Seçimde Nasıl Oy Verilecek ?

Seçime Sayılı Günler Kaldı, Nasıl Oy Vereceğinizi Biliyormusunuz ? işte ayrıntılar

  • 3792
Seçimde Nasıl Oy Verilecek ?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

gercekfethiye.com olarak en basit şekliyle sizlere oy verme işlemini anlatıyoruz.

24 Haziran'da size iki oy pusulası ve tek zarf verilecek. Oy pusulaların biri Cumhurbaşkanı seçimi için, diğer oy pusulası ise milletvekili seçimi için olacak. Her ikisi de aynı anda size verilecek. 

Cumhurbaşkanı oy pusulası aşağıdaki gibi olacak.. bu oy pusulasında istediğiniz cumhurbaşkanı adayına evet veya tercih yazılı mührü basacaksınız. 

Milletvekili seçimi için aşağıdaki gibi bir oy pusulası yer alacak.  İstediğiniz partinin hemen altındaki yuvarlağa evet veya tercih mührünü basacaksınız. En basit oy verme işlemi bu şekilde olacak. Daha sonra bu iki pusulayı aynı zarfa koyarak sandığa götürüp atacaksınız.   Bu oy pusulasında ittifak yazısının kafanızı karıştıracak, veya neresine mühür basacağım diye ayrıntılara girmenize gerek yok. Fakat biraz daha detay isterseniz aşağıdaki yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. 

Eğer yukarıdaki oy pusulasında  yalnızca tek bir partiye mühür bastıysanız, oy verdiğiniz partiye oyunuz yazılıyor.

Olduki cumhur ittifakı veya millet ittifakı yazan yere mührü bastınız. yada ittifak kutucuğunun içerisinde bir yere oy bastınız. Oyunuz geçersiz değil. O ittifak içerisinde yer alan partilerin ortak oyu sayılıyor. (Ortak oy nasıl sayılacak haberimizin sonunda anlatacağız)

Eğer pusula da hem ittifak yazısının üstüne hemde ittifak içerisinde yer alan bir partiye mühür vurulduysa oyunuz mührü bastığınız partiye yazılıyor. 

Pusulada mühür ittifak bölümüne taşacak şekilde parti alanına vurulmuşsa, oy yine partiye sayılıyor.

Pusulada hem bir ittifaka, hem de ittifak içerisinde birden çok partiye mühür basılmışsa, o takdirde bu oy ittifakın ortak oyu sayılıyor. 

BELİRTTİĞİMİZ GİBİ BUNLAR YANLIŞLIKLA YAPILACAK ŞEKİLDE OLURSA OYLARIN GEÇERSİZ SAYILMAYACAĞI ANLAMI TAŞIYOR.

OY VERMENİN EN BASİT YOLU İSTEDİĞİNİZ PARTİNİZE MÜHRÜ BASMAK.

İTTİFAKIN İÇERİSİNDE OY BÖLÜNSÜN DİYE DÜŞÜNÜRSENİZ İTTİFAK İÇERİSİNDE YER ALAN PARTİLERE MÜHRÜ BASABİLİRSİNİZ.. ÖRNEĞİN AK PARTİ VE CHP YE MÜHRÜ BASARSANIZ AYNI İTTİFAK İÇERİSİNDE YER ALMADIKLARI İÇİN OYUNUZ GEÇERSİZ OLUR. AKPARTİ  MHP YE OY VERİRSENİZ OYUNUZ CUMHUR İTTİFAKININ ORTAK OYU OLARAK GEÇERLİ OLUR. 

CHP - SP VE İYİ PARTİ'YE MÜHRÜ BASARSANIZ MİLLET İTTİFAKININ ORTAK OYU OLUR. 

ORTAK OY NASIL SAYILACAK

Geçerli ortak oylar ilçe seçim kurulunda eşit oranla oy verilen ittifak içerisindeki partilere dağıtılacak. Örneğin Ak Parti 100 oy aldı, MHP 90 Oy aldı. 20 tane de ortak oy çıktı.

Bu 20 ortak oy ile birlikte Ak Parti'nin oyu 110, MHP'nin oyu 100 oy olacak. 

Yine başka bir örnekle CHP 100 - SP 110 - İYİ PARTİ 100 oy aldı. 60 tane de ortak oy çıktı.. Partilerin oy oranı CHP 120 - SP 130 - İYİ PARTİ'nin 120 olacak. 

Bu işlemlere ittifak içerisinde yer almayan partiler ise dahil değil. Yani hem VATAN PARTİSİ'ne hemde CHP'ye oy verirseniz aynı ittifak içerisinde yer almadıkları için oyunuz geçersiz olacaktır. 

(eğer bir hata olduğunu düşünüyorsanız, yada sormak istediğiniz birşey olursa lütfen aşağıdaki bölümden yorum yapabilirsiniz)

 

 

Yorumlar 2
sedat ünal 24 Haziran 2018 12:55

Ceren Hanım belirttiğiniz oy geçerli.. İYİ PARTİ - VE CHP'NİN ORTAK OYU OLARAK YAZILIYOR

Ceren Kaya 24 Haziran 2018 10:20

Hem iyi partiye hem chpye bastım oyum geçerli mi ?

Bakmadan Geçme