TARIMCEBİMDE ÇİFTÇİMİZİN HİZMETİNDE

Türkiye'nin ilk mobil tarım uygulaması olan TarımCebimde'nin tanıtımında konuşan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 'Tarım sektörümüzün, dijital dönüşümle Türkiye Yüzyılı'na doğru güçlü bir adım atacağına inanıyorum. Yerli ve milli olan uygulamanın hayata geçirilmesinde alın teri, tamamıyla Bakanlığımız personeline aittir' dedi.

  • 783
TARIMCEBİMDE ÇİFTÇİMİZİN HİZMETİNDE
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın TarımCebimde mobil uygulamasının ilk versiyonu, çiftçinin hizmetine sunuldu.
TARIMCEBİMDE MOBİL UYGULAMASI TANITILDI
Türkiye'de bir ilk olan ve çiftçilerin alacağı desteği, nereye ne ekileceği gibi soruların cevabına cep telefonu üzerinden erişebileceği uygulamanın tanıtımında konuşan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, gıda meselesinin bir milli güvenlik meselesi olduğunu, gıda arz güvenliği ve bunun gereği olan ürün planlaması için ise teknolojik desteğin yani dijitalleşmenin esas olduğunu söyledi.
Dijitalleşmenin ilk adımı olarak da Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ile ilgili bazı işlemlerin e-Devlet üzerinden yapılmasını sağladıklarını vurgulayan Kirişci, “ÇKS e-Devlet entegrasyonuyla, 2 Ocak itibarıyla çiftçilerimiz 2 milyon 824 bin 44 ÇKS belgesi oluşturmuştur. Burada tasarruf edilen zamanı ve emeği, azaltılan egzoz emisyonunu ve bütün bunların ekonomik getirisini kimse görmezden gelmemeli” dedi.
ÇKS BAŞVURU SAYISI 2 MİLYON 169 BİN 902’YE ULAŞTI
Üretim planlaması yapabilmek için ÇKS Yönetmeliği'nde değişiklik yaptıklarını dile getiren Bakan Kirişci, 1 Eylül tarihinde başlayıp 30 Haziran tarihinde sona eren ÇKS başvuru süresini 1 Eylül-31 Aralık olarak değiştirdiklerini vurguladı. Kirişci, “517 bin 640’ı e-Devlet üzerinden, 1 milyon 652 bin 262’si ise fiziksel başvuru şeklinde olmak üzere toplam başvuru 2 milyon 169 bin 902’ye ulaşmıştır. Kayıtlı olması gereken çiftçi sayısının 2 milyon 176 bin 551 olduğu dikkate alındığında sadece 6 bin 649 çiftçimiz henüz kayıt yaptırmamıştır. Getirmiş olduğumuz her iki yeniliğin de başarısız olması için tempo tutanların, hamdolsun umutları boşa çıkmıştır" diye konuştu.
“TARIMCEBİMDE TAMAMIYLA YERLİ VE MİLLİ BİR UYGULAMA”
Dijital hizmetlerin artık dünyanın bir gerçeği olduğunu ve her alanda olduğu gibi, tarımda da dijitalleşme bir tercihten öte rasyonalitesi olan bir zorunluluk haline geldiğini belirten Kirişci, dijitalleşme çerçevesinde tarım ve hayvancılık alanında çiftçilere kolaylık sağlayacak TarımCebimde uygulaması hakkında bilgiler verdi.
Kirişci, tanıtılan uygulamanın birinci versiyon olduğunu belirterek, "TarımCebimde tamamıyla yerli ve milli bir uygulamadır. İlk günden bugüne uygulamanın hayata geçirilmesinde dökülen alın teri tamamıyla Bakanlığımız personeline aittir. Uygulama için herhangi bir özel bütçe oluşturulmamış, Bakanlığımızın iç kaynakları seferber edilmiştir" ifadelerini kullandı.
"YENİ İYİLEŞTİRMELER, YENİ VERSİYONLARLA SÜREKLİ GÜNCELLENECEKTİR"
Uygulamadaki bazı menüler ve alt menülere, e-Devlet şifresi ile kimlik sorgulaması yapılarak giriş imkanı sağlandığını bildiren Bakan Kirişci, “Bu bir başlangıçtır. Yeni iyileştirmeler, yeni entegrasyonlar, yeni modüller yeni versiyonlarla sürekli güncellenecektir. Bu çerçevede ileriki versiyonlarda, iklim, toprak ve su kısıtları göz önüne alınarak çiftçilerimize, parsel bazlı ürün önermeleri yapılacaktır. 
Böylece üretim planlaması doğrultusunda önemli bir mesafe kat edilmiş olunacaktır" şeklinde konuştu.
Tarım Bakanı Kirişci, uygulamanın ileriki versiyonlarında arıcılık, su ürünleri, ipek böcekçiliği gibi üretim faaliyetlerine ilişkin hizmetlerin yanı sıra; ormancılık faaliyetleri, sahipli hayvanların kimlik ve aşı bilgilerinin de yer alacağını sözlerine ekledi.
Toplantı, uygulamanın tanıtıldığı tanıtım filminin yayınlanmasının ardından Bakan Kirişci’nin salondaki çiftçilerle hatıra fotoğrafı çektirmesiyle son buldu.


 

Bakmadan Geçme