'AKP Menteşe'de samimiyse, önce ÇED olumlu kararını iptal etsin'

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç Menteşe'de yapılmak istenen Çimento fabrikası ile ilgili açıklama yaptı. Öztunç 'AKP Menteşe'de samimiyse, önce ÇED olumlu kararını iptal etsin' dedi.

  • 735
'AKP Menteşe'de samimiyse, önce ÇED olumlu kararını iptal etsin'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Menteşede yapılmak istenen çimento fabrikası ile ilgili tartışmalar bitmek bilmiyor. Konu ile ilgili CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç basın açıklaması yaptı.Açıklamasında Ak Parti’yi eleştiren Öztunç “Çimento Fabrikası amaçlı imar planı 2007 yılında AKP’li Bayır Belediyesi ve Muğla İl Özel İdaresi tarafından yapılmış olup, projeye ilişkin ÇED olumlu kararı ise 2006 yılında Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından verilmiştir. Açılan davayla ÇED Olumlu Kararı iptal edilmesine karşın, Bakanlık 2010 yılında tekrar aynı alanda yeni bir ÇED süreci başlatmış ve 2014 yılında tekrar ÇED olumlu kararı vermiştir. Hem Muğla Büyükşehir Belediyesi hem de Menteşe Belediyesi bu planları meclislerinde iptal etmesine rağmen Bakanlığın aldığı ikinci ÇED olumlu kararı sonrasında, belediye meclislerinde alınan kararları bozmuş ve belediyelerimiz yönünden yargı yolu tükenmiştir. Danıştay 6. Dairesi’nin E:2017/7640 K:2019/229 sayılı kararı sonrasında belediyelerimizin iptal ettikleri imar planları tekrar yürürlüğe girmiştir. Menteşe Belediyesi tarafından ÇED olumlu kararının geçerli olup olmadığına ilişkin ÇED olumlu kararının verildiği tarih itibariyle 7 yıllık  süre içerisinde yatırıma başlama koşulunun yerine getirilip getirilmediği hususunda Bakanlıktan yazı istenilmiş, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nün 19.01.2022 tarihli yazısı ile proje sahibinin 7 yıllık süre içerisinde yatırıma başlama koşulunu tamamladığı, verilen 2014 tarihli ÇED olumlu kararının geçerli olduğu bildirilmiştir. İmar planları ve ÇED olumlu kararıyla ilgili hukuki süreçlerin Belediyelerimizin aleyhine sonuçlanması, bu konuda iç hukuk yollarının tüketilmesi nedeniyle ilgili mevzuat hükümleri ve yargı kararları karşısında projeye ilişkin ruhsatın düzenlenmesi yasal bir zorunluluk haline gelmiştir. Son zamanlarda bu konuyu siyasi malzeme yaparak partimize karşı karalama çalışmalarında bulunan AKP Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan’ın açıklamalarının samimiyetten ve sahicilikten uzak olduğunu beyan ediyor, Gökcan nezdinde AKP’ye ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına çağrıda bulunmak istiyoruz. Tüm bu sürecin ve ruhsat işlemin dayanağı olan 2014 tarihli ÇED olumlu kararının iptal edilmesi gerekmektedir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığını verdikleri ÇED olumlu kararını iptal etmeye davet ediyor, ÇED olumlu kararının iptal edilmesi durumunda CHP’li Belediyelerimizin gerekli işlemleri yerine getirerek ruhsatı iptal edeceğini taahhüt ediyoruz. 
Doğayla ilgili hassasiyetinizde samimiyseniz, hodri meydan !
Sayın Gökcan, eğer çevre hassasiyetiniz konusunda samimi ve kararlıysanız partinizde bu konuyu gündeme taşıyın, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı ile görüşün ve ÇED olumlu kararını iptal ettirin. Yetki sizde, elinizi tutan yok !” dedi


 

Bakmadan Geçme