Topateş, 'Beklediğimiz bir netice değildi'

Korona virüs salgını nedeniyle ara verilen basketbol liglerine ilişkin karar vermek adına bugün toplanan Türkiye Basketbol Federasyonu, liglerde yarıda kalan sezonun iptal edildiğini açıkladı. Karara göre 2019-20 şampiyon belirlenmeden tescil edilerek sezonu oynanmamış sayıldı. Lokman Hekim Fethiye Belediyespor Genel Sekreteri Yavuz Topateş, 'Tahmin ettiğimiz ama ümit etmediğimiz bir karardı. İsmi net olarak açıklanmasa da bir beyaz sezon yaşadık. Yatırım yapan ve başarılı olan takımlarla başarısız ve daha az yatırım yapan takımlar aynı kefeye konmuş oldu. Beklediğimiz bir netice değildi' dedi.

  • 2740
Topateş, 'Beklediğimiz bir netice değildi'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

TBF Yönetim Kurulu yaptığı toplantıda liglerle ilgili kararını açıkladı ve sona erdirildiğini resmen duyurdu. Gerçekleştirilen toplantı neticesinde basketbol liglerinde yarıda kalan sezonun oynanmamış sayılacak şekilde bir iptal kararına gidildi. 2019-20 sezonu yok sayılırken herhangi bir takım şampiyon olarak tanımlanmadı.

Lokman Hekim Fethiye Belediyespor Genel Sekreteri Yavuz Topateş yaptığı açıklamada, “Türkiye Basketbol Federasyonu, 2019-2020 sezonunun akıbetini belirlemek için bir araya geldi. Federasyon Başkanı Sayın Hidayet Türkoğlu’nun açıklamalarını takip ettik. Tahmin ettiğimiz ama ümit etmediğimiz bir karardı. İsmi net olarak açıklanmasa da bir beyaz sezon yaşadık. Bir takım şampiyon ilan edilmiyor ve küme düşme olmuyor. Yatırım yapan ve başarılı olan takımlarla; başarısız ve daha az yatırım yapan takımlar aynı kefeye konmuş oldu. Beklediğimiz bir netice değildi. Er ya da geç Fethiye’yi basketbol şehri yapacağız” ifadelerini kullandı. 

Açıklamasını sürdüren Topateş, “Türkiye Basketbol Federasyonu önümüzdeki günlerde tüm takımlarla olduğu gibi Lokman Hekim Fethiye Belediyespor ile de irtibata geçecek. Bir takım mali ve sportif kriterleri öne sürerek; bunları karşılayanları lige alacaklar. Bizim burada anlamadığımız, voleybol ve basketbol salon sporu. Voleybol Federasyonu da ligleri dondurdu. Fakat alt liglerdeki takımların üst lige alınacağını net bir şekilde açıkladılar. Önümüzdeki sezon üst ligleri fazla takım ile oynatacaklarını açıkladılar. Basketbol Federasyonu bunu yapmadı. Petkimspor ile Lokman Hekim Fethiye Belediyespor’un üst lige alınması gerekiyordu. Voleybol Federasyonu ile Basketbol Federasyonu’nun aldığı karar; ikisi de salon sporu olmasına rağmen bizce örtüşmüyor. Hiçbir şey bitmedi, mücadelemizden vazgeçmiyoruz. Fethiye’nin, Süper Lig’de yer alması adına hem masa başında müzakerelerde hem de sahada sonuna kadar devam edecek. İlerleyen günlerde Federasyon ile yazılı ve sözlü müzakerelerde bulunacağız. Takımımızın Süper Lig’de oynamak için tüm şartları taşıdığını ispat edip, üst ligde yer almak istiyoruz” dedi. 

Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, “Bugün yönetim kurulu olarak tüm liglerimizi sonlandırmış bulunuyoruz. Şampiyon ilan edilmemiştir. Temsil, mevcut sıralamaya göre ilan edilecektir. Hiçbir ligimizde şampiyon belirlenmemiştir. Küme düşme bu sezon olmayacaktır. Erkeklerde 16 takımın 13'ü, kadınlarda 13 takımın 11'i liglerin bu şekilde sonlandırılmasını istedi” dedi.

Türkiye Basketbol Federasyonu'nun resmi sitesinden ise şu açıklamalar paylaşıldı;
“Ülkemizde ve dünyada etkileri devam eden Kovid-19 salgınının yarattığı belirsizlikle mücadelede devletimizin çizdiği çerçeveye uygun şekilde, Türkiye Basketbol Federasyonu da üzerine düşen sorumluluğu ilk andan itibaren büyük bir titizlikle üstlenmiştir.

Türkiye Basketbol Federasyonu tarafından, bu hassas duruma ilişkin tüm senaryolar değerlendirilirken, başta ilgili Bakanlıklar olmak üzere FIBA ve TBF Sağlık Kurulu ile tüm kulüplerimizin de görüşleri alınmıştır.

Oluşan gerekçelerle, yaşanan belirsizliğin liglerimize daha fazla zarar vermemesi adına Federasyon Yönetim Kurulumuz bugün toplanmış ve ilgili konuları görüşmüştür.

Türk basketbolunun geleceğini gözeterek, sporcu, idareci ve basketbol ailesinin sağlığını korumak amacıyla alınan ve lig organizasyonlarının sorunsuz başlaması adına önem arz eden kararlar şu şekildedir;  

1. Tüm basketbol ligleri sonlandırılmıştır.
2. Hiçbir ligde şampiyon ilan edilmeyecektir.
3. Sezon öncesi ilan edilen statüde yer alan düşme/çıkma işlemleri uygulanmayacaktır.
4. Liglerin sıralaması ve kulüplerin Avrupa kupalarındaki temsil hakları mevzuata göre belirlenecek ve önümüzdeki günlerde duyurulacaktır.
5. Gelecek sezonun lig yapıları, kulüp mali denetim ve lisans talimatı da dahil olmak üzere ilgili mevzuat hükümlerine göre oluşturulacaktır.”

Bakmadan Geçme