• Haberler
  • Güncel
  • MÜFTÜ UZUNHARMAN, 'KURBAN İBADETİ ALLAH'A YAKLAŞMAKTIR'

MÜFTÜ UZUNHARMAN, 'KURBAN İBADETİ ALLAH'A YAKLAŞMAKTIR'

Yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla bir açıklama yapan Fethiye Müftüsü Hamdi Uzunharman, Kurban ibadeti hakkında bilgiler aktardı. Kurban'ın hem ferdi hem toplumsal boyutları olduğuna değindi.

  • 944
MÜFTÜ UZUNHARMAN, 'KURBAN İBADETİ ALLAH'A YAKLAŞMAKTIR'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Konu hakkında gazetemize açıklamada bulunan Fethiye Müftüsü Hamdi Uzunharman, “Rabbim önümüzdeki günlerde idrak edeceğimiz Kurban Bayramı’nı hayırlı uğurlu eylemesini diliyorum. Memleketlerine gidecek vatandaşlarımızın mutlaka trafik kurallarına uymalarını rica ediyoruz. Kurban ibadeti Allah’a yaklaşmak demektir. İbadet maksadıyla kulun belli bir vakitte, belirli şartları taşıyan hayvanı usulüne uygun bir şekilde kesmesi ile gerçekleştirilir. Yüce dinimiz Kurban ibadetini Müslüman, hali vakti yerinde olan şahıslara vacip kılmıştır. Burada en temel özellik kulun Allah’a yaklaşmasıdır. Bir ayette belirtildiği gibi kesilen hayvanların ne kanları ne de etleri Allah’a ulaşır. Allah’a olan sizin takvanızdır buyurmaktadır” dedi.

 

HANGİ HAYVANLAR KURBAN EDİLMELİ

Açıklamasını sürdüren Müftü Uzunharman, “Sığır cinsi dediğimiz büyükbaş hayvanlar, deve ve küçükbaş hayvanlar yani keçi ve koyun kurban edilebilir. Burada şartlar var… Kurban edilecek deve 5 yaşını doldurmuş olmalıdır. Sığır cinsi büyükbaş hayvanların 2 yaşını, küçükbaş hayvanların ise 1 yaşını doldurmuş olması şartı var. Eğer 6 aylık olup da 1 yaşını doldurmuş irilikteyse bu hayvanlar da kurban edilebilir. Büyükbaş hayvanlarda hissedarlar 7 kişi olabilir. Hepsi de ibadet niyetiyle kurbanını kesmelidir. Küçükbaşta da sadece 1 kişi yerine getirebilir” ifadelerini kullandı.

 

KİMLER KURBAN KESEBİLİR?

Kimlerin kurban kesebileceği ile ilgili bilgiler aktaran Uzunharman, “Müslüman, akıl baliğ özellikle nisab miktarı kadar mala sahip kişiler kurban kesebilir. Kendi üzerlerine vaciptir. Buradan şunu hatırlatmak istiyorum; hali vakti yerinde olmayan kardeşlerimiz kendilerini kurban kesmeye zorlamasın. Kurban ibadetindeki maksat, toplumsal bütünlüğü sağlamaktır. Toplumdaki insanların birliği, bütünlüğü, kardeşliği bizim için çok önemli. Kurban ibadetinde kişi Allah’a karşı sorumluluğu yerine getiriyor. İslam dininde ibadetlerin bir de toplumsal yönü vardır. İnsanların birbirleri yardımlaşması özellikle ihtiyaç sahibi insanların ihtiyacının karşılanması... Kurban ibadetini yerine getirenler, akabinde hiç vakit kaybetmeden bunu ilgili kişilere ulaştırmalıdır. Kurban kesecekler kişiler, bunu ödeyebilecek güçte olmalıdır. Hali vakti yerinde olmayanların borç ile kurban kesmeye kendini zorlaması doğru bir davranış değildir. Çünkü Yüce dinimiz kolaylık dinidir. Hatta bazı alimlerimiz böyle kesilen kurbanların, kurban olmadığını ifade etmişlerdir” diye konuştu.

 

KURBAN NE ZAMAN KESİLMELİ?

Kurban bayramın kaçıncı günü kesilmelidir şeklinde soruya Uzunharman, “En güzel olanı bayramın ilk 3 günü içinde olması. Sünnet olan uygulama ise bayramın ilk günü, bayram namazının ardından kurban ibadetinin gerçekleştirilmesidir. 2. veya 3. günde de kurban kesilebilir. Vatandaşlarımız bu hususlara dikkat etmeli. Kurban, ferdi boyutu olduğu kadar toplumsal boyutu da olan bir ibadettir. Kurban kesiminin ardından bir de et dağıtım kısmı var. Kesilen kurbanın üçte biri aileye, üçte biri misafirlere ve üçte biri de ihtiyaç sahipleri için ayrılmalıdır. Halkımızdan en büyük ricam ihtiyaç sahipleri için ayrılan bölüme etin en güzel yerlerinde de eklesinler. Bayramlar birlik, beraberlik ve sevinç günleridir. Bayramlar tatil günleri değildir. İnsanların bir araya geldiği, küçüklerin anne, baba ve dedelerinin ellerini öptüğü müstesna günlerdir” şeklinde yanıt verdi.       

Bakmadan Geçme