İlk Buğday Hasadına Başlandı

Fethiye ilçesinde yağışlı havalar sonrasında buğday hasadı gecikmeli olsa da başladı. Mayıs ayı genel olarak yağışlı geçince buğday üreticisi Haziran ayını beklemek zorunda kalırken, üretici gözünü ve kulağını açıklanacak olan fiyata çevirdi.

  • 1751

Buğday hasadı Fethiye civarında yaygın şekilde başladı. Üretici Hüseyin Büyükterzi; “Bu yıl bol miktarda sıkça yağan Mayıs yağmurları buğdayların verimine bolluk ve bereket getirdi” diye konuştu.

Hasat için Afyon Sandıklı ilçesinden geldiğini belirten biçerdöver operatörü Süleyman Aydan; “Bu yıl yağan yağmurlardan, havanın kapalı gitmesi ve sıcaklıkların yüksek olmaması dolayısıyla geçen yıllara göre hasada biraz geç başlandığı ama bol miktarda yağan yağmurların buğdayların rekoltesine fark ettirerek, verim ve mut oranı gözle görülür derecede yükseldi, bu yıl mahsullerde bolluk ve bereket var” dedi.

Buğday, tarla bitkileri içerisinde Türkiye’nin en çok üretilen ve tüketilen tarım ürünü. Hububat ekim alanlarının yaklaşık yüzde 68’ini oluşturuyor ve artan nüfus ile birlikte talep de aynı oranda artıyor. Bitkisel üretim içinde bu denli öneme sahip buğdayın ekiminden tüketim aşamasına gelene kadar geçirdiği süreçte her adım büyük özen gerektiriyor. Bu bağlamda buğdayın ekim, bakım ve gübrelemesinde olduğu kadar hasadında da dikkatli olunması gereken noktalar var. Fethiye’de de buğday hasadı titizlik içersinde gerçekleştirilmekte. Arazinin uygun olduğu alanlara biçerdöver kullanılırken, diğer yerlerde eski yöntemlerle harman işleminin yapıldığı ifade edildi.
 

Bakmadan Geçme