'Büro Emekçileri Sendikası: 'İtibarımızın iadesini istiyoruz'

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Muğla İl Temsilciliği tarafından Muğla Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) önünde basın açıklaması yapıldı. İş Yeri Temsilcisi Emrah Olak tarafından okunan basın açıklamasında, SGK emekçilerinin mağduriyetlerinin giderilmesi istendi.

  • 678

BES Muğla İl Temsilciliği tarafından SGK binası önünde basın açıklaması yapıldı.
Yapılan açıklamada, “Yasal düzenleme daha kamuoyu ile paylaşılmadan Sosyal Güvenlik Merkezlerinin önünde hizmet borçlanması talebiyle uzun kuyruklar oluşturmuştur. Bu yoğunluğun mevcut personelle karşılanmasının mümkün olmadığını söylüyor ve başta Çalışma ve Soysal Güvenlik Bakanlığı olmak üzere kurum yetkililerini acil olarak yeni personel alımı yapmaya davet ediyoruz” denildi.


“BU YANLIŞ RANT EKONOMİSİNİN BİZLERE YAŞATTIĞI AĞIR MAĞDURİYETİ ASLA KABUL ETMİYORUZ”
İş Yeri Temsilcisi Emrah Olak tarafından okunan basın açıklamasında, “Bilindiği gibi ülkemiz gerek ekonomik anlamda gittikçe derinleşen bir çöküntüye sürüklenirken ekonomide yaşanan çöküntü, iktidar mensuplarının iddia ettikleri biçimiyle ‘dış güçlerin’ bir büyük oyununu olmadığı gibi, tamamen bir doğa olayına veya kader planına da bağlanamaz, bağlanmamladır. Biz emekçiler biliyoruz ve bir kez daha altını çizerek söylüyoruz; yaşanan ekonomik çöküntünün sebebi, iktidarın geniş halk kesimlerinin daha çok yoksullaşmasını tercih etmesi ve kendi yandaş sermaye gruplarına sermaye/servet aktarmasıdır. Günübirlik amaçla çıkarılan imar afları, denetlenmeyen yapılaşma, göz yumulan yolsuzluk ekonomisidir. Bu yanlış ekonomik/imar rant ekonomisinin bizlere yaşattığı bu ağır mağduriyeti asla kabul etmiyoruz. Yaşadığımız bu mağduriyetin ortadan kaldırılması için daha fazla mücadele edeceğimizi ve sorumlularının da bağımsız yargı önünde hesap vermesinin takipçisi olacağız” denildi.


“SGK EMEÇİLERİ MOBBİNG HALİNE GELEN AĞIR İŞ YÜKÜ İLE BAŞ ETMEYE ÇALIŞIYOR”
Vatandaşlar arasında yanlış algıya sebebiyet veren memur maaş açıklamalarının gerçekten uzak olduğunu ifade eden Olak, Sosyal Güvenlik Emekçileri bu ekonomik ortamda kamuda en az ücret alarak yoksul yaşamaya mahkum edilmenin yanında birde artık mobbing haline gelen ağır iş yükü ile baş etmeye çalışmaktadır. Büyük bir felaket olarak yaşanan 1999 depremi fırsat bilinerek, bizlerinde içinde bulunduğu sendikaların yoğun itirazına rağmen çıkarılan emeklilik düzenlemesinin yarattığı yaş mağduriyetini gidermek için çıkarılan ve hiçbir yapısal düzenleme ve önlem alınmadan alelacele uygulamaya konulan düzenleme neticesinde Sosyal Güvenlik Emekçileri ağır bir angaryayla baş başa bırakılmıştır” dedi.
“Yasal düzenleme daha kamuoyu ile paylaşılmadan Sosyal Güvenlik Merkezlerinin önünde hizmet borçlanması talebiyle uzun kuyruklar oluşturmuştur” diyen Olak, “Bugün gelinen nokta itibarıyla Sosyal Güvenlik Emekçileri normal iş yükünü katbekat aşan bir iş yüküyle baş başa bırakılmıştır. Bu yoğunluğun mevcut personelle karşılanmasının mümkün olmadığını söylüyor ve başta Çalışma ve Soysal Güvenlik Bakanlığı olmak üzere kurum yetkililerini acil olarak yeni personel alımı yapmaya davet ediyoruz. Aksi takdirde artık hayatın olağan akışına aykırı bir şekilde sürekli çıkarılan vergi ve prim aflarıyla beraber diğer işlerin de yetiştirilmesinin mümkün olmadığının altını bir kez daha çizerek bu ağır çalışma koşullarına artık yeter, diyoruz” söylemlerinde bulundu.


“3600 EK GÖSTERGE KAPSAMI DIŞINDA BIRAKILARAK BİR DARBE DE BURADAN VURULMUŞTUR”
Sosyal Güvenlik Emekçilerini bu ağır iş yükü ile baş başa bırakanlar, Soysal Güvenlik Emekçilerinin geçmişten bugüne yaşadıkları ekonomik kayıplarının da görmezden gelmeye devam ettiğini belirten Olak, “Bilindiği gibi kamuda tasarruf deyince ilk akla gelen kamu çalışanların mevcut haklarını kısıtlamak. Bunun en çarpıcı örneği 2012 yılında yayınlanan 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile daha önceden SGK Emekçilerinin almakta olduğu yılda iki asgari ücret tutarındaki ikramiye ile kimi ek ödemeler sözde ‘eşit işe eşit ücret’ adı altında kaldırılması ve ilgili kanun hükmünde kararnamenin mali hükümleri Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesine rağmen; ikramiye ve ek ödemelerin çalışanlara ödenmemesidir. Sosyal Güvenlik Emekçilerinin geçmişe dönük bu mağduriyetlerinin yanına bir de, 3600 ek gösterge düzenlemesi dışında tutularak kapsam dışı bırakılması eklenmiştir. Çıkarılan yasada SGK Emekçisi görülmemiş, 3600 ek gösterge kapsamı dışında bırakılarak bir darbe de buradan vurulmuştur” dedi.


“İTİBARIMIZIN İADESİNİ İSTİYORUZ”
Emrah Olak son olarak açıklamasına şöyle devam etti:
“Sosyal Güvenlik Kurumu Emekçileri olarak 2012 yılında haksız ve hukuksuz bir biçimde kesilen ve mahkeme kararına rağmen halen ödenmeyen ikramiyelerimizi ve diğer ek ödemelerimizi geriye dönük istiyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu Ek Ödeme Yönetmeliğinde yer alan ek ödeme puanlarına 100’er puan eklenmesini istiyoruz. Ek gösterge düzenlemesinde 3600 kapsamı dışında bırakılan SGK çalışanlarına da 3600 ek gösterge istiyoruz. Aynı Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda olduğu gibi, kurum içi uzmanlık kadrolarının ihdas edilmesini ve sosyal güvenlik tazminatı ödenmesini talep ediyoruz. Ücretsiz yemek hizmeti istiyoruz. İtibarımızın iadesini istiyoruz.”

Bakmadan Geçme