• Haberler
  • Güncel
  • Fethiye Belediyesi'nden Dünya Engelliler Günü'nde 'Fethiye'de Erişilebilirlik' Konferansı

Fethiye Belediyesi'nden Dünya Engelliler Günü'nde 'Fethiye'de Erişilebilirlik' Konferansı

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 1992 yılında aldığı karar ile her yılın 3 Aralık günü 'Dünya Engelliler Günü' olarak kabul ediliyor. Böylece engellilerin politik, ekonomik, sosyal ve kültürel hayattaki görünürlüğünü sağlamak, daha rahat bir yaşam sürmeleri için çözüm üretmek, sahip oldukları haklara dair farkındalığı artırmak, yaşadıkları zorluklara son vermek hedefleniyor. Ayrıca, dünyanın her yerinde engellilerin istihdamı, eğitimi, sosyal ve kültürel hayata katılımı için farkındalık yaratılmaya çalışılıyor.

  • 314


Dünyada engelli birey sayısının 1 milyarı aştığı biliniyor. Türkiye’de ise Ulusal Engelli Veri Sistemi’ne kayıtlı engelli nüfusun % 56’sını erkekler, % 44’ünü kadınlar oluşturuyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Temmuz 2023’te yayımladığı “Engelli ve Yaşlı İstatistik Bülteni”nde yer alan “Nüfus ve Konut Araştırması” sonuçlarına göre ise, ülkemizde en az bir engeli olan (3 ve daha yukarı yaş) nüfusun oranı %6,9 (yaklaşık 5 milyon kişi)’dur. Resmi olmayan rakamlara göre ise, Türkiye’deki engelli sayısı 9 milyon civarındadır. Bu sayıların tutarlığının olmaması bile engellilerin sorunlarının çözümüne dair ciddi bir çabanın söz konusu olmadığını gösteriyor.

Farkındalık Konferansı

Bölgedeki engelli bireylerin sorunlarına dikkat çekmek isteyen Fethiye Belediyesi de bu amaçla Özer Olgun Kültür Merkezi’nde, “Fethiye’de Erişilebilirlik” konulu bir konferans düzenliyor.

3 Aralık 2024 günü, saat 10.00 – 12.00 arasında düzenlenecek olan konferansta konuşmacı olarak Engelli Bakım Rehabilitasyon İletişim ve Erişilebilirlik Uzmanı Adem Kuyumcu yer alacak.

Belediyenin Çalışmaları

Öte yandan, Fethiye Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü kurulduğu tarihten itibaren, ilçede ikamet eden engelli bireylere ve ailelerine 26 ayrı kalemde sosyal destek sağlıyor.
Yaklaşık iki yıl önce kurulan Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü; bugüne kadar ihtiyaç sahibi yurttaşlara 61 adet manuel sandalye, 17 adet akülü sandalye, 30 adet hasta yatağı ve 1 tane de akülü çocuk sandalyesi desteğinde bulundu. 

Muğla’nın ilk ve tek Otizm Parkı’nı kısa süre içinde açmaya hazırlanan Fethiye Belediyesi, bir yandan da ilçedeki halk plajlarını “engelsiz plaj” şeklinde düzenleyerek, halkın hizmetine sundu.

Özel gereksinimli bireylere sıcak yemek servisi, evlere gıda, eşya ve odun yardımı da yapan Fethiye Belediyesi, ilgili sivil toplum kuruluşları, gönüllüler ve hayırsever yurttaşlar ile koordinasyon halinde dezavantajlı gruplarla çalışmaya devam ediyor.
 

Bakmadan Geçme