Muğla'da emekli eczacının doğa tutkusu yeni bitki türlerinin keşfini sağlıyor
Muğla'nın Fethiye ilçesinde doğa yürüyüşlerinde fotoğrafladığı 5 bitkinin bilim dünyasına kazandırılmasını sağlayan Rifat Özdemir, ilerleyen yaşına rağmen yeni çiçeklerin peşinde koşuyor.
Özdemir, 20 yıldır çiçeklerle ilgilendiği için farklı çiçeklerin dikkatini çektiğini ifade etti. Doğada arkadaşlarıyla yürürken çiçekleri incelediğini kaydeden Özdemir, şöyle konuştu:
“Örneğin 'fritillaria ozdemir-elmasii', çok tarihi bir yerde, yürüyüş rotası üzerinde gördük. Farklı bir tür olduğunu hocalarımıza söylediğimizde yakından ilgilendiler. Arkadaşımla bulduğumuz bu bitki de bilim dünyasına kazandırıldı. Bir diğeri de 'crocus rifatozdemirii'. Dağda gezerken farklı olduğunu düşündüğüm çiğdemi, Prof. Dr. Osman Erol'a gönderdim. Hocamızın ilgilenmemi söylemesi üzerine daha sonra yeni bir tür olduğunu ortaya koyduk. 'Biarum rifatii' gibi toplamda 5 yeni türü bilim dünyasına kazandırdık.”
Bakmadan Geçme