Milletvekili aday listelerinde kadınlar azınlıkta kaldı

Siyasi partilerin 14 Mayıs seçimleri için aday listelerini YSK'ya teslim etmesinin ardından, kadınların listelerdeki sayısı ve sıralaması seçmenden eleştiri aldı. Muğla'da milletvekili aday listelerini açıklayan AK Parti, CHP, İYİ Parti, MHP, Memleket Partisi, Zafer Partisi, Türkiye İşçi Partisi, Vatan Partisi, Büyük Birlik Partisi ve Sol Parti'nin milletvekili aday listelerinin toplamında sadece 23 kadın aday var.

  • 682

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) hazırladığı seçim takvimine göre siyasi partilere, milletvekili aday listelerini sunmaları için verilen süre 9 Nisan saat 17.00’de sona erdi. Partilerin 7 kişilik Muğla milletvekili aday listesinde kadın sayısının azlığı dikkat çekerken, seçmen tarafından da tepki gördü.
Partilerin milletvekili listelerinde ki kadın sayısı ve liste sıraları şu şekilde yer aldı;
-AK Parti’nin üçüncü sırasında yer alan Eylem Tan tek kadın aday olarak listeye girdi.
-CHP’de 3 kadın aday yer alıken aday isim ve sıralamaları şöyle; ikinci sırada Gizem Özcan, üçüncü sırada Süreyya Öneş Derici ile altıncı sırada Fatma Gebeş Çimen.
-İYİ Parti’de de kadın sayısı azlığı dikkat çekti. Geçtiğimiz genel seçimlerde Muğla’da 1 milletvekili çıkaran İYİ Parti ise yedi kişilik listenin 4. sırasına Gülgün Çolakoğlu’nu, 5. sırasına da Ayfer ilhan Öçer’i koydu.
-MHP bu seçimlerin ilk ve son sırasını kadınlara verdi. MHP Muğla milletvekili aday listesinin ilk sırasında, dizi ve sinema oyuncusu Özlem Balcı yer alırken, Neslihan Doğangül Önder ise listenin 7. sırasında yer buldu.
-Memleket Partisi milletvekili aday listesinde 3. sırayı Canan Karaosmanoğlu’na, 5. sırayı da Buse Tokaç’a verdi.
-Zafer Partisi Muğla Milletvekili adayları listesinde ise iki kadın aday yer alıyor. 3. sırada Aybike Ece Taşova ve 6. sırada Müjgan Dikmen isimleri listeye girdi.
-Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) 28. Dönem Milletvekili Seçimleri için Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) teslim ettiği listede 3 kadın var. 2. Sırada Neşe Tuncer Güngüt, 5. sırada Yağmur Özgür Güven ve 6. sırada Füsun Ünlüsoy isimleri var.
-Vatan Partisi’nin Muğla Milletvekili adayları arasında ki kadınlar da şöyle; 3. Elif Çetin İşlek, 6. Ayfer Özarslan Kara.
 

Bakmadan Geçme