Fethiye'de Sürdürülebilir Turizm Programı Anlatılacak

Fethiye Turizm Derneği tarafından düzenlenen ve seçimler dolayısıyla bir süreliğine ara verilen söyleyişi programları ve etkinlikleri devam ediyor. 

  • 696

Söyleyişi programlarının bu haftaki konusu, turizm kenti olan Fethiye için büyük bir öneme sahip olan “Türkiye Sürdürülebilir Turizm Programı ve Birinci Aşama Sürdürülebilir Turizm Sertifikası” konusu olmaktadır. T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayınlanan 2022/2 sayılı genelgeye göre 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren ülkede bütün konaklama tesisleri, birinci aşama sürdürülebilir belgesinin alınması gerekmektedir. T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizm ve konaklama işletmeleri için zorunlu hale gelen  “Türkiye Sürdürülebilir Turizm Programı” ve Birinci Aşama Sürdürülebilir Turizm Sertifikası konusu hakkında; Artı Kobi Danışmanlık firması sahibi Aykut Bütün bilgilendirmede bulunacak. Çalış-Der Sosyal Tesislerinde gerçekleştirilecek olan bilgilendirme semineri 15 Haziran 2023 Perşembe günü düzenlenecek. Saat 12.00’de başlayacak olan bilgilendirme seminerine tüm turizmciler, sektör temsilcileri ve yetkililer davet edildi. Fethiye Turizm Derneği organizesinde Fethiye Otelciler Birliği (FETOB), Göcek Kültür ve Turizm Derneği, Fethiye Ölüdeniz Rotary Kulübü ve Çalış Turizm ve Tanıtma Derneğinin (Çalış-Der) destekleriyle gerçekleşecek olan bilgilendirme programı hakkında Artı Kobi Danışmanlık firması sahibi Aykut Bütün açıklamada bulundu. 

“TOPLAMDA 42 KRİTER BULUNMAKTADIR”
Aykut Bütün açıklamasında “Bildiğiniz gibi; T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı, GSTC iş birliği ile 11.20.2022 Tarihi ile Sürdürülebilir Turizm Programını duyurmuştur.  Türkiye Sürdürülebilir Turizm Endüstri Kriterleri (TR-I) turizm sektöründe sürdürülebilirlik standardının geliştirilmesine yönelik uluslararası normlarda belirleyici bir organ olan Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi (GSTC) kriterlerine uygun olarak geliştirilmiştir. Toplamda 42 kriter bulunmaktadır. Sürdürülebilir Turizm Programı kapsamında Konaklama Tesisleri için 3 farklı belge/sertifika bulunmaktadır; 1.Aşama Belgesi — 14 kriter, 2.Aşama Belgesi — 29 kriter, 3.Aşama Belgesi — 42 kriter (GSTC Sertifikası) olmaktadır. 

“SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM SERTİFİKASI NEDEN GEREKLİDİR?”
Bakanlık Onaylı, Turizm Bakanlığı ve GSTC logolu sertifikalarınız ile uluslararası geçerliliğe ve prestije sahiptir. Ayrıca; T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı 2022/2 sayılı genelgeye göre 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren bütün konaklama tesislerinin 2023 yılının sonuna kadar 1. aşama Sürdürülebilir Turizm Belgesinin alınması zorunludur.  Bu sertifikaya sahip olan konaklama tesisleri; Kültür ve Turizm Bakanlığı web sitesi www.tga.gov.tr de yayınlanmaktadır. Sürdürülebilir Turizm Sertifikasına ait logo, belgeyi alan tesislerin görünen noktalarına asılacak ve müşteriler sertifika üzerindeki kare kod sayesinde tesis ile ilgili tüm denetleme bilgilerine ulaşabileceklerdir. Sürdürülebilir Turizm 1.aşama Sertifikasında konaklama tesisleri 14 kriter üzerinden değerleneceklerdir.  Sürdürülebilir Turizm 1. Aşama sertifikası Oteller,  Apartlar otel, Tatil köyleri, Butik oteller ve bütün konaklama tesisleri için alınması zorunludur. Sürdürülebilir Turizm 1.Aşama sertifikasının alınabilmesi için tamamına uyulması gereken 14 kriterin neler olduğunu, nasıl bir sistem yapılması gerektiğini, sürdürülebilirliğin nasıl sağlandığının anlatıldığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu proje kapsamında işletmelerden beklentileri ve yapmalarını istedikleri görevleri anlattığımız seminerlerimizin birincisini 15 Haziran 2023 Perşembe Saat 12:00 de Çalış Turizm ve Tanıtma Derneğinin Çalış’ ta Devrim Tunç Sok. No.117 deki toplantı salonunda yapıyor olacağız. Konu ile ilgili bilgilenmek isteyen tüm halkımızı bekliyoruz” dedi. 

 

Fethiye'de Sürdürülebilir Turizm Programı Anlatılacak

Bakmadan Geçme