İklim değişikliğiyle mücadelede Muğla'dan yol haritası
Muğla Büyükşehir Belediyesi, iklim değişikliğiyle mücadelede yerel eylemleri güçlendirmek amacıyla Dünya İklim Günü'nde Muğla İklim Değişikliği Yerel Taraflar Konferansı'nı düzenledi. Konferansta 10 başlık altında oluşturulan çalışma grupları, Muğla'nın iklim yol haritasını belirleyecek Muğla İklim Deklarasyonu'nun temellerini attı.

Dündar: "Muğla, iklim krizinin en çok etkilediği bölgelerden biri"
Muğla Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanı Dr. Cihan Dündar, Muğla'nın iklim krizinden en çok etkilenen illerden birisi olduğunu vurgulayarak şu açıklamaları yaptı: "Muğla'nın karşı karşıya olduğu en temel problemlerden biri, dünyanın en sıcak bölgeleri arasında yer almasıdır. Yapılan araştırmalar, son 22 ayda özellikle kış aylarında yağış miktarlarında ciddi bir azalma yaşandığını ortaya koymaktadır. Birleşmiş Milletler tarafından yayımlanan güncel raporlara göre, 2024 yılında sıcaklık kaynaklı orman yangınlarında artış bekleniyor. Aynı rapor, Avrupa'nın küresel ortalamaya kıyasla iki kat daha hızlı ısındığını ortaya koyuyor. Ege kıyılarının ve özellikle Muğla'nın, orman yangınları açısından yüksek risk taşıdığı vurgulanıyor. Yağışlardaki azalma, kuraklık tehdidini artırırken, Muğla iklim kaynaklı afetlerin en sık yaşandığı illerden biri olarak öne çıkıyor.
Büyükşehir Sanal İklim Merkezi kuruluyor
İklim krizine karşı bilimsel ve sürdürülebilir çözümler üretmek amacıyla Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak ‘Muğla Sanal İklim Merkezi'ni kuruluyor. Bu merkez aracılığıyla hava kalitesi, polen yoğunluğu, kuraklık, sıcak hava dalgaları gibi konularda tahmin ve uyarılar paylaşılacak. Çalışmaların, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde tamamlanarak kamuoyuna sunulması planlanıyor.
Bakmadan Geçme





