• Haberler
  • Ekonomi
  • İftar sofralarının vazgeçilmezi güllaç fiyatları belli oldu!

İftar sofralarının vazgeçilmezi güllaç fiyatları belli oldu!

11 ayın sultanı Ramazan ayının gelmesiyle birlikte iftarlıklara zam gelmeye devam ediyor. Ramazan iftar sofralarının vazgeçilmezi olan güllaç fiyatları ise adeta cep yakıyor.

  • 466

Ramazan ayına sayılı günler kala iftarlık ürünlere zam gelmeye devam ediyor. İftar sofralarının vazgeçilmezi olan güllaç tatlısının kilosu ise adeta vatandaşın cebini yakıyor. Güllaç tatlısının kilosu ortalama 240 ile 350 liradan alıcısıyla buluşuyor. 


Güllaç Tarihi ve Hikayesi


Güllaç nedir sorusu kadar bu tatlının hikayesi de merak edilmektedir. Güllaç tatlısının tarihi çok eski yıllara dayanır. Güllaç, Osmanlı mutfağına 1489 yılında girmiştir. Güllaç önceleri aslında bir baklava olarak sunulmuştur. Bu tatlının hazırlık aşamasında kullanılan yapraklara “varak” adı verilir. Varaklar, Kastamonulu Ali Usta’nın elinde fazladan vardır. Bu yufkaları değerlendirmek için şekerli ve gül suyu ilaveli şerbetle ıslatıp bir tatlı hazırlar.

Hazırladığı tatlıyı ise; Kastamonu’ya gelen saray görevlilerine ikram eder. İkramından sonra çok beğenilen ve merak edilen bu güllü tatlıyı defalarca hazırlar. Tatlıyı çok beğenen saray görevlileri, Kastamonulu Ali Usta’yı saraya götürdüler. Sarayda tatlıcıbaşı olarak görev alan Kastamonulu Ali Usta, hem güllaçtan hem de diğer tatlılardan sorumlu kişi olarak görev alır.

Her akşam yemeğinden sonra tatlıları hazırlayan usta, özellikle ramazan sofralarından sonra hafif bir tatlı olarak hazırladığı güllaç tatlısını saray için servis eder. Saray mutfağının kayıtları incelendiğinde, 1642-1654 yılları arasında ise 10300 adet varak alındığı dikkat çeker. Bu tatlı sarayda çok beğenilir.
 

Bakmadan Geçme