- Haberler
- Sağlık
- Üzerine çaydanlık devrilen 1 yaşındaki bebek dehşeti yaşadı, vücudunun yüzde 15'i yandı
Üzerine çaydanlık devrilen 1 yaşındaki bebek dehşeti yaşadı, vücudunun yüzde 15'i yandı
Babaannesi yemek yaparken üzerine kaynar çaydanlık devrilen 1 yaşındaki Defne Mila'nın vücudunun yüzde 15'i yandı. İlk müdahale hayatını kurtardı. Uzmanlar uyarıyor, 'Yanıklarda doğru ilk yardım hayat kurtarıyor.'

“Yüzde 15 civarı, 2'nci derece ayağında yanıkları vardı”
Küçük çocukların bulunduğu ortamlarda kazalara neden olabilecek durumlara karşı azami dikkat gösterilmesi gerektiğini söyleyen Yanık Tedavi Merkezi Sorumlusu, Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Turan, "Çocuklar özellikle 1 yaş döneminde yürümeye, çevreyi anlamaya başlıyorlar. Bu dönemde sıcak, soğuk suyu, elektriği tam algılayamadıkları için çok hareketli oluyorlar, baş edilemiyor. Sıcak su maruziyeti söz konusu olmuş, tabi çocuklar hiperaktif oluyor. Hastamızın yüzde 15 civarı, 2'nci derece, ayağında yanıkları vardı, geldiği andan itibaren yakın takibe aldık, yoğun bakımda da bir süreç geçirdi. Daha sonra toparlamaya başladı, burada ailenin yaklaşımları da çok önemli, yavaş yavaş halkımızda bu ilk yardım tedavilerini öğrenmeye başladı. Mutlaka bir çeşme suyu sıcaklığı diyoruz, suya tutulması olayın ilerlemesini, daha derinleşmesi, tam kat deri kayıplarını veya sakatlıkları engelleyici bir hamle oluyor. Ev kazaları hayatımızın bir parçası aslında çok dikkat etmek lazım. Açıkta elektrik tellerinin bırakılmaması, sıcak çay, kahve bunların çocukların uzanamayacağı pozisyonda oluşturulması, çay demlediysek açıkta kalmaması, arabaların içinde yaz sıcağı geliyor çakmak bırakılıyor, o bir anda bombaya dönüşebiliyor" dedi.
“Türkiye'de yanıkların organize edildiği bir sistem var”
Yanık durumlarında ilk yardım süreçlerine yönelik konuşan Prof. Dr. Turan, öncelikle yanık oluşan noktanın 10-15 dakika çeşme suyunda bekletilmesi, sonrasında kıyafetlerin çıkarılması gerektiğini söyleyerek, "Yanıklar olduğu zaman mutlaka oradaki enerjinin, ısının alınması lazım. Sonrasında da fazla geciktirilmeden en yakın bir sağlık kuruluşuna ulaştıktan sonra Türkiye'de yanıkların organize edildiği bir sistem var. Yanık oranlarına göre merkezlere, ünitelere dağıtılması ve tedavisinin ilerleme algoritması oturmuş durumda. İz kalma durumları çok derin, balistik yanıklarda, iyileşmeyen, enfekte, yönetilemeyen yanıklarda gerçekleşiyor. Son yıllarda olan tedavilerle yüzde 90-95'inde artık iz sorununu çözmüş oluyoruz. Halkımız için güzel bir an bir anda kötüye dönüşebiliyor. Babaanne orada kendisini feda ediyor, kötü dönemi atlatmaları için maksimum uğraşıyor, o yüzden biz de onlara teşekkür ediyoruz" dedi.
Bakmadan Geçme





