'Mercy ölmesin' demişti: Umuda yolculuk Antalya'da can buldu
Doğuştan gelen biliyer atrezi (safra kanalı yokluğu) nedeniyle karaciğer yetmezliği yaşayan Nijeryalı minik Mercy, annesinden alınan karaciğerle Antalya'da yaşama tutundu. Nakil öncesi sosyal medyada yaptığı paylaşımlarda 'Yardım edin' çağrısında bulunan anne Enoma Michelle Isoken, başarılı geçen nakil sonrası 'Türkiye'ye geldiğimde ortamı görünce 'Evet, burada bunu yapabilirler' dedim. Mercy için gerçek şans burada doğdu' şeklinde konuşurken, ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. İbrahim Aliosmanoğlu, 'Türkiye dışında başka merkezlerle de görüşmüşler, ancak son kararı Türkiye'de ameliyat olmaktan yana vermişler. Bu da bizim için onur verici' ifadelerini kullandı.

Karaciğer nakli başarıyla gerçekleştirildi
Mercy'nin ileri evrede, siroz tablosuyla kendilerine başvurduğunu dile getiren Prof. Dr. İbrahim Aliosmanoğlu, "Doğuştan safra kanalı yokluğu olan Mercy, daha önce yapılması gereken ilk müdahaleyi geçirmiş. Genel durumu düşkün haldeydi. Hızlıca hazırlık yaparak nakli gerçekleştirdik" dedi.
“Afrika'dan gelen ilk bebek hastamız oldu”
Prof. Dr. İbrahim Aliosmanoğlu, süreci şöyle anlattı: “Mercy doğuştan safra kanalı yokluğu (biliyer atrezi) hastalığı nedeniyle karaciğer yetmezliğine girmişti. Maalesef erken dönemde yapılması gereken ameliyatı olamamıştı. Bize başvurduğunda karaciğer sirozu gelişmişti ve genel durumu kötüydü. Annesi donör adayıydı, yapılan testler olumlu çıktı ve 15 Mayıs'ta nakli gerçekleştirdik.”
Ameliyat sonrası takibe alınan Mercy'nin yaklaşık bir buçuk ay boyunca Antalya'da kaldığını belirten Aliosmanoğlu, "Takiplerimiz olumlu ilerledi, sağlık durumu düzeldi. Şimdi memleketine dönüyor. Mercy, Afrika'dan gelen ilk bebek hastamız oldu. Bu hem hasta hem merkezimiz adına önemli bir başlangıç. Türkiye dışında başka merkezlerle de görüşmüşler, ancak son kararı Türkiye'de ameliyat olmaktan yana kullanmışlar. Bu da bizim için onur verici" dedi.
Prof. Dr. Aliosmanoğlu, bu tür nakillerde hastaların sadece tıbbi değil, sosyal açıdan da desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, "Mercy artık büyüme sürecinde. Enfeksiyonlardan korunmalı, ilaçları düzenli alınmalı, sağlıklı beslenmeli. Ama aynı zamanda okul çağı geldiğinde okula gitmeli, arkadaşlarıyla oyun oynamalı. Sosyal hayattan koparmıyoruz. Tüm nakil hastalarımızla ömür boyu iletişim halindeyiz. Gerekli testleri kendi ülkelerinde yaptırıp bize ulaştırıyorlar, biz de uzaktan tedavi planlaması yapıyoruz. Gerekirse tekrar Türkiye'ye davet ediyoruz" şeklinde konuştu.
Bakmadan Geçme





