Nursel Özdemir, Özel Çocuklar İçin Hazırlanıyor

Çin'in Vuhan kentinde görülmesinin ardından dünyanın diğer ülkelerine de yayılan Kovid-19 salgınıyla mücadele sürerken, ülkemizde yaklaşık iki aydan bu yana kapalı olan özel rehabilitasyon merkezlerinin ne zaman açılacağı merak konusu oldu. Normalleşme sürecinin ikinci aşamasında özel çocukların eğitim gördüğü kurumlarla ilgili net bir açıklama yapılmazken Özel Eğitim Kurumları ve aileler ise büyük bir sabırsızlıkla okullarının açılacağı günü bekliyor. Özel Nursel Özdemir Rehabilitasyon Merkezi Kurumları Kurucusu Salih Dündar, konuya ilişkin net bir açıklamanın önümüzdeki günlerde yapılacağını belirterek Rehabilitasyon Merkezlerinin hazırlık süreci ve özel çocukların durumu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

  • 4525
Nursel Özdemir, Özel Çocuklar İçin Hazırlanıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dost Gazetesi Muhabirlerinden Gülyüz Yurdagül Sırt'ın haberine göre; Kovid-19 tedbirleri kapsamında rehabilitasyon merkezlerinin kapanmasıyla birlikte ailelerin araştırmaları hız kazandı. Rehabilitasyon Merkezleri faaliyetlerine 15 Mart tarihinden itibaren ara vermişti. Salgınla mücadele devam ederken, atılan normalleşme adımları kapsamında bu kurumların ne zaman faaliyete başlayacağı özellikle özel çocukların aileleri tarafından merak konusu oldu.
Bir süredir kapalı olan kreşlerin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 15 Haziran'da faaliyete geçeceği bildirilirken Rehabilitasyon merkezlerinin durumu için ise net bir açıklama gelmedi. Ülkemizde özel gereksinimli bireylere hizmet veren rehabilitasyon merkezleri korona virüsü nedeniyle 15 Marttan beri kapalı durumda. Bu merkezlerde yaklaşık 400 bin öğrenci eğitim alıyor ve yaklaşık 70 bin personel çalışıyor. 
Milli Eğitim Bakanlığı bu süreçte “Özelim Eğitimdeyim” uygulaması ve EBA tv de Türkçe, Matematik, Özbakım Becerileri, Günlük Yaşam Becerileri, Bilişsel Beceriler derslerinde yayın yaparken Özel çocukların ekran başında veya telefon karşısında ne derece eğitim alabileceği ise tartışma konusu oldu. 
PANDEMİ SÜRECİNDE ÇOCUKLARIMIZDA GERİLEMELER OLDU
Nursel Özdemir Özel Eğitim Kurumları Kurucusu, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri Muğla İl Başkanı Psikolojik Danışman Salih Dündar, pandemi sürecinde Özel Eğitim Kurumu olarak özel çocuklar için neler yaptıklarını anlatarak, yüz yüze eğitime geçişte koronavirüse karşı nasıl önlemler olacağı hakkında bilgiler verdi. Dündar, “Bizler bir federasyona bağlıyız. Milli Eğitim’e bağlı Muğla içerisinde 25, tüm Türkiye’de 2260  Rehabilitasyon merkezimiz var. Muğla İl Başkanı olmam ve federasyon yönetiminde olmam nedeniyle bu süreci çok yakinen takip ediyoruz. 15 Mart’ta pandemi sürecimiz başladı ve bizler bugün pandemi sürecinin 73. günündeyiz. Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğümüzde yaptığımız görüşmeler neticesinde kesin olmamakla birlikte yüzde 99, 15 Haziran’da Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri’nin açılacağını düşünüyoruz. 15 Haziran’da da açılırsa yaklaşık olarak 90 gün boyunca özel çocuklarımız merkezlerimizden uzakta kalmış oluyor. Bu gerçekten belli bir mesafeye taşınan çocuklar için çok büyük bir sıkıntı oldu. Çocuklarımızda gerilemeler oldu. Ailelerimiz bizleri sürekli arıyorlar, gelmek istiyorlar. Keşke bizim elimizde imkan olsa, alabilsek. Ancak önce sağlık sonra eğitim. Biz bunun farkındayız. Sağlığa yönelik önlemler alındıktan sonra inşallah çok yoğunlaştırılmış telafi programlarıyla da eğitimlerimizi tamamlayacağız. Fethiye’deki, Muğla’daki ve tüm Türkiye’deki Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerimizle görüşmelerimizi sürdürüyoruz” dedi. 
HİÇBİR ŞEY YÜZ YÜZE EĞİTİMİN YERİNİ TUTMUYOR
Nursel Özdemir Özel Eğitim Kurumları Kurucusu Salih Dündar, bu süreçte öğrencileri için neler yaptıklarından bahsederek “Bizler bu süreç içerisinde ailelerimizi aradık, uzaktan görüşmelerimizi yaptık. Çocuklarımıza ödevlendirmeler yaptık. Öğretmenlerimiz, idari kadromuz ve ailelerimiz duramıyor. Evlerde kalmasına kalıyoruz, sorun yok ancak uzaktan eğitim yoluyla da bir noktada öğrencilerimizi sıkı takibe aldık. Başta idareci ve öğretmen arkadaşlarımıza süreci gerçekten iyi yönettikleri için teşekkür ediyoruz. Ailelerimize teşekkür ediyoruz, bize ulaştılar. Öğretmenlerimizin vermiş olduğu eğitime yönelik tedbirlere gerçekten uymaya çalıştılar. Bünyemizdeki 5-6 tane psikolojik danışmanımızı devreye soktuk. Onlarla birlikte bu süreçte aktif rol almaya çalıştık. Uzaktan eğitim, telefonla, watsappla, sosyal medya aracılığıyla oldu. Komşusuyla bahçeden bahçeye eğitimi sürdüren arkadaşlarımız oldu. Tabi hiçbir şey yüz yüze eğitimin yerini tutmuyor. Ama yine de bu süreci iyi yönetmeye çalıştık. Özel çocuklarımızın telafilerini yoğun yaparak belirgin açıklarını da ortadan kaldırmamızda fayda var. Çok gerileyen çocuklarımız oldu. Hatta Ankara’da özel eğitim ve rehabilitasyon merkezine giden bir çocuğumuz, davranış problemleri arttığı için yatılı bakımevine nakledilmiş. Bu üzüldüğümüz bir haber oldu. İnşallah yüz yüze eğitim başladıktan sonra da telafilerle birlikte bu süreci hep beraber yöneteceğiz” diye konuştu. 
ÖZEL ÇOCUKLARIMIZ İÇİN HAZIRIZ
Dündar, yeni sürece dair kurumda yaptıkları hazırlıklardan da bahsederek “Şoförlerimiz de durmuyor, fizik odasında ufak tefek düzenlemeler yapıyoruz. Havalandırmalarımızı yapıyoruz. Reklamcılarımızla görüştük, sosyal mesafeyle ilgili çizimlerimizi yaptırıyoruz. Kesin olmamakla birlikte önümüzde tahminen 10-15 günlük bir süreç var. Ama 1 Haziran’da kurumlarımız açılırsa da her türlü önlemimizi aldık, hazır bir biçimde bekliyoruz. Bugünlerde son rötuşlarımızı yapıyoruz. Havalandırma gibi sosyal mesafe kuralları gibi dezenfektasyon için bir firmayla anlaştık, maskelerimizi temin ettik. Yani bir çocuğumuzu evinden alıyoruz, servislerle getiriyoruz, seanslarını tamamlatıp tekrar evine teslim ediyoruz. Evden aldığımız dakikadan itibaren hosteslerimizle, şoförlerimizle aradaki mesafeyi koruyarak, maskelerle, eldivenlerle az sayıda çocuğumuzu merkezimize ulaştıracağız. Biz tabi bu konuda talimatları bekliyoruz. Talimatlar yayınlanacak, biz bunları madde madde önümüze koyacağız. Önce sağlığı korumak koşuluyla tüm talimatlara uyacağız. Özel çocuklarımıza hizmetimizi en hijyenik, en profesyonel şekilde yapmaya çalışacağız. Servisler geldi, kurum binamıza girdi, hemen ateşini ölçeceğiz, kurum binamızın önünde ve her sınıfımızda yine dezenfekteye yönelik cihazlarımız olacak. Zaten bizim odalarımızın en küçüğü 10 metrekare. Bu odada bile en fazla bulunabilecek kişi sayısı iki olacak. Bir uzmanımız ve bir de öğrencimiz. Ailelerimizi mümkün olduğu kadar kapı önünde tutmaya çalışacağız. Görüşmelerimizi uzak ara yapmaya çalışacağız. Grup eğitimlerine belli bir süre ara verileceğine dair genel müdürlüğümüzden çıkacak yazıyı bekliyoruz. Bütün çalışmalarımız belli bir süre bire bir eğitim şeklinde devam edecek. Araçlarımızda bir fazla çocuğa hizmet etmek için gerekirse ailelerimize bir müddet gelmemelerini rica edeceğiz. Çünkü her aracın bir kapasitesi olacak. Yani araçta hem çocuğumuzun hem ailesinin olması, belki başka bir çocuğumuzun eğitim hakkına tecavüz anlamına gelebilecek. Ailelerimizden tek ricamız bu anlamda gelmemeleri. Biz çocuklarımızı alırız, aynı hijyenik koşullarda da getiririz. Kurum olarak önlem alıyoruz ancak ailelerin de bu noktada önlem almasında fayda var. Herkes üzerine düşeni yapmalı. Aylardır, yapıyoruz ama özel eğitim seansları başladığı zaman d ailelerin üzerine düşen bir takım sorumluluklar olacaktır. Ancak geri dönüp baktığımız zaman gerçekten ailelerimiz, çocuklarımız, personellerimiz çok özlemiş. Biz de bugün sokağa çıkma kısıtlaması biter bitmez erken saatte kurumumuza geldik. Bana en çok neyi özlediniz diye sorsalar çalışmayı ve spor yapmayı özledim derim” dedi.
PANDEMİDE ÖĞRENCİLERLE İLETİŞİMİ SÜRDÜRDÜK
Nursel Özdemir Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kurum Müdürü Aysun Eryiğit ise “Okulumuz açılınca kayıt yenileme gibi bir durum söz konusu olmayacak. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Özel Eğitim Kurumu olarak bu konuda gerekli düzenlemeler yapıldı. Mart ayında nasıl bıraktıysak o şekilde devam edeceğiz. Uzaktan eğitim sürecinde zaten çocuklar EBA Tv üzerinden aynı zamanda özel eğitim içerikli yayınlar da yapıldı. Biz de öğretmenlerimizle birlikte yine uzaktan eğitimi sağlayacak şekilde çocuklarla görüntülü sohbet yapıp, öğretmenler kendi öğrencileriyle bire bir iletişim kurdular, ödevlendirme yaptılar. Bu süreçte sosyal açıdan uzakta olduğumuz için 23 Nisan faaliyetleri uzaktan eğitime göre yapıldı. Biz bu süreci uzaktan sosyal medya sayesinde mesafeyi koruyarak sağlamış olduk. Bu süreç içerisinde gerekli veli bilgilendirme tedbirlerini aldık. Eğitim personelimiz, yardımcı personellerimiz velilerimizin hijyen konusunda, okula giriş çıkışlarda, dersten önce ve sonra çocuklara neler yapmalılar bu konuda bilgilendirdik. Yüz yüze eğitim sürecimiz başlamadan önce de bu konuda velilerimize bilgilendirmeler yapılacak” ifadelerini kullandı.

Nursel Özdemir, Özel Çocuklar İçin Hazırlanıyor
Nursel Özdemir, Özel Çocuklar İçin Hazırlanıyor
Nursel Özdemir, Özel Çocuklar İçin Hazırlanıyor

Bakmadan Geçme