Emeklilikte 8–12 Yıllık 'Sessiz Dönem' Uyarısı

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, Türkiye'de emekli sayısındaki hızlı artış döneminin sona erdiğini belirtti. SGK verilerine göre çalışan sayısında düşüş olmadığını, genç nüfusun iş gücüne katılımının sürdüğünü ifade eden Erdursun, EYT sonrası emeklilik başvurularının da hızla azaldığını söyledi. 9 Eylül 1999 sonrası sigortalılar için yaş şartı nedeniyle önümüzdeki yıllarda emeklilik başvurularının sınırlı kalacağı ve 8–12 yıl sürebilecek bir 'sessiz dönem' yaşanabileceği değerlendiriliyor.

Emeklilikte 8–12 Yıllık 'Sessiz Dönem' Uyarısı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye’de emeklilik sistemi uzun süredir kamuoyunun gündeminde yer alırken, emekli maaşlarının yetersizliği ve sistemin sürdürülebilirliği tartışılmaya devam ediyor. “SGK bu yükü kaldıramaz” yönündeki iddialara ilişkin değerlendirmede bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, emekli sayısındaki hızlı artış döneminin sona erdiğini söyledi.

Türkiye’nin hâlâ genç ve çalışabilir nüfusa sahip bir ülke olduğunu vurgulayan Erdursun, bu durumun Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine de yansıdığını ifade etti.

Çalışan Sayısında Düşüş Yok

Zorunlu sigortalı (4A, 4B, 4C) çalışan sayısındaki değişime dikkat çeken Erdursun, 2021’den 2022’ye çalışan sayısının yüzde 6,5 arttığını belirtti. 2023 yılında kısa süreli dalgalanmalar yaşansa da 2024 ve 2025’te yeniden artış trendine girildiğini kaydetti.

“Çalışan sayısı azalmıyor. Genç nüfus iş gücüne katılmaya devam ediyor. Sosyal güvenlik sistemini besleyen ana kaynakta zayıflama söz konusu değil” diyen Erdursun, çalışan sayısının düştüğü yönündeki iddiaların istatistiklerle örtüşmediğini ifade etti.

Emekli Artış Hızı Yavaşlıyor

Kendi primleriyle emekli aylığı alanların artış oranlarının da artık hız kesmeye başladığını belirten Erdursun, emekli sayısının önceki yıllardaki gibi hızlı bir yükseliş göstermediğini söyledi.

EYT Sonrası Başvurular Geriledi

Emeklilik başvurularında EYT düzenlemesi sonrası ciddi bir yoğunluk yaşandığını hatırlatan Erdursun, bu başvuruların zirve yaptıktan sonra hızla düşüşe geçtiğini belirtti. Önümüzdeki birkaç yıl içinde düşüşün daha belirgin hale geleceğini dile getirdi.

Erdursun’a göre, EYT kapsamındaki son grupların da emekli olmasıyla birlikte sistem tamamen 9 Eylül 1999 sonrası sigortalı olanları kapsayan rejime geçecek.

Mevcut yasaya göre 9 Eylül 1999 sonrası sigortalı olan kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşını doldurmak zorunda. Bu nedenle önümüzdeki birkaç yıl sınırlı sayıda başvuru olsa da, ardından 8 ila 12 yıl boyunca milyonlarca sigortalı için emekliliğin fiilen mümkün olmayacağı ifade ediliyor.

WhatsApp İhbar Hattı
0530 898 92 56
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!

Bakmadan Geçme

Gerçek Fethiye Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!