İZMİRLİ, 'BİR ASIRLIK DEVRİM YASALARI KUTLU OLSUN' 

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Fethiye Şube Başkanı Canan İzmirli, devrim yasalarının 99. yıldönümü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı.

  • 515
İZMİRLİ, 'BİR ASIRLIK DEVRİM YASALARI KUTLU OLSUN' 
TAKİP ET Google News ile Takip Et

3 Devrim Yasası’nın, 3 Mart 1924 tarihinde kabul edildiğini hatırlatan ÇYDD Fethiye Şube Başkanı Canan İzmirli; bu yasaların bir asırlık Cumhuriyetimizi geleceğe taşıyan yasalar olduğunun altını çizdi. Şube Başkanı İzmirli tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;
“Çağdaş, demokratik ve laik bir ulus devletin temellerini atan 3 Devrim Yasası, 3 Mart 1924’de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edildi. Bir asırlık Cumhuriyetimizi geleceğe taşıyan bu yasalar; Hilafetin Kaldırılması, Şerriye ve Evkaf Vekâleti (Din İşleri ve Vakıflar Bakanlığı)’nin kaldırılması ve Tevhid-i Tedrisat (Öğrenim Birliği) Yasası’nın kabulü oldu. Cumhuriyet devrimlerinin ön sözü, laik eğitimin ve eğitim birliğinin yapı taşı olan bir asırlık devrim yasaları halk egemenliğine dayalı yönetim şeklinin destekleyen, bu şekilde Cumhuriyet’in niteliklerini güçlendirerek çağdaş toplumu tamamlayan yasal değişiklikler olarak hayata geçirilmiştir.
Attila İlhan, ‘Cumhuriyet üç devrim üzerine kuruludur’ sözüyle üç yasanın büyük önemine değinmiş; hilafet ile Şerriye ve Evkaf Vekâleti kaldırılmasıyla emperyalist devletlere ve padişaha karşı demokratik bir devrim gerçekleşmiş, Eğitim Birliği Yasasıyla da Türk ulusunun çağdaş toplum dönüşümü başlamıştır. Bu üç yasanın her biri başlı başına birer devrimdir. Halifeliğin kaldırılışı, Türkiye Cumhuriyeti’nin ulusal sınırlarını belirlemiş, halk egemenliği ve cumhuriyet yönetim şeklinin kabul edilmesini, ülkemizin laik ve demokratik bir hukuk devleti olmasını sağlamıştır. Çağdaş devlet yapısında yeri olmayan Şerriye ve Evkaf Vekaleti’nin kaldırması; eşit, demokratik ve laik toplum anlayışını destekleyerek Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kurulmasını sağlamıştır.
Öğrenim Birliği Yasası’nın kabul edilmesiyle ise medreseler kaldırılmış ve Türkiye Cumhuriyeti sınırları içindeki okullar, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlanmıştır. Laik ve bilimsel eğitimin benimsenmesinde önemli bir adım olan bu yasayla birlikte eğitim tek çatı altında birleşmiştir. Laik Türkiye Cumhuriyeti’nin sacayağı olan, neredeyse bir asırdır demokrasiye ve laikliğe güç veren 3 Devrim Yasası bugün her yönden aşındırılmakta ve zarar görmektedir. Devletin laik niteliğinden ve başta laik eğitimden verilen ödünler geleceğimiz için en büyük tehlike ve tehdittir. ÇYDD olarak Cumhuriyet devriminden aldığımız güç ile her koşulda devrim yasalarımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz.”
 

Bakmadan Geçme