Kuşçu, ''Teknolojiyi yönetmiyoruz, o bizi yönetiyor''

Fethiye'de başkanlığını Kaymakam Muzaffer Şahiner'in yaptığı Fethiye Turizm Tanıtım Kültür Çevre ve Eğitim Vakfı (FETAV) ile ilçe Milli Eğitim Müdürlüğünün organizesinde gerçekleşen 'Herkes için Yapay Zeka nedir, ne değildir? faydaları ve zararları nedir?' konulu panele konuşmacı olarak katılan Prof. İbrahim Kuşçu ''Yapay zekanın üzerinde yoğun bir çalışma bulunduğunu anlatarak 'yapay zeka her zaman doğru ve güvenilir kararlar veremeyebiliyor. Teknoloji çok hızlı ilerliyor. Teknolojiyi yönetmiyoruz o bizi yönetiyor' ifadelerini kullandı.

  • 7382
Kuşçu, ''Teknolojiyi yönetmiyoruz, o bizi yönetiyor''
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fethiye Belediyesi Özer Olgun Kültür Merkezinde FETAV tarafından gerçekleşen ‘Herkes için Yapay Zeka nedir, ne değildir? faydaları ve zararları nedir?’ konulu panele ilgi yoğun oldu. Fethiye’nin Faralya Mahallesinde yaşayan ve İngiltere’de yapay zeka ile ilgili bir şirketi bulunan Prof. İbrahim Kuşçu’nun konuşmacı olarak katıldığı paneli Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner, Askerlik Şubesi başkanı Sedat Karabay, Fethiye İlçe Emniyet Müdürü Cemil Emre Süel, bazı Daire amirleri, öğretmenler ve öğrenciler izledi. Panelin açılışında konuşan Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner FETAV olarak yapay zeka konusunda Fethiye’de Prof. İbrahim Kuşçu tarafından halk eğitim merkezi işbirliği ile kurslar başlatacağız’ dedi. 
Prof. Dr. İbrahim Kuşçu yapay zeka örnekleri olarak bazı videoları gösterdiği panelde robotların nasıl bir işlev gerçekleştirdiğini ve teknolojinin bu hızıyla gelecek dönemlerde meydana gelecek yaşam tarzlarının hayal edilmesini istedi. Dünyada ilk kez, e-devlet uygulamalarının mobil platformlara taşınacağını kuramsallaştıran, mobil devlet ve akademik araştırmaların kurucusu olan Prof. Dr. İbrahim Kuşçu, günümüzde insanların teknolojiyi idare etmediğini, ancak teknolojinin insanları idare eder hale geldiğinin altını çizdi. “Yapay zeka, şu an hayatımızın birçok alanına girmiş bulunmakta. Bugün üzerinde duracağımız ilk husus, günümüz dünyasında yapay zekânın kendisinin de çok önemli bir alan olduğudur. Yapay zeka konusunda gerçeklerin bilinmesinde fayda olduğu kanaatindeyim’ diyen Kuşçu ‘Çeşitli medya organlarıyla bize sunulan yapay zeka, aslında yapay zekanın güçlerini ve sınırlılıklarını tam olarak yansıtmıyor. Bir diğer önemli husus da, ‘Gelişmekte olan teknoloji acaba hayatımızı ne kadar ileri götürebiliyor ya da ne kadar olumsuzlaştırabiliyor?’ sorusudur. Birçok kişi bu sorunun cevabını arıyor, bizler de öyle.”
İnsanların, artık teknolojiye bağımlı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kuşçu ‘Kısa bir süre öncesine kadar, medeniyetimize yardımcı olan teknolojileri yaşatırken, artık biz teknolojiye bağımlı olduk. Artık teknolojiyi biz yönetmiyoruz, aksine onun bizi yönetmesine izin veriyoruz. Örneğin bu konuda ellerinizdeki cep telefonlarıyla teknoloji bağımlılığı, insanlık için büyük sorun oluşturuyor.Uzunca bir süre yatay olarak seyreden teknoloji gelişmeleri, son yıllarda inanılmaz bir ivme kazandı ve dikey olarak ilerlemeye ve gelişmeye başladı. Bu durum da, teknolojiyi, hayatımızın merkezine yerleştirdi. Herkesin aklında oluşan ve gündemi meşgul eden soru ise, ‘Bir gün yapay zeka insanlığa hükmedecek mi, veya onu yok edecek mi?’ sorusudur. Ulaşılan teknolojiler ve günümüz şartlarında, genel olarak bu özelliklere ulaşılabilmesi olanaksız görünüyor. Yapay zeka her zaman doğru ve güvenilir kararlar veremeyebiliyor. Bu konuda pek çok örnek verilebilir. Yapay zeka sistemini oluşturuyorsunuz. Hayvanlar arasından bir sürü hayvan resmi gösteriyorsunuz. Bize pandayı ayıkla diye sistem geliştiriyorsunuz bunu geliştirmek için milyonlarca hayvan resmi sisteme veriliyor. Pandanın panda olduğunu gösterince öğreniyor. Nasıl bir çocuğa aslan resmini gösterip öğretirsek çocuk sonrasında aslan resmi görünce bu bir aslandır der. Yapay zeka bir hemşirenin yerini alamayacak iğne yapan bir hemşire duygusal yaklaşır ancak yerini alacak yapay zeka bu duyguya sahip olamayacak. Ama ileride çok farklı meslek guruplarında yapay zekaya ihtiyaç olabilir. Devamlı bir makine başında aynı işi yapan kişinin yerini alabilir. Bugün bir dünya düşünün dünyada var olan objelerin hepsi birbirleri ile iletişim içerisinde olur. Oturduğumuz bir sandalyeye kimin oturduğunu yapay zeka söyleyebilecek. Bizim haberimiz bile olmadan pek çok işimizi yapacaklar. Şu anda dünyada 7 milyon insan yaşıyor. Önümüzdeki 5 yıl içinde 65 milyar obje olacak. Biraz daha zaman geçince çevrenizdeki objeler akıllı bir şekilde konuşmaya başlayıp sizin için gerekli işleri yapacak. Akıllı arabalar bunların örnekleri ne yazık ki teknolojiyi durdurmak mümkün değil. Ancak teknolojiyi faydalı bir şekilde kullanmak zararlarını milimize etmek için uzmanlar çalışmalar yapıyor. Uzmanlar yapay zekanın insanlığa nasıl faydalı olacağı üzerinde çalışıyor’ ifadelerini kullandı.
Panelde soruları da cevaplandıran Prof. İbrahim Kuşçu gelecekteki mesleklerle ilgili bir soruya teknolojinin iyi öğrenilmesini, toprak ve çevre ile ilgili meslekler tercih edilebilecektir’ diye konuştu. Panelde bazı öğrenciler ve izleyicilerin uyuması da dikkat çekti. 

Kuşçu, ''Teknolojiyi yönetmiyoruz, o bizi yönetiyor''
Kuşçu, ''Teknolojiyi yönetmiyoruz, o bizi yönetiyor''
Kuşçu, ''Teknolojiyi yönetmiyoruz, o bizi yönetiyor''
Kuşçu, ''Teknolojiyi yönetmiyoruz, o bizi yönetiyor''
Kuşçu, ''Teknolojiyi yönetmiyoruz, o bizi yönetiyor''
Kuşçu, ''Teknolojiyi yönetmiyoruz, o bizi yönetiyor''
Kuşçu, ''Teknolojiyi yönetmiyoruz, o bizi yönetiyor''
Kuşçu, ''Teknolojiyi yönetmiyoruz, o bizi yönetiyor''

Bakmadan Geçme