HEDEF, 3 YIL İÇİNDE 3 BİN DEKAR

Fethiye Belediyesi Cahit Beğenç Sosyal Tesislerinde muhtarlar ve üreticilerle bir araya gelen Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, tıbbi aromatik bitki yetiştirenlerin istek ve sorunlarını dinledi. Ardından üreticilerin tıbbi aromatik bitki yetiştirdikleri ekili tarım alanlarında incelemelerde bulunan Saylak, gerçekleştirdiği İncirköy ziyaretini değerlendirdi.

  • 884
HEDEF, 3 YIL İÇİNDE 3 BİN DEKAR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dost Gazetesi Muhabiri Gülyüz Yurdagül Sırt'ın haberine göre;
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, üreticiler ve muhtarlarla yapılan toplantının verimli geçtiğini ifade ederek “Bugünkü toplantıdan son derece büyük keyif aldık. Bu üretim demek, bu güç birliği demek, bu bir yerel kalkınma modeli demek. Burada 7 tane köy muhtarımız, ilçe müdürlüğümüz, kooperatifler, yöredeki özel girişimciler, tıbbi aromatik bitkilerle uğraşan diğer çiftçilerimiz, hayvancılık yapanlar hep bir aradaydık. Burada bizim bir hedefimiz var. İl müdürlüğümüzün, bakanlığımızın 2015 yılından beri sürdürdüğü bir proje var. Tıbbi aromatik bitkiler ekiminin yaygınlaştırılması ve üreticilerimizin gelirlerinin arttırılması. Arazi yapısı itibariyle de buna uygun. Zaten kekiğimiz, defnemiz, adaçayımız vs. tabiatta var ama 2015’den bu yana arkadaşlarımızın belli bir noktaya getirdiği bin dekarlık alanda tıbbi aromatik bitkilerin tarımı yapılıyor. Bizim gelir gelmez yaptığımız projede ise bu alanların üç yıl içerisinde 3 bin dekara çıkartılması ama bunun yanında aynı zamanda burada kurutma, işleme, diksilasyon için gerekli tesislerin kurulması. Bununla beraber eko turizme hizmet anlamında bölgemizin endemik türlerinin olduğu ve bölgeye turistleri de çekebilecek bir bitki müzesi kurulması. Hedeflerimiz arasında festivaller de yaparak bu tanıtıma katkı koymak ve alışverişi yükseltmek, üreticilerimizin gelirlerini yükseltmek için buna benzer yıllık düzenli etkinlikler yapmak. İnşallah ilimiz milletvekillerinin ve üreticilerimizin destekleriyle hep birlikte 3 yıl içerisinde bu hedeflerimize ulaşmayı düşünüyoruz. Bugün beni keyiflendiren şey, üreticilerimizin ilgisi ve bir arada olma gerçeğiydi. Muhtarlarımız da istekli, arzulu. Hep beraber örnek bir model olarak  İncirköy’ü, Muğla’nın son derece zengin tıbbi bitkiler merkezi yapmak istiyoruz. İtalya’nın Toskana’sı gibi zeytin ve zeytinyağında, Fransa’nın meşhur üzümü anlamında. Bu toplantının hepimiz için çok verimli geçtiğine inanıyorum” diye konuştu. 
FESTİVAL VE BİTKİ MÜZESİ TANITIMI SAĞLAR
Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit de toplantıyla ilgili bir değerlendirmede bulunarak; ''İncirköy ve çevre köyleri, aromatik bitkiler bakımından, daha önceki çalışmalarımızı pekiştirerek ve çeşitliliği yayarak burada önümüzdeki günlerde festivalin yapılması, bitki müzesinin kurulacak olması güzel bir şey. Çiftçilerimiz de bu işi yapmak istiyorlar artık. Çeşitliliğe her zaman biz de destek veriyoruz. Başta İl Tarım ve Orman Müdürümüze, İncirköy Muhtarımla diğer muhtarlarıma teşekkür ediyorum” dedi.
DAHA DA BÜYÜYECEĞİZ
İncirköy Muhtarı Orhan Orhon ise “Köyümüzde 7-8 yıldan beri tıbbi aromatik bitkilerle ilgili bir çalışma vardı. Netice alamaya başladık. Köyümüzde bin dekarın üzerinde kekik, adaçayı, lavanta üretimimiz var. Hedefimiz 3 bin dönüm şeklinde. İl ve İlçe müdürümüzün çalışmalarıyla beraber bu iş biraz daha büyüdü. Üç yıllık bir proje var. Bunların üretimini çoğalttığımız gibi aynı zamanda distilasyon tesisi, kurutma, paketleme tesisini kurarak bu işi daha da büyüteceğiz. Bizim köyümüz merkez olmakla birlikte Nif’i, Yeşil Üzümlü’yü, Koru Köyü’nü, Söğütlü ve Kızılbel köylerinin hepsini davet ediyoruz bu sistemin içerisine. Daha da büyüyeceğiz, daha da güçlü olacağız. Tarlalarımızdaki ürünlerimizin 7-8 yıldan beri üretimi devam ediyor. Bu bir buçuk katı artarsa eğer ekonomi olacak. Çok güzel olacak, insanların geliri artacak. Gelir arttı mı zaten her şey oluyor” diye konuştu.

Bakmadan Geçme