Turizmci Hikmet Selçuk: '2025 Zayıf Geçti, 2026 Daha Umutlu Ama Ekonomiye Bağlı'
Turizm sektörünün deneyimli isimlerinden iş insanı Hikmet Selçuk, 2025 turizm sezonunu değerlendirerek 2026 yılına ilişkin önemli öngörülerde bulundu. Bu yıl sezonun geç başlaması, yüksek maliyetler ve ekonomik dalgalanmalar nedeniyle beklentilerin altında kaldığını söyleyen Selçuk, asıl odak noktasının turist sayısı değil, elde edilen döviz geliri olması gerektiğinin altını çizdi.

“Sayı Değil, Turistin Bıraktığı Dövize Bakmamız Lazım”
Turizmde asıl önemli kriterin turist sayısı değil, kişi başı gelir olduğunu vurgulayan Selçuk, Türkiye’nin kendini pazarlama konusunda eksikleri olduğunu söyledi: “64 milyon turist geldiği söyleniyor ama ben buna inanmıyorum. Sabah Yunanistan’a gidip akşam dönen günübirlikçi de bu sayıya dahil. Transit yolcular da bu rakamın içinde. Asıl mesele konaklayan turist sayısı ve bıraktığı döviz miktarıdır. Bizim bunu ölçmemiz lazım.”
Selçuk, Türkiye’nin tanıtım ve pazarlama konusunda hâlâ zayıf olduğunu da belirtti: “Mesela Fethiye ve Muğla turizmi büyük oranda İngiltere pazarıyla bağlantılı. Ancak İngiltere’ye yönelik doğru düzgün bir pazarlama stratejimiz yok. En büyük pazarımıza odaklanmamız gerekir.”
“Fiyatlar Oturmazsa Rekabet Edemeyiz”
Turizmdeki en büyük sorunlardan birinin maliyetler olduğunu ifade eden Selçuk, özellikle “her şey dahil” sisteminde çalışan tesislerin çok zorlandığını söyledi: “Rakiplerimiz eti 8 euro’ya alırken biz 14-15 euro’ya alıyoruz. Böyle bir ortamda aynı pazarda rekabet etmemiz mümkün değil. Fiyatların düşmesinden önce oturması, stabil hale gelmesi gerekiyor. Maliyetleri düşürmeden fiyatları düşüremezsiniz.”
Selçuk, üretimden başlayarak ekonomik yapının iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı: “Ekonomiyi toparladığımız sürece turizmde çok daha iyi yerlere geleceğiz. 2026 biraz daha iyi olacak gibi görünüyor ama yine de temkinli olmakta fayda var.”
Bakmadan Geçme





