
Kıskançlık
Prof. Dr. Osman Genç - Fizyoloji uzmanı
- 1497
Kıskançlık, insan var olalı beri olmuş kötü bir duygu diye bilinir. Anlamak kolay değil. İnsan niye kıskanır, kişi kimleri kıskanır, nasıl olur bu kıskançlık. Kişi en yakınını bile kıskanır mı? Öte taraftan diğerlerini sen hesap et. Niye olur? Ham ruhlar, ham düşünceler, çocukça davranışlar. Kişi ileri yaşına rağmen hamlıkta ilkokul seviyesinde olabilir mi? Belki olur belki olmaz. Kıskanan kişi rahat değildir, huzursuzdur, içi içini yiyordur. Niye o başarılı, niye o çalışıyor, niye o benden fazla kazanıyor, niye o böyle, niye o şöyle. Düşünsenize, ne yazık, ne yazık. Gerçekten öyle biri olmak istemeyiz.
Bu nasıl çözülebilir? Öncelikle evrensel değerlere inancımızı pekiştirmeliyiz. Okuyarak, düşünerek, dinleyerek, izleyerek, farklı kültürler farklı insanlarla iletişime geçerek. Bazen bir arkadaşımızın, dostumuzun, en yakınımızın söylediği, yaptığı veya vardığı bir sonuç bizim idrak, anlama kabiliyetimizi bir üst seviyeye çıkarır.
İkinci olarak kişi şükretmesini bilmeli. Teşekkür ediyorum. Teşekkür ediyorum. Kendi sahip olduğum şeyleri, en basit gibi görünenleri düşünüp teşekkür ediyorum. Göz, kulak, burun, eller, ayaklar,….vd. hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Beyin kapasitemiz olmak üzere, fiziksel kapasitemiz,..vd. Peki ya en yakınlarımız, dostlarımız, arkadaşlarımız, sırdaşlarımızın varlıklarına teşekkür ediyorum. Teşekkürler teşekkürler teşekkürler.
Bunları bu şekilde anlamaya başlayınca kıskançlık niye. Niye kıskanıyorum, derdin ne deli divane misin? Şöyle bir düşün. Kıskandığım kişinin kıskandığım yönleri olmasa hatta geri olsa. O da benim en yakınım olsa ne yaparım? He söyle bakalım, söyle. Uğraş babam uğraş. Anladın değil mi, kıskançlık gerçekten kötü bir şey. Şöyle dediğini duyar gibiyim. “elimde değil, zaten düşünerek yapmıyorum, Birden öyle oluveriyor, sonra da ben öyle davrandığım için o durumu savunuyorum”. Tamam. O zaman şöyle yapacağız. Diyeceğiz ki, ben, (kiminle kıskançlık duygu durum varsa) ……… yı seviyorum, saygı duyuyorum. ……. kişi de beni seviyor, saygı duyuyor. Günde en az bir seferde 10 defa, hissederek, sesli söyleyeceğiz. Ne olur yap. Sonra da deki. .…..kişinin .….özelliği,…,…,.özelliği Allah vergisi o ne yapsın. Ee kıskandığım kişi ne yapsın. Problemli davranışlar varsa bunlar için yardımcı ol tedavi edilsin. Kıskandığım halde bir şey olsa ben üzülürüm yine. O kişiye yardım ederek kendindeki güzel duygularını geliştirebilirsin. De ki “ondaki şeyler ne güzel yaratılmış, ben de şöyle şöyle yapayım, yapmaya çalışayım da kendimi geliştireyim diyerek gayret duygunu geliştir. Azmini artır, çalışkanlığın yeni bir boyuta gelsin. Sevmek farklı olsun. Severken Allah için sev, sevmeye çalış zorla kendini.
Kıskandığım kişinin kıskandığım yönleri Allah vergisi. Allah’ın verdiğine böyle davranmak niye?. Düşün, anla, idrak et.
Selamlar, Saygılar, Sevgiler