• Haberler
  • Ekonomi
  • Fethiye'de kiralık ev fiyatlarına korkunç zam, kiralık daire fiyatları ne kadar oldu?

Fethiye'de kiralık ev fiyatlarına korkunç zam, kiralık daire fiyatları ne kadar oldu?

Fethiye'de kiralık ev fiyatlarına neden zam geldi? Kiralık daire fiyatları ne kadar oldu? İnsanlar neden Fethiye'yi terk ediyor? Fethiye'de ev kiraları İstanbul'dan daha mı pahalı? Ev kiralarına indirim gelecek mi? 

  • 3974

Turizm sezonunun açılmasına aylar kala Fethiye’deki ev kiralarında fahiş artış gözlemlenmeye başlandı. Fethiye’de sadece şehir merkezindeki kiralık ev fiyatları değil, aynı zamanda şehre uzak olan köylerde ki kiralık ev fiyatlarında da yüksek bedeller talep edilmeye başlandı. 

Kısa dönem kiracı bekleyen ev sahiplerinin sayısı ise oldukça fazla ve ev sahipleri, Mayıs’a kadar kiracı alıp, turizm sezonunda günü birlik olarak evlerini kiraya vermek istiyor. Turizm

çalışanları Fethiye’de artık ev kiralamayacak duruma geldi. Turizmciler, otellerde çalışmak için maaştan önce lojman talebinde bulunmaya başladı. 

Pandemiyle birlikte dışarıdan fazlasıyla göç alan Fethiye, artan kira bedellerinden dolayı yavaş yavaş dışarıya doğru göç almaya başladı ve birçok ev boşa çıktı. 

Fethiye'de kiralık ev fiyatlarına korkunç zam, kiralık daire fiyatları ne kadar oldu?

Fethiye Emlakçılar Birliği Başkanı Serdar Oğuz, son dönemlerde artan kiralar hakkında, “Bu kira artışı konusunda sadece Fethiye’de değil Türkiye genelinde söz konusu. Ayrıca Dünya’nın diğer ülkelerinde de artış var. Türkiye’ de olan artış enflasyon ile alakalı. Özellikle pandemi döneminde dünyanın her yerinde enflasyon sorunu oldu. Bu süreci hep beraber yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz. Enflasyonun kontrol altına alınmasıyla kira artışlarıyla bir stabilizasyon sağlanabilir. Bunun yanına başka tedbirler de konuşabiliriz. Kiralamalar neticesinde mevcut gayrimenkullerin mevcut evlerin uzun süre kiralanmaması neticesinde bir kira artışı olduğu konusu var. Bununla ilgili hükümet zaten bir tedbir aldı. Burada konutların kısa süreli kiralanmasıyla ilgili bazı sınırlamalar, kısıtlamalar getirildi. Bunu uzun süreli kiralamaya yönelik bir kısım alan açmak gibi düşünülebilir” diye konuştu. 

Başkan Oğuz, aynı zamanda emlak piyasasında indirim beklemediğini dile getirerek, “Arzın artmadığını görüyoruz dolayısıyla kira fiyatlarının düşmesi söz konusu değil. Bölgemize olan göç sadece pandemi döneminde başlayan bir göç değil. 20 yıldan beri bölge göç alıyor. Yabancılar ile ilgili burada satın alıp yerleşenler var. Yurtdışında oturan Türk vatandaşlarının bölgede ev alıp emeklilikleri dolayısıyla gelmesi var. Bölgeye gelen memurların yerleşmesi neticesinde bir göç aldığını görüyoruz ama covid sonrasında özellikle Büyükşehirlerden bölgeye olan kırsal da oturma talebi doğrultusunda bir göç var. Daha sonra Ukrayna ve Rusya savaşı sonra olan bir göç aldık. Daha önce de Suriyelilerin kısmen göçünü yaşadık. Doğu bölgesinde yaşanan deprem sonrası göç aldık. Tabi diğer şehirlere de yoğun bir göç oldu ama bölgemizde de bu hissedildi” şeklinde konuştu.

Fethiye'de kiralık ev fiyatlarına korkunç zam, kiralık daire fiyatları ne kadar oldu?

Fethiye’nin artık emekliler için pahalı bir yer olduğunu dile getiren Başkan Oğuz, artan kira fiyatlarından dolayı emeklilerin zorlanacağını ancak bu durumun enflasyonla alakalı bir durum olduğunu dile getirdi. Başkan Oğuz, “Emekli maaşların kiralara yetmemesi konusu iki taraflı bir konu, enflasyonun çok artmasıyla alakalı emeklinin gelirindeki artışın düşmesidir. İkinci sebep bölgeye olan göçlerin aşırı talep olması neticesinde, arzında yeteri kadar arttırılmaması neticesinde olan durumdur. Yani bu kısa süre de dengeye kavuşması söz konusu değil. Sadece bölgemiz ve Türkiye değil, Dünyanın birçok ülkesi değişik dönemler geçiriyor” dedi.

“Gücü olan kiralamasın, satın alsın”
Fethiye Emlakçılar Birliği Başkanı Serdar Oğuz, Fethiye’de şehir merkezine uzak olan evlerin dahi artık çok pahalı olduğunu, imkanı olan insanların kiralamak yerine evi satın almalarının daha mantıklı olduğunu dile getirdi. Başkan Oğuz, “Şuanda yeni evlenen çiftler için 2+1 gibi boş daireler, 10 bin TL gibi bir bütçe ile 15 bin TL arasında değişiyor. Tabi ki de şehre olan uzaklık da etken. Şehir merkezinde olursa biraz daha fazla aylık kira istenebiliyor. Şehirden uzaklaştıkça kiralar düşüyor. Sabit bir fiyat söylemek pek mümkün değil. Bizim kiralama konusunda pek bir tavsiyemiz olmaz ancak kiralamaktan ziyade imkan varsa satın almayı tavsiye ederim” şeklinde konuştu. 

Bakmadan Geçme