Binbir Renk, Tek Renk Olmadan 

Fethiye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü '22 Mayıs Biyolojik Çeşitlilik Günü'nde 'Biyokaçakçılıkla Mücadeleye' dikkat çekmek için sosyal medya hesaplarında ve arazi çalışmalarında çiftçilere ve kırsalda yaşayan vatandaşlara bilgilendirmeler yaptı.

  • 888

Fethiye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü “22 Mayıs Biyolojik Çeşitlilik Günü”nde “Biyokaçakçılıkla Mücadeleye” dikkat çekmek için sosyal medya hesaplarında ve arazi çalışmalarında çiftçilere ve kırsalda yaşayan vatandaşlara bilgilendirmeler yaptı.

Fethiye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri konu hakkında verdikleri bilgilerde şunlara dikkat çekti:
“Biyolojik çeşitliliğimizin korunması için hem sürdürülebilir tarım ve hayvancılık yapmalıyız, hem de biyokaçakçılık konusunda yeterli bilgiye sahip olmalıyız. Ülkemiz endemik bitkiler açısından dünyada çok önemli yere sahip. Çeşitliliğimizin yok olmaması için özellikle kırsalda Kamusal alanda bir şeyler toplayan yerli ve yabancılara izin belgeleri sorulmalı, özellikle kırsal alanda yaşayan çiftçilerimiz bu konuda çok duyarlı olmalı. İzin belgeleri yoksa jandarmaya ya da Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekiplerine bilgi verilmeli" Bu zengin çeşitliliğin Türkiye'yi biyokaçakçılık açısından cazibe merkezi haline getirdiğini anlatan Fethiye İlçe Tarım Müdürlüğü; "Biyokaçakçılık ticari, koleksiyon, bilimsel, kimyasal ve tıbbi amaçlı yapılabiliyor. Bu çeşitlilik turistik ve doğa turlarıyla yurt dışına çıkarılabiliyor. Ancak Bakanlığımız, yaptığı çalışmalarla kaçakçılığa karşı son derece önemli tedbirlerini alıyor.

Biyolojik kaçakçılıkla tüm vatandaşlarımızla toplu mücadelenin son derece önemli olduğunun altını çizen yetkililer, “Çünkü biz biliyoruz ki tüm dünyadaki biyolojik çeşitlilik kaynaklarının zengin olduğu ülkelerden, zenginleşmiş ve sanayileşmiş ülkelere doğru ilaç yapımında, kozmetik yapımında ve çeşitli sanayi dallarında kullanılmak üzere yasal veya yasal olmayan yollarla götürülüyor. Bunun önüne geçmek maksadıyla da Bakanlığımız biyolojik kaçakçılıkla mücadelede farkındalık oluşması, halkın bu bilince kavuşması için. Bu sadece bir teşkilatın, polisiye tedbirlerle ve kolluk kuvvetlerle önlenebilecek tehdit değil. Biyolojik çeşitlilik kaynakları hepimizin ülkedeki her vatandaşın mülkü, malı ve onu korumakla yükümlüdür.

Bazı bitkiler vardır ki hazine niteliğindedir. Her yerde yetişmez, sadece belli bir ülkede ya da bölgede yaşarlar. Ender bulunan, sadece o bölgeye has bu bitkilere “endemik bitkiler” adı verilir. Ülkemizde yaklaşık 9500 çiçekli bitki türü var ve bu özelliğiyle ülkemiz ılıman kuşağın en zengin biyolojik çeşitliliğe sahip ülkelerinden biri. Avrupa kıtasında yaklaşık 11.000 bitki türü olduğunu düşünürsek Türkiye'nin bitki çeşitliliği bakımından bir kıta kadar zengin olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye'nin bu özelliği bitkilerin yetişme ortamlarının çeşitliliği, kısa mesafelerde meydana gelen toprak tipi farklılıkları, iklim çeşitliliği, yükselti farkları gibi ekosistem çeşitliliğinden kaynaklanıyor.
Ülkelerin ekonomik ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra biyolojik zenginlikleri de hayli önemlidir. Bu nedenle Türkiye'nin bitki çeşitliliğinin özellikle endemik türlerin korunması ve bu türlerin nesillerinin devamlılığının sağlanması için hepimizin yapabileceği şeyler var. Bu güzelliklerin farkına varabilmek için bakmak yeterli değil, onları tanımamız da gerekli. Böylece sahip olduğumuz hazineyi koruyabiliriz.”

Bakmadan Geçme