Fethiye'de bayram sofralarına sağlıklı dokunuş: Gizem Bal'dan beslenme tavsiyeleri
Fethiye'de Diyetisyen Gizem Bal, Kurban Bayramı sürecinde beslenme düzenine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, özellikle kahvaltı, et tüketimi, tatlı tercihi ve çay-kahve kullanımında önemli uyarılarda bulundu. Bal, 'Güne yumurta, peynir ve yeşillik ağırlıklı bir kahvaltıyla başlanmalı, kurban etiyle güne giriş yapılmamalı' dedi.
Yarın idrak edeceğimiz Kurban Bayramı ile birlikte beslenme düzeni yeniden gündeme gelirken, Fethiye’de görev yapan Diyetisyen Gizem Bal, bayram sürecinin sağlıklı geçirilmesi için önemli tavsiyelerde bulundu. Özellikle kahvaltı alışkanlığına dikkat çeken Bal, güne ağır yiyeceklerle başlanmaması gerektiğini vurguladı.
Bayram sabahlarında ideal bir kahvaltının yumurta, peynir ve bol yeşillikten oluşması gerektiğini belirten Diyetisyen Gizem Bal, lif açısından zengin gıdaların sindirimi kolaylaştırdığını ifade etti. Bal, “Kesinlikle kurban etiyle güne başlanmamalı. Bunun yerine daha hafif, dengeli ve lif içeriği yüksek bir kahvaltı tercih edilmelidir” diye konuştu.
Tatlı tüketimine de değinen Bal, özellikle bayramlarda sütlü tatlıların daha doğru bir tercih olacağını belirtti. Tatlıların küçük porsiyonlar halinde, öğle ile akşam arasında ara öğün şeklinde tüketilmesinin daha sağlıklı olacağını söyleyen Bal, aşırı şeker yüklemesinden kaçınılması gerektiğini dile getirdi.
Akşam öğünlerine ilişkin de önerilerde bulunan Diyetisyen Gizem Bal, kurban etinin yanında mutlaka bol yeşillikli salataların tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Bal, “Limonlu, zeytinyağlı, C vitamini ve lif açısından zengin salatalar hem sindirimi kolaylaştırır, hem de daha dengeli bir öğün oluşturur” ifadelerini kullandı.
Bayram ziyaretlerinde artan çay ve kahve tüketimine de dikkat çeken Bal, bu durumun vücutta ödem tutulumuna ve yağ yakımının yavaşlamasına neden olabileceğini belirtti. Ayrıca çay ve kahvenin demir emilimini azalttığını hatırlatan Bal, “Günlük tüketim 2-3 kupa ile sınırlandırılmalı, et tüketimi sırasında ise mutlaka yeşilliklerle desteklenmelidir” dedi. Kurban eti tüketimiyle ilgili önemli uyarılarda da bulunan Diyetisyen Gizem Bal, etin kesilir kesilmez tüketilmesinin sindirim sorunlarına yol açabileceğini vurguladı.
Bal, “Kurban etinin en az 12-24 saat dinlendirilmesi gerekiyor. Aksi halde hem sindirimi zorlaşır, hem de bağırsak problemleri görülebilir” şeklinde konuştu. Etin saklama koşullarına da değinen Bal, hijyenin büyük önem taşıdığını belirterek, etlerin küçük parçalara ayrılarak uygun şekilde dondurulması gerektiğini söyledi. Çözülüp tekrar dondurulan etlerin ise sağlık açısından risk oluşturabileceğini ifade etti.
Bayramın ilk iki günü ofiste olmayacağını, üçüncü ve dördüncü günlerde ise danışanlarını kabul edeceğini belirten Diyetisyen Gizem Bal, sözlerini tüm vatandaşların bayramını kutlayarak tamamladı. Bal, “Herkese sevdikleriyle birlikte sağlıklı, huzurlu ve bol kahkahalı bir bayram diliyorum” ifadelerini kullandı.