Gönen, 'Köy Enstitüleri Laik Cumhuriyetin temel taşı olmuştur'

Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Şube Başkanı Avukat Ali Gönen, 16 Mart Öğretmen Okullarının 176. Kuruluş yıldönümü hakkında açıklamalarda bulundu. 

  • 494

Başkan Gönen, basın açıklamasında, hem Fethiyeli vatandaşlar hem de öğretmenlere seslenerek çağrıda bulundu. Türkiye Cumhuriyeti’nde eğitimin laik ve Atatürk ilke ve inkılaplarına uygun olması gerektiğini savunan Başkan Gönen, yaptığı basın açıklamasında eğitimde ve ülkede Şeriata yer olmadığını, uygar toplum için laik bir ülke olmamız gerektiğini ifade etti. 

Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Şube Başkanı Avukat Ali Gönen, açıklamalarında şu ifadeleri kullandı; “Cumhuriyete ve Ulusal Eğitime gönül vermiş değerli Fethiyeliler, değerli öğretmenler. Sözlerime başlarken şu konuyu özellikle vurgulamak isterim: Türkiye Cumhuriyet’i Demokratik, Laik ve Sosyal bir hukuk devletidir. Cumhuriyetimizin bu yapıya ulaşması kolay olmamıştır. Mustafa Kemal Atatürk TBMM’ ni topladıktan hemen sonra ilk iş olarak 3 Mayıs 1920’ de Milli Eğitim Merkez Teşkilatını kurmuştur. Eğitim öğretim hep önceliği olmuştur.
Yani sözün özü şudur ki matematiğe dayalı bilimsel öğretim olmadan bu yerkürede hiçbir şeyi başarmak mümkün değildir. Bunu da ancak ve ancak Laik eğitim öğretime inanmış siz değerli öğretmenlerimiz yapabilir. Cumhuriyet bu günlere bu öğretmenler sayesinde gelmiştir. Türk devleti Laik bir devlettir. Türk toplumu da Laik bir toplumdur.

Şeriat isteyen her kim var ise gitsin şeriat ile yönetilen ülkelerde yaşasın. Hem cumhuriyetin nimetlerinden yararlanıp ve hem de bu topluma cehaleti bulaştırmaya çalışmasın. Şeriatın uygar dünyada yeri yoktur. Cumhuriyetin öğretmenleri Laiktir ve Laik kalacaktır. Bunu herkes böyle bilsin. Laik eğitim almayan bir kimseden, laikliği yaşamayan bir toplumdan hiçbir şey olduğu görülmemiştir.

Değerli Fethiyeliler değerli öğretmenler Türkiye Cumhuriyeti hiç biz zaman Tarikatlar, meczuplar ve yobazlar ülkesi olmamıştır ve olmayacaktır. Tarikat denen bu yapılar tamamen yabancıların yönlendirmesi altındadır. Tarikatlar başta İngilizler olmak üzere birkaç devlete hizmet ederler. Tarikatların toplumumuza hiçbir faydası yoktur. Ve biliyoruz ki tarikatlar tam bir asalaklar yuvasıdır. Karanlık yapılardır. Üretmeden tüketen kan emicidirler.

Değerli Fethiyeliler, değerli öğretmenlerimiz Türk Toplumu ne yazık ki öğretmen ve okul ile çok geç tanışmıştır. Bizim okul ve Öğretmenle tanışmamız bundan 176 yıl önce, 16 Mart 1848 tarihinde Öğretmen Okullarının açılmasına karar verilmesiyle olmuştur. Yüzlerce yıl öğretmensiz ve okulsuz bir yaşam süren halkımız bundan 176 yıl önce ilk kez öğretmen ve okul ile tanışmıştır.

Cumhuriyetle birlikte yaşamaya başladığımız devrimlerin hayat bulmasında, günümüz Türk Toplumunun oluşmasında ise 1940 yılında kurulan Köy Enstitülerinin büyük payı vardır. Köy Enstitüleri Laik Cumhuriyetin temel taşı olmuştur. Bütün dünyanın önemini anladığı Köy Enstitülerinin önemini sadece biz anlayamadık. Her iyi şeyi yerle bir ettiğimiz gibi bu okulları da daha doğmadan öldürdük. Bu gün yapılması gereken de Köy Enstitülerinin bir benzeri olan Kent Enstitülerinin kurulmasıdır. Okul çağında çocuğu olan değerli anne babalar çocuklarınızı tarikat yurtlarına, tarikat kurslarına göndermeyiniz. Çocuklarınızı sadece ve sadece bilimsel eğitim öğretim almış öğretmenlerimize emanet ediniz. Güzel Türkçemize gönül vermiş siz değerli öğretmenlerimiz yol göstericiniz akıl ve bilim olsun. Bu duygu ve düşüncelerle Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği adına hepinize saygılar sunarım.”
                            

Bakmadan Geçme