Fethiye'ye iki müjde birden: Çekek yeri sorunu çözülüyor, Karaot Plajı halk plajı oldu
Muğla'nın Fethiye ilçesinde önceki dönem Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. Aydın Ayaydın, Karagözler mevkiindeki yat-çekek yerinin Karagözler'den taşınması konusunda, Tabiat Varlıkları Genel Müdürü Hacı Abdullah Uçan ile yanındaki heyet ile birlikte mevcut çekek yeri olan Karagözler, ardından Karaot Mevkii'nde incelemelerde bulundu.
Fethiye’nin uzun yıllardır gündeminde olan çekek yeri sorunu çözüm aşamasına geldi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yetkilendirmesiyle Karagözler Mahallesi’nde bulunan mevcut çekek yeri Karaot bölgesine taşınıyor. Aynı zamanda verilen müjde ile birlikte Karaot Plajı da halk plajı ilan edildi. Fethiye’de Prof. Dr. Aydın Ayaydın, Tabiat Varlıklar Koruma Genel Müdürü Hacı Abdullah Uçan, Fethiye Kaymakamı Fatih Akkaya, AK Parti Fethiye İlçe Başkanı Kadir Sarıhan, AK Parti Muğla İl Başkan Yardımcısı Ercan Torunoğulları, Muğla Çevre Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, Fethiye Liman Başkanı Çetin Çifti, Fethiye Milli Emlak Müdürü, Yat İmalatçıları ve Çekekçiler Kooperatif Başkanı Bülent Taşan. Kooperatif üyeleri ve işletmecilerin bulunduğu heyet Karagözler’deki mevcut çekek yeri ve Karaot Mevkii’nde incelemelerde bulundu.
“Çekek Yeri Körfezi Kirletiyordu, Sözümüzü Tutarak Karaot Bölgesi’ne Taşıyoruz”
Prof. Dr. Aydın Ayaydın konu ile ilgili yaptığı açıklamada: “Biliyorsunuz, bundan birkaç ay önce biz bu çekek yerinin Fethiye Körfezi’ni kirlettiğini, kimyasal atıkların körfeze aktığını ve bu bakımdan Fethiye'nin denizciliğini geriletecek hâle geldiğini açıklamıştık. Buranın mutlaka taşınması gerektiğini ifade etmiştim. Büyükşehir Belediye Başkan adaylığımdan beri "Fethiye Körfezi nasıl temizlenir?" bunun üzerine yoğunlaştım. Seçimi kaybettim ama Fethiye halkına vermiş olduğum sözü unutmadım. Hâlâ sözümün arkasındayım. O günden bugüne ben de, İlçe Başkanım Sayın Kadir Saruhan, İl Başkanım Haluk Laçin ve il yönetimindeki diğer arkadaşlarım, Ercan Torunoğulları ile birlikte bu konunun üzerinde yoğunlaştık. Sayın Cumhurbaşkanımızdan, Turizm Bakanımızdan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza kadar birçok bakanlıkla görüştük. Bizzat bakanlarla ve işin başındaki bürokratlarla bir araya geldik. Sonuçta, bu işin patronajının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olması gerektiğine karar verdik. Sayın Bakanımız da Tabiat Varlıkları Genel Müdürü Sayın Hacı Abdullah Uçan Bey’e bu konuda yetki verdi. Bugün de Bakanımızın adına yetkili olarak, Tabiat Varlıkları Genel Müdürü Sayın Hacı Abdullah Uçan’la birlikte buraya geldik. Yeni görevine başlayan ve henüz üç gündür görevde olan Fethiye Kaymakamımıza da hayırlı olsun dileklerimi iletiyorum sizin aracılığınızla. İlçe Başkanımız Sayın Kadir Saruhan, İl Başkan Yardımcımız Ercan Torunoğulları ve İl Başkanımız Haluk Laçin ile birlikte bu işin peşini bırakmadık. Bugün Genel Müdürümüzle birlikte geldik. Önce Karagözler’deki mevcut çekek yerini birlikte gezdik, kooperatif yönetimiyle bir araya geldik, onları dinledik ve taleplerini aldık. Şu anda da heyet olarak; hem tekne üreticileri ve çekek işletmecileri, hem de ben, ilçe başkanım ve il yöneticisi arkadaşlarımızla birlikte Karaot bölgesine geldik. Buraya taşınma süreci için ne gerekiyorsa onlar üzerinde yoğunlaştık. Genel Müdürümüz son noktayı koydu, Sayın Bakan'a da arz etti. Bundan sonra artık bu işin patronajını Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğü yapacaktır. İnşallah çok kısa bir süre içinde çekek yeri ve tekne üretim tesisleri Karagözler’den kalkacak ve Karaot bölgesine taşınacak. Bundan sonra da onlar çekildikten sonra, Fethiyelilere vermiş olduğum sözü unutmadım. Sözümün arkasındayım. Karagözler’den başlayıp kıyı şeridinin tamamını, körfezin tamamını temizleme konusunda da var gücümle çalışacağım. Gerek Sayın Cumhurbaşkanımıza, gerekse Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza bu konuda destek için elimden geleni yapacağım. Fethiyelilere bir müjdemiz olsun: Fethiye’ye hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.
“Karaot Plajı Bugün İtibariyle Halk Plajı İlan Edilmiştir”
AK Parti Fethiye İlçe Başkanı Kadir Sarıhan ise uzun yıldır çözülemeyen çekek yeri sorununda önemli bir eşik aşıldığını belirterek, Karaot Plajı’nın halk plajı olarak ilan edildiğini duyurdu. Sarıhan: “Sayın Büyükşehir Belediye Başkan Adayımız Aydın Ayaydın hocamızın bu konudaki ilgisi ve desteği çok büyük. Sayın Cumhurbaşkanımıza konuyu aktarmasından sonra, Cumhurbaşkanımızın da Muğla’ya ve Fethiye’ye ne kadar önem verdiğini biliyoruz. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Sayın İl Başkanımızın da koordinasyonunda, Sayın Aydın Hocamın öncülüğünde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın desteğiyle, burada Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürümüz Hacı Abdullah Uçan Bey’in bugün aramızda olmasıyla birlikte hocamızın da az önce söylediği gibi, yat çekek yerini dolaştık. Eski Fethiye’nin içinde, çürümeye terk edilmiş bir alandı. Bu alanın hızla tahliye edilmesi ve yeni yerine taşınması için gerekli adımların atılması gerekiyordu. Tabii bu 22–23 yıllık bir sorun. Hep konuşuldu ama geçenlerde hocamızın açıklamasıyla taş yerinden oynamıştı. Bu kez taş aşağı doğru yuvarlandı, inşallah menziline ulaşacak. Ben çok teşekkür ediyorum. Fethiye halkının son zamanlarda şiddetle talep ettiği bir başka konu da halk plajıydı. Bu talebe kayıtsız kalmadık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın teveccühü ve Sayın Hocamızın girişimleriyle Karaot Plajı bugün itibarıyla halk plajı olarak ilan edilmiştir. Bu müjdeyi vermek istiyorum. İlgisi ve desteği olan herkese çok teşekkür ederim. Sayın İl Başkanımızın katkılarına da teşekkür ediyorum. Fethiye’de artık vatandaşlarımız, Fethiye’nin en güzel plajlarından biri olan Karaot’ta rahatlıkla, temiz ve güzel bir tesiste hizmet alacaklar. Zannediyorum ki Genel Müdürümüzün söylediğine göre bir ay içinde plajımız halka açılmış ve hizmet verir duruma gelecektir. Bu bizim için büyük bir onur ve mutluluk vesilesidir. Bugün iki mutluluğu birden yaşıyoruz. Özellikle bu konuda çok emeği olan Aydın Hocama çok teşekkür ediyorum. Kamuoyuna saygılarımızı sunuyoruz” dedi.
“Karagözler’deki Görüntü Fethiye’ye Yakışmıyordu”
AK Parti Muğla İl Başkan Yardımcısı Ercan Torunoğulları ise Karagözler’deki mevcut çekek yerinin 25 yıldır Fethiye’nin merkezinde hoş olmayan bir görüntü oluşturduğunu belirterek, “Öncelikle bildiğiniz gibi Fethiye, Türkiye’nin en önemli turizm destinasyonlarından biridir. Turizm anlamında Türkiye’nin incisi konumundadır. Fakat 25 yıldır kanayan bir yaramız vardı. Kalbimizin tam ortasında, Fethiye’nin merkezinde, özellikle Karagözler’deki o görüntü, Fethiye gibi önemli bir turizm merkezine yakışmıyordu. Partimiz olarak; ilçe başkanımız, il başkanımız ve il yönetimiyle birlikte bu konuyu Sayın Hocamıza arz ettik. Sağ olsun, hocamız da yerinde incelemelerde bulundu. Yaklaşık iki ay önce hocamız bu konuyu Ankara’ya taşıdı. Bugün de Sayın Genel Müdürümüz geldi. Gerçekten, Fethiye gibi önemli bir turizm merkezine bu görüntü yakışmıyor. İnşallah yine hocamızın desteğiyle, devletimizin de katkısıyla, özellikle körfezin temizliğiyle ilgili de adım atacağız ve Fethiye hak ettiği yere gelecek. Bugün Karaot’tayız ve ilçe başkanımızın da açıkladığı gibi burada halk plajı müjdesini de verdik. Güzel çalışmalarımız devam edecek. Her şey daha iyi bir Fethiye, daha iyi bir Muğla için… Hep birlikte çalışacağız inşallah” diye konuştu.
“Cumhurbaşkanımızın Talimatıyla Bu Sorunları Çözüyoruz”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıkları Genel Müdürü Hacı Abdullah Uçan da Fethiye’ye gelerek sahada incelemelerde bulundu. Karagözler’deki mevcut çekek alanının şehir estetiğine uygun olmadığını ve sanayi unsurlarının şehir dışına taşınmasının daha doğru olduğunu belirten Uçan, “Uzun yıllardır Fethiye’de gündemde olan Karagözler’deki teknik imal yerlerinin de santralizasyonu, şehrin o görüntüsünün rehabilite edilmesi noktasında bir proje hep konuşuluyordu. Sayın Cumhurbaşkanımız, bu anlamda Sayın Bakanımız Murat Kurum Bey’e talimatlarını ilettiler. Biz de Sayın Bakanımızın talimatlarıyla bugün buradayız. Çok verimli, çok güzel bir görüşme oldu. Gerek Aydın Ayaydın Hocamız yanımızda, sağ olsun bize eşlik ettiler. Fethiye Kaymakamımız, kooperatif başkanlarımız ve il müdürlerimiz de dahil olmak üzere bugün buradayız. Alanı ziyaret ediyoruz. Tabii Fethiye, çok önemli bir turizm bölgemiz. Aynı zamanda bölgemizde çok sayıda önemli turizm tesisi bulunuyor. Bu tesislere giderken Fethiye’nin içerisinde o kötü görüntülerin olmasını, ülkemizin içinde bulunduğu gelişmişlik seviyesine yakıştırmıyoruz tabii ki. Ama bir taraftan da orada yaşayan, orada çalışan, orada istihdam edilen, ekmeğini kazanan insanlarımız var. Hem şehre bir katkı oluşturalım hem de o kötü görüntüyü, sanayinin desantralizasyonu çerçevesinde oradan alıp daha doğru bir noktaya taşıyalım diye bugün incelemelerimizi yaptık. Kooperatif üyelerimizin de daha önce Ulaştırma Bakanlığımızla, özellikle Kıyı Yapıları ve Tersaneler Genel Müdürlüğü ile karar aldıkları bir bölgedeyiz. Bugün de buradayız. Şu an Karaot-Yanıklar mevkisindeyiz. Bölgede incelemelerimizi yaptık. İnşallah bu süreçten sonra biz burada, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü olarak sürece dâhil olacağız. Bu alanı öncelikle doğru bir şekilde planlamayı ve planladıktan sonra da Fethiye’nin içerisindeki o yapıların buraya taşınmasını gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Tabii burada kooperatif üyelerimize, oradaki esnafımıza da çok önemli bir sorumluluk düşüyor. Kendilerinden o sözü almak için de bugün buradayız. Biz bu alanı buraya taşıdığımızda, Karagözler’deki alanı taşıdığımızda, oranın artık tamamen bambaşka bir hâle gelmesini istiyoruz. Turizme katkı sunacak, turizm tesislerini orada inşa edelim, orayı güzelleştirelim, değer katalım; ama bütün esnafımızı da buraya istisnasız bir şekilde taşıyalım istiyoruz. Bu noktada kooperatif üyelerimiz de çok güzel yaklaşımlarda bulundular. Sayın Bakanımızın ve özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konunun çözülmesi noktasındaki talimatlarıyla bugün burada güzel bir uzlaşma sağladık. İnşallah hızlı bir şekilde, Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü öncülüğünde ve vakfımızın, Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü ile birlikte, bakanlığımızın Çevre Koruma Vakfı iş birliğiyle burada bu tesisi faaliyete geçireceğiz. Tüm Fethiyelilere, tekne çekek ve imalatından ekmeğini kazanan tüm esnaflarımıza, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerine yer verdi.
“Çekek Yerimiz Kötü Konumda, Bu Sorun Düzeliyor”
Yeni görevine başlayan Fethiye Kaymakamı Fatih Akkaya da projeyi desteklediklerini belirterek, “20-25 yıllık bir hikâyesi var. Beklemede kalmış, uzun süre hayal edilmiş, güzel bir sektör. Hem gemi imalatı var hem de gemilerimizin tamirat, onarım, yıllık bakımlarının yapıldığı çekek yerlerimiz var. Ama maalesef onlar da Fethiye koyumuzun tam ortasında. Aslında kimsenin de mutlu olmadığı bir hayattan, herkesin mutlu olabileceği, daha modern tesislerde, daha modern ambarlarda ya da hangarlarda yapılabilecek bir yer aranıyordu. Aydın hocamızın mihmandarlığında, hamiliğinde Sayın Genel Müdürümüzü buraya davet ettiler. Zaten olayı yakından takip ediyorlar. Hem bu sayede bizim işletmecimiz, yatırımcımız, kooperatifimiz yeni bir imkana sahip olurken, bir yandan da komple Fethiye koyunu belki kurtarmış olacağız. Onunla belki turizme açılarak Fethiye yeni olanaklar kazanacaktır. Ben ancak gurur duyabilirim. Onların emeklerinde bizim henüz bir emeğimiz olmadı ama geldiğimiz haftada böyle bir müjde haberle Fethiye ellere seslenebiliyor olmak bizim için gurur verici olur. Size de bunu sağladığınız, bu iletişim kanalını açtığınız için teşekkür ederim” diyerek sözlerini noktaladı.