Hamdi Özbay anma töreni yapıldı

Fethiyeli Usta Hamdi Özbay, 5. ölüm yıldönümününde törenle anıldı. Taşyaka Şehir Mezarlığı'nda dualar ile başlayan tören Özer Olgun Kültür Merkezi'nde devam etti. Etkinlik Özbay'ın heykeline karanfil konulmasıyla sona erdi.

  • 1148
Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Hamdi Özbay anma töreni yapıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fethiye Belediyesi tarafından TRT Sanatçısı, Fethiyeli Usta Hamdi Özbay’ı 5. Ölüm yıldönümünde anma töreni yapıldı. Taşyaka Şehir Mezarlığı’nda başlayan törende Özbay’ın mezarına çiçek koyularak dualar edildi. Saat 14.00’da Özer Olgun Kültür Merkezi’nde devam eden törende Hamdi Özbay’ın türkülerinin seslendirildiği mini bir konser yapıldı.

HaberKonserin ardından Kültür Merkezi yanında bulunan Özbay’ın anıtı önünde devam eden tören anıta karanfil konularak sonlandırıldı.

Haber
Bu özel gün ile ilgili konuşan Fethiye Belediye’si Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü personeli Ali Tunç,’’ Sevgili sanat ve kültür dostları, bugün Fethiye’mizin sanat güneşi, Hamdi Özbay’ımızı kaybedişimizin 5. Yıldönümü. Onu bir kez daha rahmet, saygı ve şükranla anmak için bugün mezarı başında toplanmış bulunmaktayız. Bizlere ve Fethiye kültürüne vermiş olduğu emeklerden dolayı ona bir kez daha şükranlarımızı sunuyoruz. Onun bırakmış olduğu değeri, onun bırakmış olduğu bayrağı bizler, sevgili öğrencileri, Adem Kazan, Ali Tunç, Fatih Yağlı, Osman Uysal, başta olmak üzere çalışmalarımıza devam ediyoruz. Mekânı cennet olsun. Nur içinde yatsın, gözü arkada kalmasın, inşallah sanat bayrağı her zaman göklerde dalgalanacak’’ ifadelerini kullandı.
Haber
KENDİSİNİ ÖLÜMÜNÜN 5. YILINDA TEKRAR RAHMETLE VE ŞÜKRANLA ANIYORUZ
Hamdi Özbay hakkında konuşan Fethiye Belediye Başkan Yardımcısı Oğuz Bolleli,’’Bir sanat insanı olarak, güzel sanatlar derneğine verdiği büyük katkılardan dolayı da burada şükran duyulması gereken ve en çok teşekkür etmemiz gereken biridir. Hamdi Özbay, hem Türk Folkloruna yaptığı katkılar hem de burada bir koro şefi, eğitmen olarak bu sanat dalına özendirdiğini ve bu konuda, yetiştirdiği kişilerle, Fethiye’nin sanan alanında çok önemli yeri olan bir hemşerimizdi. Kendisini ölümünün 5. yılında tekrar rahmetle ve şükranla anıyoruz. Ali kardeşimizin dediği gibi, yetiştirdiği sanatçılarla adını anmaya devam edeceğiz. Hamdi Bey aramızdan ayrıldı ama sanata olan katkılarıyla Fethiye camiasında saygın bir yeri olmaya devam edecek. Hiçbir zaman da unutulmayacaktır. Tekrar Allah rahmet eylesin, mekânı cennet olsun’’ dedi.
Haber
5. ÖLÜM YIL DÖNÜMÜNDE ANILAN HAMDİ ÖZBAY KİMDİR?
1934 yılında Fethiye'de dünyaya gelen Hamdi Özbay, bağlama çalmayı radyo dinleyerek kendi kendine öğrenmiş ve İstanbul Radyosu'nun açtığı saz sanatçısı sınavına girmek için İstanbul'a gitmiş. Ancak sınav gününü kaçırdığı için, bir gazinoda çalışmaya başlamış ve ertesi yıl İstanbul Belediye Konservatuarı’nın sınavını kazanmıştır. 
İstanbul'un Çakıl Gazinosu'nun yani sıra, İzmir Fuarında pek çok sahnede ünlülere bağlama çalan Hamdi Özbay, Sadi Yaver Ataman yönetimindeki Memleket Havaları Saz ve Ses Birliğinde görev yaparken, İstanbul radyosunun açtığı sınavı kazanıp, bağlama sanatçısı olarak 1966 yılına kadar burada görev yapmıştır. 
T.R.T.'de Türk halk müziği şefliği yapmış; Nezahat Bayram, Muzaffer Akgün, Ahmet Sezgin, Orhan Gencebay, Ferdi Tayfur gibi ünlülere bağlama çalarken, Ferdi Tayfur ve bazı ünlü sanatçılarla da turnelere çıkmıştır. 
"Türkü benim hayatım" diyen Hamdi Özbay; Emmioğlu, Ormancı, Ortaca'da evimiz, Sıra sıra kazanlar, Sarıca da buğday danesi ve Uzun selvi ne uzarsın boşuna gibi 100'e yakın türküyü derleyerek, T.R.T. repertuarlarına kazandırmıştır. Emekli olduktan sonra memleketi Fethiye'ye yerleşmiş, Fethiye Güzel Sanatlar Kültür Derneği Türk Halk Müziği koro şefi olarak 21 yıl gönüllü hizmet vermiş, Türk müziğine genç sanatçılar ve müzik öğretmenleri yetiştirmiştir. Bağlama üstadı ve "türkülerin babası" Hamdi Özbay, 25 Ocak 2017 tarihinde Fethiye'de lösemi tedavisi gördüğü hastanede, yaşlılığa bağlı sağlık sorunları nedeniyle, 83 yaşında hayatını kaybetmiştir. Memleketi Fethiye'de sevenleri tarafından son yolculuğuna uğurlanmıştır. Anısına, Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi'nin yanında, Fethiye belediyesi tarafından yaptırılan heykelinin açılışı, 2018 yılının Ocak ayında Hamdi Özbay’ın türküleri çalınarak yapılmıştır.

HaberHaberHaberHaber
Haber


 

Bakmadan Geçme