Marmaris'te yaban domuzu istilası
Muğla'nın Marmaris ilçesinde, zamanında toplanmayan çöpleri devirip yiyecek arayan yaban domuzları, halk sağlığını tehdit ederken, artık günlük hayatın bir parçası değil, ciddi bir tehdit haline geldi. Marmaris'te yaşayan vatandaşlar belediye ekiplerinin konuyu önemsemediğini ifade ederek, sokakta dolaşırken tedirgin olduklarını ifade ederek yetkilileri göreve davet etti.

“Kuduz riski bir felakete dönüşebilir”
Veteriner hekim Düzgün, domuzların taşıyıcı olabileceği kuduz virüsünün bölgede bir salgına yol açması halinde çok ciddi önlemlerin devreye gireceğini hatırlatarak, "Kuduz, tedavisi olmayan sadece aşıyla önlenebilen ölümcül bir virüs. Eğer burada bir kuduz vakası çıkarsa, sadece bireysel sağlık değil, Marmaris'in turizm geleceği de tehdit altına girer. Uluslararası protokoller gereği şehir karantinaya alınabilir, giriş çıkışlar kapatılabilir" diye konuştu.
“Farelerde de artış gözlemleniyor”
Domuzların yanı sıra şehirde farelerin de arttığına dikkat çeken Düzgün, doğadaki dengenin bozulmasının sadece büyük hayvanlarla sınırlı kalmadığını vurgulayıp, "Şu an kliniğimize fare ısırığıyla gelen bir vaka olmadı ama gözlemlediğimiz kadarıyla şehirdeki fare nüfusunda da artış var" dedi.
“Asıl çözüm insan davranışlarında”
Veteriner Hekim Behçet Düzgün, yaban domuzu sorununun çözümü için yalnızca hayvanlara değil, insanlara da odaklanılması gerektiğini savunarak, yerel yönetimlerin bu konuda önlem alması gerektiğini söyledi. Düzgün, "Çöp bidonları domuzların devirip içini boşaltamayacağı şekilde tasarlanmalı. Uyarı levhaları konulmalı, çöp kenarlarına yiyecek atılmaması gerektiği vurgulanmalı. Otellerde çalışan personele eğitim verilmeli, bilgilendirme broşürleri hazırlanmalı" dedi.
İçmeler Muhtarı Ali Demirtaş ise domuz istilasının pandemiyle birlikte başladığını belirten İçmeler Mahalle Muhtarı Ali Demirtaş ise, "Pandemiyle birlikte domuzlar şehre inmeye başladı. Bu süreçte bazı vatandaşlar da domuzları beslemeye başladı. Bununla birlikte gelişi güzel bırakılan kedi mamaları ne yazık ki domuzların bir besin kaynağı oldu. Bununla ilgili kati bir uygulama yapılması gerekiyor. Bu konuda en büyük görev belediyeye düşüyor. Ayrıca Marmaris Belediyesinin çöp toplama konusunda aşırı derecede disiplinli olması gerekiyor. Marmaris genelinde çöp konteynırları domuzlar tarafından zarar veriliyor. Bunun dışında mezarlar bile domuzlar tarafından zarar görmeye başladı. Marmaris Belediyesi bu konuda görevini yapsın" diye konuştu.
Bakmadan Geçme





