Türkiye'nin yerli telefonu geliyor: Nerede üretilecek?

Türkiye'nin yerli akıllı telefon projesinde yeni ayrıntılar ortaya çıktı. ASELSAN ve Türk Telekom iş birliğiyle geliştirilen cihazın üretim ve test çalışmalarının Malatya'da sürdüğü, telefonun 2027'nin ilk yarısında satışa çıkarılmasının hedeflendiği açıklandı.

Türkiye'nin uzun süredir gündeminde bulunan yerli akıllı telefon projesinde üretim adresi belli oldu. Türk Telekom CEO’su Ebubekir Şahin, Türk mühendisler tarafından geliştirilen telefonun Malatya’da üretileceğini ve test çalışmalarının burada devam ettiğini söyledi.

Yerli telefon Malatya’da üretilecek

ASELSAN, Türk Telekom ve Türk Dünyası İş Konseyi bünyesindeki TTT İnovasyon’un yer aldığı projede, donanım ve üretim tarafında ASELSAN’ın görev alması planlanıyor. Türk Telekom ise yazılım, içerik, pazarlama, dağıtım ve markalama süreçlerinde rol üstlenecek. ASELSAN’ın Malatya’daki yapılanması da son dönemde büyüyor. Şirketin Malatya iştiraki bulunurken kentte üretim kapasitesinin artırılmasına yönelik yeni tesis yatırımları da gerçekleştiriliyor.

2027'nin ilk yarısında satışa çıkması hedefleniyor
Türk Telekom CEO’su Ebubekir Şahin’in verdiği bilgiye göre telefonun 2027’nin ilk yarısında satışa sunulması hedefleniyor. İlk modellerin orta ve üst segmente hitap etmesi planlanırken özellikle kamera ve pil performansında piyasadaki rakiplerle rekabet edebilecek bir cihaz geliştirilmesi amaçlanıyor. Tasarım çalışmalarının ise Türkiye’de gerçekleştirildiği belirtiliyor.

İlk telefon Android ile gelecek

Projenin dikkat çeken noktalarından biri de işletim sistemi olacak. Açıklanan yol haritasına göre çalışmalar üç aşamada ilerleyecek: İlk aşamada telefon Android işletim sistemiyle piyasaya çıkacak. İkinci aşamada yerli bir işletim sisteminin geliştirilmesi, üçüncü aşamada ise yerli çip teknolojisine geçilmesi hedefleniyor. Fazların yaklaşık birer yıl arayla yürütülmesi planlanıyor.

Bu nedenle ilk piyasaya çıkacak model için “tüm parçaları ve yazılımı yüzde 100 yerli telefon” ifadesini kullanmak şu aşamada doğru değil. Projenin yerlilik oranının, işletim sistemi ve çip çalışmalarının ilerlemesiyle artırılması hedefleniyor.

Telefonun adı henüz belli değil

Yeni akıllı telefonun marka veya model adı da henüz açıklanmadı. Şahin’in aktardığına göre isim belirleme sürecinde profesyonel destek alınacak ve çok sayıda isim önerisi test edilerek seçenekler azaltılacak.
2026 yılı sonunda Cumhurbaşkanlığına sunum yapılması ve isimlendirme çalışmalarının bu süreçte şekillenmesi planlanıyor.

Türk Telekom'un mağazalarında satılabilir

Telefonun satış ve dağıtımında Türk Telekom’un mevcut altyapısından yararlanılması bekleniyor. Şahin, Türk Telekom’un 606 bayisi ve yaklaşık 57 milyonluk müşteri tabanının cihazın pazara çıkarılmasında önemli avantaj sağlayacağını ifade etti.

ASELSAN ve Türk Telekom iş birliği mayıs ayında duyurulmuştu

Yerli telefon projesi aslında yeni ortaya çıkmış bir çalışma değil. Türk Telekom, Mayıs 2026’da ASELSAN ile yerli akıllı telefonlar, kullanıcı cihazları ve haberleşme ekipmanlarının donanım ve yazılımlarını geliştirmek amacıyla stratejik iş birliğine gidildiğini açıklamıştı. Son açıklamalarla birlikte projenin üretim adresi de netleşmiş oldu. Mevcut takvim değişmezse Malatya’da üretilecek ilk modellerin 2027'nin ilk yarısında kullanıcılarla buluşması hedefleniyor.

Bakmadan Geçme

Gerçek Fethiye Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!