Kozalar Tamamlanmak Üzere...

Muğla Büyükşehir Belediyesi, üreticiler için alternatif ürünlere bir yenisini daha ekleyerek 'İpek Böcekçiliği'projesini başlatmıştı. Seydikemer'in Çobanlar Mahallesi'nde de hayata geçirilen ipekböcekçiliği projesinde ilk ürünler yakın zamanda toplanacak. Kozaların tamamlanmak üzere olduğunu belirten Çobanlar Mahalle Muhtarı Turgay Keskin '2-3 yıl içinde ipek böcekçiliğinin köyümüzde daha hızlı olacağını bekliyoruz. Biz şu anda kendi imkanlarımızla yapıyoruz' diye konuştu.

  • 1021
Kozalar Tamamlanmak Üzere...
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dost Gazetesi Muhabiri Gülyüz Yurdagül Sırt'ın haberine göre;
Seydikemer’e bağlı Çobanlar Mahallesi’nde ipekböcekçiliği, daha önceki yıllarda da yapılmış ve gitgide bu mesleğe ilgi artmıştı. Çobanlar Mahallesi’nde vatandaşlardan gelen talepler doğrultusunda şekillenen proje ile 20 dönüm araziye ipek böceğinin tek besin kaynağı olan 3 bin 500 adet dut fidanı Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Gölbaşı Mevkii’ne dikilmişti. Bu sene Çobanlar Mahallesi’nde 13 ailenin ek gelir olarak ipekböcekçiliği yaptığı belirtilirken ilk hasadın önümüzdeki günlerde gerçekleşeceği kaydedildi. 
13 AİLE HASAT TOPLAYACAK
Şu an mahallede 13 ailenin ipekböcekçiliği yaptığını dile getiren Çobanlar Mahalle Muhtarı Turgay Keskin Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’e teşekkür ederek “Başkanımız buraya 3 bin 500 dut ağacı fidanı diktirtti.  20 dönüm araziyi de köyümüzün kullanım alanı olarak verdiler. Allah izin verirse, 2-3 yıl içinde ipekböcekçiliği köyümüzde daha hızlı olacak. Biz şu anda kendi imkanlarımızla yapıyoruz. Yaprak sıkıntımız var. İnşallah ilerleyen günlerde daha büyük yatırımlar olacak. Şu anda mahallemizde ipek böcekçiliği yapan 13 aile var” diye konuştu. 
ÇOCUKLUĞUMDA ANNEM YAPARDI, TEKRAR BAŞLADIK
Geçen sene ipekböcekçiliğine başladıklarını söyleyen Hatice Çoban ise “Benim çocukluğumda annem yapardı. Kendi imkanlarımızla işlerdik, dastar dokurduk. Geçen sene tekrar başladık ama kendimiz işlemedik. Koza Birlik aldı, onlar işledi. Biz böceği koza haline getirdik. Bu sene de Koza Birliği alacak. Bu böcekler ilk geldiğinde gözle görülmeyecek kadar küçüktü. Zorluğu yok. Dut ağacımız, yaprağımız olsa çok rahat bakarız. Bu sene biz çok yaprak verdik, Allah’ın izniyle normal senelere göre daha erken alacağız hasadı. Bu böcekleri ölüme terk etmiş olduğumuzdan ben kaç günden beri yanlarına gelmiyorum. Besinlerini vermediğimiz için vicdan azabı duyuyorum” şeklinde konuştu. 
50 BİN BÖCEKTEN 80 KİLO KOZA 
Maddi getirisinin güzel olduğunu söyleyen Şaban Çoban ise “Otuz günde 5 bin lira aldık, bir ayda 5 bin lira para gayet güzel. Hem zamanımızı geçiriyoruz hem de para kazanmış oluyoruz. Burada 50 bin böcek var, aşağı yukarı 80 kilo koza alırız. Dut yaprakları ne kadar çok verilirse kozalar o kadar çok büyür. Geçen sene kozalar daha ufaktı. Ama bu sene büyük şehir belediyesi dut ağaçları diktiği için ilerleyen senelerde böcekleri daha çok besleyebiliriz. Geçen sene böcekleri beslemekte sıkıntı çektik. Mesela birinin evinin önünde dut ağacı oluyor ''Hepsini kesme, evimin gölgesi” diyorlardı. Ben de evimin önüne böcekler için 70-80 tane dut ağacı diktim” diye konuştu. 
Kozabirlik kooperatifiyle iş birliği içinde yürütülen projede, üretilen ürünler yöre halkına ek gelir kaynağı oluştururken ipekböcekçiliğinin ilerleyen dönemlerde tüm Muğla geneline yayılması hedefleniyor.

Kozalar Tamamlanmak Üzere...
Kozalar Tamamlanmak Üzere...
Kozalar Tamamlanmak Üzere...
Kozalar Tamamlanmak Üzere...
Kozalar Tamamlanmak Üzere...

Bakmadan Geçme