Fethiye'de geçim ve konut alarmı: Sofralar daralıyor, kiralar yükseliyor
MUPA'nın Fethiye araştırması, ilçede geçim sıkıntısının derinleştiğini, kiracıların ise gelirlerinin yarısını konuta ayırmak zorunda kaldığını ortaya koydu. Fethiyelilerin üçte biri her zaman geçim zorluğu yaşarken, uygun gıdaya erişimde ciddi sorunlar dikkat çekti.
Konut maliyetleri de ilçede en büyük baskı unsurlarından biri. Fethiye’de her iki kişiden biri ev sahibi olsa da bu durum refah göstergesi olmaktan uzak. Kiracıların yüzde 17’si, aylık gelirinin yarısından fazlasını kiraya ayırmak zorunda kalıyor. Bu nedenle her 10 kişiden 1’i başka bir şehre, her 20 kişiden 1’i ise başka bir ilçeye taşınmayı düşündüğünü ifade etti.
Fethiye’de yükselen konut maliyetlerinin nedenlerine bakıldığında ilk sırada Muğla dışından gelen yerleşim talebi (%84,6) yer aldı. İlçenin doğal güzellikleri ve yaşam kalitesi (%62,8) ile turistikleşme ve artan tanınırlık (%61,7) konut baskısını artıran diğer başlıca faktörler olarak öne çıktı.
Bakmadan Geçme