Kulak Çınlaması Nasıl Geçer?

Kulak çınlaması tek taraflı ya da iki kulağı da aynı anda etkileyebilen rahatsız edici bir semptomdur. Çınlama sırasında oluşan sesin bir dış kaynağı mevcut değildir ve kişinin çevresindeki insanlar da bu sesi algılayamaz. Sık görülen bir problem olan kulak çınlaması çocuklarda da görülebilir ancak bu şikayetin yetişkinlerde tespit edilme sıklığı daha fazladır. Peki kulak çınlamasının nedenleri ve tedavi yöntemleri nelerdir?

  • 543
Kulak Çınlaması Nasıl Geçer?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kulak çınlaması Nedir? 

Kulak çınlaması, bir kişinin kulağında veya kulaklarındaki çeşitli sesleri, uğultuları, vızıltıları veya benzeri sesleri işitme deneyimidir. Kulak çınlaması genellikle kişinin dış çevresinden kaynaklanmayan içsel bir sestir ve bu ses kişiye rahatsızlık verebilir. Kulak çınlaması, tinnitus olarak da adlandırılır.

Kulak çınlamasının nedenleri çeşitli olabilir. Bunlar arasında işitme kaybı, yüksek sesle maruz kalma, kulak enfeksiyonları, kulak içi tıkanıklıklar, kulak zarı bozuklukları, travma, sıvı birikimi, ilaç yan etkileri, genetik faktörler, stres, anksiyete ve migren gibi sağlık sorunları yer alabilir. Kulak çınlaması bazen geçici olabilir, ancak bazı durumlarda uzun süreli veya kronik bir sorun haline gelebilir.

Kulak çınlaması tedavisi, altta yatan nedenlere bağlı olarak farklılık gösterebilir. İlk adım genellikle bir uzmana danışmaktır. Kulak çınlamasının nedeni belirlendikten sonra, tedavi seçenekleri değerlendirilir. Bu tedavi seçenekleri, işitme cihazları, tinnitus maskeleri, psikoterapi, ilaçlar veya özel ses terapilerini içerebilir. Her durum için en uygun tedavi, bireysel faktörlere ve kulak çınlamasının nedenine bağlı olarak değişebilir.

Kulak Çınlaması Belirtileri Nelerdir?
Tinnitus kulak çınlaması ya da beyin kaynaklı seslerin kişi tarafından duyulmasıdır. Sürekli olan, belirli bir ses karakteri ve şiddeti olan, kişinin genellikle sessiz ortamlarda duyduğu ancak çevreden gelmeyen sesler tinnitusun en büyük belirtisidir.
Kulak Çınlaması Tanısı Nasıl Konulur?
Öncelikle kişi, tinnitusun farkına varır. Sonrasında vakit kaybetmeden bir KBB polikliniğine başvurur ve şikayetlerini anlatır. Buradan odyoloji departmanına yönlendirilen bireye çınlama testi yapılır. Bu test ile çınlamasının ses karakteri, frekansı, şiddeti bulunarak çınlamaya karşı nasıl bir yol izleneceğine karar verilir. Yine alınan Anamnez ile çınlamanın subjektif mi objektif mi olduğu belirlenir ve gerekirse başka dallara konsülte edilebilir.
Kulak Çınlaması Tedavisi
Tinnitus’un çeşidi ve kaynağına göre farklı terapi çeşitleri uygulanabilir. Tüm Tinnitus çeşitlerine iyi gelen bir terapi metodu hala keşfedilmiş değil. Sektörde çok farklı terapi yöntemleri uygulanmaktadır. Hastalık kaynağına göre Tinnitus’u sakinleştirmek için farklı uygulamalar tercih edilebilir. Bunların başında; İşitme Cihazları,  Kombi İşitme.
Cihazları, Tinnitus Cihazları, TRT (Tinnitus Retraining Therapy), Psikolojik Destek Terapisi, Akupunktur, Elektromanyetik Stimülasyon gibi terapiler sayılabilir.
Kronik hale gelmiş Tinnitus’u iyileştirmek ne yazık ki mümkün değildir. Kronik Tinnitus‘ta terapinin temel amacı çınlama sesini tamamen susturmak değildir. Kişinin bu sabit olan gürültüyle beraber yaşamasını sağlamak ve daha az etkilenmesini öğretmektir. Terapi bir süreçtir, kısa süreli değildir. Beyin, başarılı uygulanan terapi sayesinde bu sesi zaman içinde unutabilir.
Tüm terapiler arasında en başarılı terapi ise, içinde Tinnitus terapi algoritmaları bulunduran ve kombi olarak adlandırılan işitme cihazıyla yapılan terapidir.
Uzmanlarımız size uygun olan terapi çeşitlerini önereceklerdir. Uzmanlarımızdan randevu alarak bir program dâhilinde terapiye katılabilirsiniz.
İşitme cihazıyla yapılan terapi, Tinnitus tedavisinde ilaç ile tedavi bir seçenek olsa da hala çok başarılı bir ilaç bulunmuş değildir. ABD Gıda ve İlaç Dairesi(FDA) tarafından onaylanan bir ilaç veya alternatif tıp ürünü de günümüz itibariyle mevcut değil. Farklı kaynakların ürünü olan Tinnitus’a sebebiyet veren kaynak bulunup düzeltilebilirse tedavi için bir ümit doğabilir. Eğer Tinnitus’a neden olan kaynak belli ise, KBB hekimiyle beraber çalışmak terapide başarı oranını artırabilir. Tinnitus’a göre farklı terapi metotları uygulanabilir. Denenmiş başarılı metotlar ise; TRT(Tinnitus Retraining Therapy),
T-FIS, Tinnitus Frekans İzolasyon Sistemi Ümit Veriyor
Yaşam kalitenizin devam etmesi ve iç huzurun beslenmesi için daha az stres yaşayarak “Earnet T-FIS klinik ispatlı cihazları” ile tekrar huzura kavuşabilirsiniz. Kulak çınlamanız azaltılabilir veya tamamen duyulmaz hale gelebilir. Earnet’in mini estetik cihazları, bireysel çözümler sunarak harikalar sağlar. Kombi cihazlar T-FIS ile hem işitmenizi iyileştirir hem de sizi tedirgin eden ve strese sokan çınlamanızı azaltır veya yok eder. Dar bant ve geniş bant, giriş ve çıkış seslerini kontrol ederek kulak çınlamanızı zaman içinde hafifletir, hayata kaldığınız yerden daha mutlu bir şekilde devam edebilirsiniz.
KBB Hekimi
Tinnitus vücudun bir yakarışıdır, bir imdat çağrısıdır. Bu sebeple istem dışı bir ses işitiyorsanız hızlıca bir KBB doktoruna baş vurmalısınız. Tanı, teşhis ve tedavi için geciktikçe sorun daha da kronikleşecektir. İlk üç ay, tedavi ve terapi için çok önemli bir zaman dilimidir. Doktorların yapacağı tetkikler sonucunda gerekli gördüğü bir tedavi/terapi uygulayabilir veya tavsiye edebilir. Bu terapinin başarı oranı Tinnitus kaynağına göre değişkenlik göstermektedir.
 

Bakmadan Geçme