Muğla'da Aslı Baş davasında düğüm çözülmedi: Dava Ekim'e ertelendi
2003 Türkiye Mankenler Kraliçesi Aslı Baş'ın Bodrum'daki şüpheli ölümüne ilişkin Yargıtay'ın bozma kararının ardından yeniden görülmeye başlanan davada mahkeme, cep telefonundaki silinmiş mesajların yeniden incelenmesi için Ulusal Kriminal Büro'ya yazı yazılmasına karar verdi. Ara karar öncesinde taraflar arasında gerginlik yaşanırken, dava 27 Ekim 2026 tarihine ertelendi.
Ara karar öncesi gerginlik yaşandı
Mahkeme heyetinin ara kararını açıklamasından önce Bayer ailesi ile Aslı Baş'ın avukatları ve kadın hakları savunucuları arasında sözlü tartışma yaşandı. Adliye koridorlarında yaşanan gerginlik polis ekiplerinin müdahalesi ile yatıştırıldı.
"Bilirkişiler nedense bu mesajı açıklamıyor"
Duruşma çıkışında açıklamalarda bulunan Aslı Baş'ın ailesinin avukatı İbrahim Ataş, cep telefonundaki silinmiş mesajların geri getirilmesine yönelik incelemelerde eksiklik bulunduğunu öne sürdü. Ataş, "Mahkemenin göndermiş olduğu müzekkerede, bu mesajın ortaya çıkartılmasına ilişkin açık ifadeler yazılmasına rağmen, ne hikmetse anlamadığımız nedenlerden ötürü bilirkişiden gelen raporda bu hususa hiç değinilmediği açık. Mahkeme heyetine bu durumu ilettik. Türkiye'de bu verileri geri getirecek teknoloji var, ortalama zekaya sahip herkesin internetten bulabileceği kurumlar mevcut. Ama resmi bilirkişilerimiz bu konuda nedense dosya içerisinde bir açıklama veya beyanda bulunmuyor. Biz dosyanın yeniden bilirkişi heyetine gönderilmesini istedik. Üstelik söz konusu mesaj kaydının alıcısı, cinayet zanlısı. Eğer bu mesaj basit, öylesine bir mesaj olsaydı, silinmesi bir yana karşı tarafa zaten gitmişti ve bir örneği onda vardı. O zaman karşı taraf cep telefonunu sunar, 'Bakın o mesaj bu, içeriğinde de bir şey yok' derdi. Ancak şimdiye kadar bırakın telefonu sunmayı, buna ilişkin bir açıklama dahi yapmadılar" dedi.
Mehmet Yavuz Baş ise açıklamasında, "12 sene süren bir mahkeme sürecinde delillerin, eksiklerin bulunmayışı, 2 senelik bir Yargıtay süresinde ortaya çıkarılıyor. 12 senede çıkarılamayan eksikliklerin 3 ayda nasıl çıktı? Bu yargılamayı, dosyayı inceleyen insan değil mi? Mahkemedeki yargıtaylar veyahut da hakim ve savcılar insan da Yargıtay'dakiler robot mu? Onlar buluyor da bunlar niye çıkarmıyorlar ortaya? Neden saklıyor bu delilleri, karartıyor? Ne suçu var da karartıyor? Sonunda inkar ediyor" ifadelerini kullandı.
Silinen mesajlar için Ulusal Kriminal Büro devreye girecek
Mahkeme heyeti, daha önce farklı kurumlar tarafından hazırlanan raporlara rağmen sonuç alınamayan cep telefonu incelemesi için bu kez Ulusal Kriminal Büro'ya yazı yazılarak, telefondaki silinmiş mesajların geri getirilmesine yönelik teknik inceleme yapılıp yapılamayacağının sorulmasına hükmetti. Kurumdan olumlu yanıt gelmesi halinde bilirkişi raporunun duruşma günü beklenmeden dosyaya kazandırılacağı belirtildi. Mahkeme, eksik hususların tamamlanabilmesi ve adli tatil sürecinin de dikkate alınması nedeniyle davayı 27 Ekim 2026 günü saat 10.30'a erteledi.
-
2003 Türkiye Mankenler Kraliçesi Aslı Başın Bodrumdaki şüpheli ölümü
-
Yargıtayın bozma kararı
-
yeniden görülmeye başlanan dava
-
Muğa
-
Bodrum
-
dava 27 Ekim 2026 tarihine ertelendi
Bakmadan Geçme