• Haberler
  • Ekonomi
  • Türkiye'de Enflasyon ve Rezerv Artışı: TCMB Başkanı'nın Açıklamaları

Türkiye'de Enflasyon ve Rezerv Artışı: TCMB Başkanı'nın Açıklamaları

TCMB Başkanı Fatih Karahan, rezervlerdeki 100 milyar dolarlık artışın yüzde 80'inin yurt içi kaynaklardan sağlandığını açıkladı. Enflasyonun düşmesiyle yabancı yatırımcıların tahvile yöneleceğini, bütçe açığının ise azalacağını öngördüklerini belirtti.

  • 214
Türkiye'de Enflasyon ve Rezerv Artışı: TCMB Başkanı'nın Açıklamaları
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, rezervlerde kaydedilen yaklaşık 100 milyar dolarlık artışın yüzde 80'inin yurt içi kaynaklardan sağlandığını belirtti. Karahan, "Bütçe açığının önemli ölçüde azalacağını öngörüyoruz" dedi.

TBMM'de milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Karahan, Türkiye ekonomisinin devamlılığı için sıcak para akışına gerek olmadığını ifade etti. Rezerv artışının yüzde 80'inin iç kaynaklarla, yüzde 20'sinin ise dış sermaye girişleriyle sağlandığını vurgulayan Karahan, rezervlerde 100 milyar dolara yakın bir iyileşme olduğunu açıkladı. "Politikalarımızın olumlu etkileri sürdükçe güven artmaya devam edecek. Piyasa koşullarını ve kur dengesini bozmadan, dezenflasyon hedefimize de engel olmayacak şekilde, piyasa el verdiği sürece rezerv biriktirme politikamıza devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Yabancı yatırımcıların enflasyondaki düzelme ile birlikte tahvillere yöneleceğini söyleyen Karahan, "Enflasyon görünümü iyileştiğinde ve enflasyonun düşeceğine olan güven arttığında, para politikasının da buna göre şekilleneceğine inanan yabancı yatırımcılar tahvil piyasasına giriş yapacaktır" dedi.

2024 yılında büyüme hedeflerin biraz altında kalabilir, ancak kamu maliyesinde toparlanma bekleniyor. Karahan, Orta Vadeli Program'da (OVP) bütçe açığının ciddi şekilde azalacağının öngörüldüğünü ve bunun gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini belirtti. Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarının bir süre daha azalmasını beklediklerini ifade eden Karahan, "Şu an için bu hesapları tamamen kapatmayı uygun bulmuyoruz, biraz daha azalması gerektiğini düşünüyoruz. Süreci yönettikten sonra tekrar değerlendireceğiz" açıklamasında bulundu. "Enflasyon yüzde 5'e düşene kadar işimiz bitmeyecek" diye ekledi.

Karahan, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile koordinasyon halinde çalıştıklarını ve finansal istikrar çerçevesinde alınan bazı kararların zamanında yürürlüğe girdiğini belirtti.

TÜİK, İTO ve ENAG enflasyon verilerine ilişkin soruya da yanıt veren Karahan, "Bu üç endeks aynı şeyleri tam olarak ölçmüyor, fakat tamamen farklı şeyler de değil. Aralarındaki fark, elma ile armut kadar değil; belki yeşil elma ile kırmızı elma kadar farklı. Birinin daha yüksek olduğu yönünde kesin bir yargıya varmak doğru olmaz" dedi.

Bakmadan Geçme