Pandemiye Rağmen Emlak Satışları Arttı

Covid-19'a rağmen emlak satışları, normal seyrinde giderken Fethiye'de hemen her gün 15-20 konut satışının gerçekleştiği öğrenildi. Koronavirüs salgını nedeniyle uygulanan tedbirler, alınan ekonomik önlemlerle seyrinde götürülmeye çalışılırken emlak sektöründe satışların geçen yılın aynı dönemine göre artış gösterdiği belirtildi. Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Serdar Oğuz, 'Fethiye'de Tapu Dairesi'nde hemen her gün 15-20 civarında satış ve satış ipotek işlemleri olmaktadır. Bu yılın ilk üç ayında geçen yıla oranla daha fazla konut satışı gerçekleştirilmiştir' dedi.

  • 2627
Pandemiye Rağmen Emlak Satışları Arttı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Serdar Oğuz, Muğla Emlakçılar Odası olarak Koronavirüse karşı dışarıdan gelenlere ev, villa kiralamama konusunda üyelerimizi bilgilendirdik. Ayrıca bu salgına karşı bilim kurulunun açıklamalarına aynen uyuyoruz” dedi. Oğuz, “Koronavirüs nedeniyle öncelikle toplantıları iptal ettik ve sosyal mesafeyi koruyoruz. Emlakçılarla da bir araya geldiğimiz zaman da maske takma zorunluluğuna uymalarını herkese tavsiye ediyoruz. Bunun yanında mesafeyi korumak çok önemli. Bu kurallara emlakçılar olarak uymaya çalışıyoruz. Bunun yanında Tapu Dairesi’nde günde 15-20 civarı satış ve satış ipotek işlemleri yapılıyor. Yakın zamanda görüştüğümüz üzere kat irtifakı ve kat mülkiyeti tesisi de yapılmaya başlanmış. Tapular oluşturulmaya başlanmış” diye konuştu.

Kredilerden Yararlanıyoruz

Oğuz, “Fethiye Emlakçılar Derneği ve Muğla Emlakçılar Odası olarak bütün üyelerimize 15 gün önce bildirim yaptık. Şehir dışından gelenlere villa, ev, apart kiralanmaması konusunda duyarlılık göstermelerini isteyip tebligat yaptık. Bu kurallara da uyuyorlar. Herkesin çoluğu çocuğu var, kimse ailesini, kendilerini riske atmalarına gerek yok. Evde kal politikasına hep beraber uyacağız. Bu olağanüstü durumu en kısa zamanda atlatmak için kurallara uymak zorundayız, emlakçılar bu konuda bilinçli” diyerek, Koronavirüs tedbirleri kapsamında emlakçılar için sağlanan desteklerden ve bölgedeki satışlar ile önümüzdeki süreçte emlak piyasasının geleceği konumunu da şöyle değerlendirdi. “Bizim esnaflarımızın bazıları Esnaf Odası, bazıları Ticaret Odası üyesi. Ekonomik tedbirler neticesinde Halk Bankalarından 25 bin TL ye kadar olan kredilerden yararlanabiliyorlar. Ayrıca 25 bin TL de kredi kartlarından ilave ödeme kolaylığı var. Bölgemizdeki satışlar Ocak Şubat itibariyle geçen yıla oranla daha iyi. İstatistiklere baktığımız zaman Mart ayı itibariyle de daha iyi. Bir örnek vermek gerekirse, 2020 Mart ayında Türkiye genelinde, 108 bin 670 konut satışı yapılmış. Bu rakam 2019 Mart ayında 105 bin 46 adet olarak kaydedilmiş. Mukayese ettiğimiz zaman az da olsa bir artış var. Ancak Nisan ayı itibariyle satışların ciddi olarak düşük şekilde seyrettiğini biliyoruz. O bakımdan Nisan-Mayıs-Haziran aylarında bu seviye düşük seyredecektir. Buna hazırlıklı olmak lazım. Bu kriz ortamının aşılmasının ardından emlak satışlarının geçen yıla oranla daha iyi olmasını bekliyoruz. Fethiye bölgesinde çok olağanüstü bir şey olmadığı takdirde fiyatlar düşmez. Bu olağanüstü durumun da kısa süreceğini, iki üç ay içerisinde yavaş yavaş piyasada toparlanma olacağını tahmin ediyoruz. O bakımdan özellikle faizlerin de birkaç yıl düşük seyredeceğini bekliyoruz. Böyle olunca önümüzdeki aylarda, fiyat düşmelerinden ziyade fiyat çıkmalarını beklemek lazım”

Emlak Fiyatları Düşmez

Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Serdar Oğuz, “Dövizde ve altında, piyasadaki dinamiklerin bozulmasıyla artış oldu. Türkiye’nin ekonomik yapısı nedeniyle dövizdeki artış, çok da beklenen bir şey değildi açıkçası. 2018-2019’da düzelmenin ardından, 2020’de Türkiye’nin ekonomisi daha iyi konumda olabilecekti. Ancak bu kriz ortamı Türkiye’yi, özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine olan güvenin azalması neticesinde dövizde biraz artış oldu. Altındaki artış da güvenli liman olarak görüldüğünden dolayı gerçekleşti. Ama zaten altın geçtiğimiz üç-dört yılda ciddi prim yapmıştı. Bence kriz ortamının kontrol altına alınarak ekonomide toparlanmanın başlamasıyla önümüzdeki birkaç ay içerisinde bekliyoruz. Altında ve dövizde düşme olacak. Yurt dışı merkez bankalarının ciddi bir emisyon hacminde artış olacağını, yurt dışı faizlerinin düşük olacağını deklare ettiler. Hem Türkiye ekonomisine para girişine ve borçlanma imkanlarında kolaylık sağlayacak hem de daha iyi ekonomik şartlar oluşacağına inanıyorum” diye konuştu.

Bakmadan Geçme