- Haberler
- Güncel
- Türkiye'de artan dağ kazaları endişelendiriyor: Dağlarda kazaların nedeni bilinçsizlik ve hazırlıksızlık
Türkiye'de artan dağ kazaları endişelendiriyor: Dağlarda kazaların nedeni bilinçsizlik ve hazırlıksızlık
Türkiye'de dağcılık faaliyetlerinin artmasıyla birlikte kaza oranlarında da ciddi bir yükseliş yaşanıyor. Türk bayrağını Everest'e diken deneyimli dağcı Yılmaz Sevgül, 'Dağda bir hatayı tolere edebilirsiniz ama ikinci hatadan sonra ölüme yaklaşırsınız. O zaman geri çekilmeniz lazım, bir daha düşünmeniz lazım. Zaten üçüncüsünde ölmüşsünüzdür demek' diyerek, kuralsız ve eğitimsiz şekilde yapılan tırmanışların ölümle sonuçlanabileceğini söyledi.

"Yarım bilgi dağda çok riskli"
Yılmaz Sevgül, dağcılıkta eğitim sürecinin asla hafife alınmaması gerektiğini vurgularken, "Çığ bilgisi, malzeme bilgisi, kıyafet, meteoroloji, yön bulma, beslenme, teknik beceri. Bunların her biri detay gibi görünse de, her biri hayat kurtarır. Türkiye'deki kazaların çoğu bu bilgilerdeki eksiklikten kaynaklanıyor. Temel eğitim eksik ve yarım yamalak öğretilmemeli, tam öğretilmeli. Yarım bilgi dağda çok riskli. O yüzden bütün bu eğitim sürecinin A'dan Z'ye mükemmel şekilde uygulamalı olarak verilmesi lazım" ifadelerini kullandı. Bazı kişilerin hiçbir teknik eğitim almadan kaya tırmanışı yaptığına ve bu nedenle düşüp hayatını kaybettiğine de dikkat çeken Sevgül, bu tür faaliyetlerin mutlaka sistemli eğitimle desteklenmesi gerektiğini de söyledi.
"Antalya'da kazaların yüzde 70'i Kemer üzerindeki dağlarda"
Antalya'nın doğal yapısına dikkat çeken deneyimli dağcı Sevgül, özellikle Batı Toroslar'ın zorlu ve karmaşık florası nedeniyle en çok kazanın yaşandığı bölge olduğunu söyledi. Sevgül, "Yüzde 70 oranında kaza bu bölgede yaşanıyor. Vadiler dik, kayalıklar tehlikeli, bitki örtüsü ise yoğun ve yön kaybettirici. Hem yerli hem yabancı birçok kişi bu bölgede kayboluyor ya da mahsur kalıyor. En riskli alanların başında da Kemer'in üzerindeki dağlar geliyor" dedi.
Bakmadan Geçme





