Her 5 kişiden biri bu hastalığa sahip!

Göğsünüzde yanma, boğazınızda ekşi bir tat... Yemek sonrası başlayan bu şikayetler, aslında düşündüğünüzden daha ciddi bir soruna işaret ediyor olabilir. Üstelik tedavi edilmediğinde büyük riskler taşıyor! Detaylar ve alınabilecek önlemler...

  • 326
Her 5 kişiden biri bu hastalığa sahip!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH), mide asidinin yemek borusuna geri kaçmasıyla ortaya çıkan ve göğüste yanma, mide ekşimesi gibi şikayetlerle kendini gösteren yaygın bir sağlık sorunudur. Acıbadem Taksim Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Çetin Karaca, Türkiye'de her beş kişiden birinin reflü hastası olduğunu vurguluyor. Özellikle yemeklerden yarım saat sonra başlayan şikayetlerin, geceleri astım benzeri öksürük ve boğulma krizlerine neden olabileceğini belirtiyor. Tedavi edilmediğinde reflü, uzun vadede kanserleşme riski taşıyabilir.

Reflü Nedir ve Kimler Risk Altında?

Prof. Dr. Karaca’ya göre, reflü; mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır. Normalde mide ve yemek borusu arasındaki kapak bu durumu engeller, ancak sigara, alkol, baharatlı yiyecekler, aşırı kilo ve stres gibi faktörler bu kapakta gevşemeye neden olabilir. Son yıllarda reflü, sadece yetişkinlerde değil, çocuklar arasında da artış göstermektedir. Her beş kişiden birinde reflü tespit edilmekte olup, belirtiler arasında göğüste yanma, ekşi tat ve mide içeriğinin ağıza gelmesi sayılabilir.

Reflü Tedavisinde Yeni Yaklaşımlar

Günümüzde teknoloji ve tıptaki gelişmelerle reflü tedavisinde önemli ilerlemeler sağlanmıştır. Özellikle ilaç tedavisine rağmen semptomları kontrol altına alınamayan veya ilaç kullanmak istemeyen hastalar için endoskopik tedaviler önerilmektedir. Prof. Dr. Karaca, bu tedavi yöntemlerinin cerrahi müdahaleye alternatif olduğunu ve hastaların aynı gün normal hayatlarına dönebildiklerini belirtmektedir. Endoskopik tedavi yöntemleri arasında anti reflü mukozal ablasyon/rezeksiyon ve endoskopik fundoplikasyon öne çıkmaktadır. Bu yöntemlerin, düşük komplikasyon riski ve hızlı iyileşme süreçleri nedeniyle tercih edildiği vurgulanmaktadır.

Reflüye Karşı Alınabilecek 10 Etkili Önlem

Prof. Dr. Çetin Karaca, reflü hastalığına karşı alınması gereken önlemleri şu şekilde sıralıyor:

Yatak başınızı yükseltin veya çift yastık kullanın.
Yatmadan en az üç saat önce yemek yemekten kaçının.
Yemeklerin miktarını ve yağ içeriğini azaltın; kafein ve çikolata tüketimini sınırlayın.
Sigara, alkol ve baharatlı yiyeceklerden uzak durun.
Fazla kilolarınızdan sağlıklı bir şekilde kurtulun.
Karın basıncını artıran korse veya sıkı kemerler kullanmayın.
Stresten uzak durun ve stres yönetimi yapmayı öğrenin.
Ağrı kesici ilaçları olabildiğince az kullanın.
Düzenli egzersiz yapın, ancak yemek sonrası iki saat beklemeye özen gösterin.
Yemek sırasında su tüketmekten kaçının; suyu öğünler arasında için.

Bakmadan Geçme