Girgin: Banka Emekçileri Hedef Ve Zaman Baskısından Tükeniyor

Bu hafta TBMM Genel Kurulu'nda 'Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 655 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' görüşüldü. Genel Kurul'da konuşma yapan Girgin 'kanun teklifinin adı 'Bankacılık Kanunu'nda değişiklik' ama içinde banka çalışanları yok' diyerek banka emekçilerinin sorunlarını gündeme getirdi. Girgin daha önce banka emekçileri hakkında bir de araştırma önergesi vermişti. Girgin açıklamasında şunları söyledi:

  • 896
Girgin: Banka Emekçileri Hedef Ve Zaman Baskısından Tükeniyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

OFİSLERDEKİ IŞILTIYA BAKIP ALDANMAYIN, BANKACILIK EN ZOR SEKTÖRLERDEN BİRİ 
“Bankacılık sektörü çalışma koşullarının en zor olduğu sektörlerden birisidir. Bankaların ışıltılı ofislerine bakıp çalışma koşullarının iyi olduğunu düşünmek büyük bir yanılgıdır. Birçok banka çalışanı yüksek performans beklentisi ve zaman baskısı gibi sebeplerden dolayı iş stresi ve tükenmişlikle karşı karşıyadır. Kredi kartı satma, vadeli vadesiz hesap açma, kredi verme, BES satma, sigortalama derken personelin hayatı hedef üzerine kurulu bir hâle geliyor. Bu hedefler gerçekleşmez ise işlerini  ve sağlıklarını kaybediyorlar. İnsanlar işlerini koruyabilmek için sağlıklarından olmaktadır.”

SEKTÖR DAHA SIKI DENETLENMELİ
İş Kanununda bir işçinin yılda en fazla 270 saat fazla mesai yapabileceği, günlük çalışma süresinin ise en fazla 11 saat olabileceği belirlenmiştir. Çalışma Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığının raporları arasında son 15 yıldır bankalarda teftiş gerçekleşmediği görülmektedir. Bankaların bu koşullara uyup uymadıklarının tespiti için düzenli olarak denetlenmeleri gerekmektedir.
Bankalar akşam 17.30'da kapanıyor olsa da çalışanların geç saatlere kadar işlerinin devam ettiği bilinmektedir. Banka çalışanlarının çalışma saatleri bu gerçeklik göz önünde bulundurularak düzenlenmelidir. 

BANKA, SİGORTA, ODA VE VAKIF EMEKLİLERİ BAYRAM İKRAMİYESİ ALMALIDIR
Sandık emeklileri bayram ikramiyesi alamıyor ve bu durumun düzeltilmesini talep ediyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) dışında 10 banka, 6 sigorta şirketiyle TOBB ve ona bağlı odaların çalışanlarının dahil olduğu 17 emekli sandığı bulunuyor. Bayram ikramiyelerini alamayacak olan sandık emeklileri, bu durumun kendileri için eşitsizliğe yol açtığını belirterek, özel sandık emeklilerinin de kapsama alınmasını istiyor.
Girgin TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada sözlerini “özel sandıklardan emekli olan 300 bin banka, sigorta, oda ve vakıf emeklileri de bayram ikramiyesi almalıdır” diyerek noktaladı.
 

Bakmadan Geçme