıştım. Ama buradan yayınevi olsun, edebiyat çevreleri olsun ilgilenilmesini ve Türkiye' de kitaplaştırarak daha geniş bir okur kitlesine ulaştırılması için sesleniyorum. En başta da kendi ülkesinde, Azerbaycan' da hak ettiği ilgiyi görmesini diliyorum.
Günel Natiq ülkesinin sınırlarını aşarak başta Türkiye olmak üzere uluslararası kaliteye sahip büyük bir yazardır. Elinde imkân olan kim varsa bir el atsın. Özellikle Günce Yayınları ' nın dikkatine sunuyorum.. Sonra Fethiye, Muğla, Antalya, Mersin, Kahramanmsraş, Adana' da dernekleşmiş dostlarımıın destek vermesiyle bu değerli yazarımızı kitaplaştırarak, ülkemizde imza günleri ve söyleşiler düzenleyerek misafir edelim. Şuna inanıyorum ki: Geleceği parlak bir yazarın elinden tutmak, edebiyatta yol almış diğer yazarların bir namus borcudur. Ben öyle görüyorum ve kendi imkânlarımın yettiği kadar elimden geleni yapıyorum. Ama daha büyük imkânlar gerektigini de biliyorum ve gönlü güzel dostlarıma buradan sesleniyorum. Azerbaycan Bakü'den değerli genç bir yazarımızın dünyaya açılması için elbirliği yapmaya var mısınız?