- Haberler
- Güncel
- Fethiye'de 50 yıllık usta konuştu: Kurban için keskin bıçak, meslek için yeni çırak gerek
Fethiye'de 50 yıllık usta konuştu: Kurban için keskin bıçak, meslek için yeni çırak gerek
Fethiye'de yarım asrı aşkın süredir bıçak bileyleme ustalığını sürdüren Mevlüt Şık, mesleğin giderek yok olduğunu söyledi. Kurban Bayramı öncesi bıçak seçimi konusunda uyarılarda bulunan usta, 'Kalitesiz bıçak hem işi zorlaştırır, hem de kesimi bozar' dedi.
En büyük sorunlarının çırak yetişmemesi olduğunu söyleyen usta, mesleğin geleceğinden endişe duyduğunu dile getirerek, “Şu an yetiştirdiğim kimse yok. Çırak gelmiyor, kimse ustalığa ilgi göstermiyor. Meslek giderek kayboluyor” şeklinde konuştu.
Kurban Bayramı öncesi bıçak seçimi konusunda da vatandaşları uyaran Şık; kalitesiz ürünlerin hem kesimi zorlaştırdığını, hem de süreci olumsuz etkilediğini söyleyerek, “Teneke gibi bıçaklar kurban kesmez. Keskin ve kaliteli çelik bıçak kullanılmalı. Aksi halde hem iş zorlaşır, hem de doğru kesim yapılmaz” diye konuştu. Bıçakların düzenli bilenmesi gerektiğini de hatırlatan usta, günlük kullanımda körelmenin kaçınılmaz olduğunu belirterek, “Soğan kesiliyor, kemiğe vuruluyor, zamanla bıçak körelir. Düzenli bileyleme şart” dedi.
Bakmadan Geçme