'Yalnızlık, günde 15 sigara içmek gibi bir şey..'

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yalnızlığın 'acil küresel sağlık tehdidi' olduğunu ilan etti.

  • 707
'Yalnızlık, günde 15 sigara içmek gibi bir şey..'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yalnızlığın "acil küresel sağlık tehdidi" olduğunu ilan etti. DSÖ, bu meseleyle ilgili olarak ABD'li genel cerrah Dr. Vivek Murthy ve Afrika Birliği gençlik elçisi Chido Mpemba liderliğinde uluslararası bir komisyon kurdu. Komisyon, koronavirüs salgınının sosyal faaliyetleri durdurarak yalnızlık sorununu derinleştirmesinin ardından kuruldu. 

Küresel halk sağlığı sorununa dönüştü

Mpemba, "Yalnızlık sınırları aşıyor. Sağlık, refah ve kalkınmanın her yönünü etkileyen küresel bir halk sağlığı sorunu haline geliyor." dedi. Aynı isim, “Sosyal izolasyon yaş ve sınır tanımıyor.” diye ekledi.

Günde 15 sigara içmek kadar kötü

Murthy'ye göre yalnızlığın getirdiği sağlık riskleri, günde 15 sigara içmek kadar kötü. Yalnızlığın, obezite ve fiziksel hareketsizlikle ilişkili risklerden bile daha büyük olabileceği belirtiliyor. Yalnızlık genellikle gelişmiş ülkeler için bir sorun olarak görülürken, Murthy, yaşlıların dörtte birinin sosyal izolasyon yaşama oranlarının dünyanın tüm bölgelerinde benzer olduğu bilgisini paylaştı.

Demans, koroner arter hastalığı, felç riski

Yaşlı yetişkinlerde yalnızlığın, demans (bunama) geliştirme riskini yüzde 50 artırdığı kaydedildi. Koroner arter hastalığı ve felç riskinin ise yüzde 30 artmasıyla ilişkili olduğu bildirildi.

Bakmadan Geçme