EMEKLİLER BASIN AÇIKLAMASI YAPTI

Tüm Emekliler Sendikası Fethiye Temsilciliği tarafından 2023 yılı bütçesi ile ilgili basın açıklaması yapıldı.

  • 833
EMEKLİLER BASIN AÇIKLAMASI YAPTI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Özer Olgun Kültür Merkezi’nde yapılan açıklamayı sendika sözcüsü Erhan Başaran yaptı. Başaran yapmış olduğu açıklamada, “2023 Bütçesi TBMM'de görüşülüyor. AKP İktidarının yine emekçileri, emeklileri değil, sermayeyi, yandaşları tercih eden bir bütçe sunduğunu görüyoruz. Bu bütçede emekliler yok! Bu bütçede emekçiler yok! Bu bütçede halk yok! Bu bütçede yandaş var! Bu bütçede sermaye tercihleri var! Bu bütçede savaş yatırımları var! Kasım ayı verilerine göre Yoksulluk sınırının 25.365 TL, açlık sınırının, 7.786 TL olduğu ülkemizde bugün en düşük emekli maaşı 3.500 TL.  Yani açlık sınırının yarısından bile az. Yani ölüm sınırı artık. Ve iki milyondan fazla emekli bu maaşı almakta, aynı zamanda açlık sınırının çok altında maaş alan yaklaşık sekiz milyon emekli var.   Bu durum emeklilerin açlık ve sefalet içinde yaşadığının açık göstergesidir. Pahalılık ve enflasyona baktığımız zaman durum daha da vahimdir. Sarayın ve AKP'nin 2023 bütçesi bu krizi derinleştiren, bizleri daha da zor günlerin beklendiğini ortaya koyan bir tercihten oluşmaktadır. Ekonominin çok iyi gittiğini, enflasyonun belini kırdıklarını söyleyen yetkili ve sorumlulara çarşıya, pazara bir çıkmasını öneriyoruz.  Çizdiğiniz pembe tablo, halkın karanlık tablosudur” ifadelerine yer verdi.
“EVİNE TAVUK ETİ GÖTÜREBİLEN EMEKLİ VAR MI?”
Açıklamaya devam eden Başaran, “TÜİK'in bize göre gerçeklikten uzak verilerine göre bile yüzde 85 olan enflasyon emekli ve emekçilerin temel gıda maddelerini alamaz duruma getirmiştir. Bizim hesaplarımız TÜİK hesapları ile örtüşmüyor. Gerçek enflasyonun yüzde 200'lerde seyrettiği açıktır. Bizim hesabımız ortada. TUİK'in hesabını da kimler yapıyorsa alışverişe birlikte çıkalım. Kimlerin gerçeği söylediği, kimlerin gerçeği gizlediği ortaya çıksın. Bugün en düşük emekli maaşı ile kaç ekmek alınabiliyor? Evine kırmızı eti bırakın tavuk eti bile götürebilen emekli var mı? Çocuklarımızdan, torunlarımızdan utanır olduk.  Bizim için bu yük taşınamaz hale gelmiştir.  Artık yeter! Biz emeğimizi verdiğimiz ülkemizde insanca yaşamak istiyoruz! Bizler, çalışırken maaşlarımızdan kesilen primlerimiz sonucunda hakkettiğimiz emekli maaşlarımızı istiyoruz. Ödediğimiz bedelin gerçek karşılığını istiyoruz. Hiç kimsenin bize lütufta bulunuyormuş gibi ahkâm kesmesini istemiyoruz, hakkımız olanı istiyoruz! Bugün taleplerimiz için alanlardayız. Bu soğukta, bu yaşta burada olmak bizim tercihimiz değildir.  İktidar ve saray bizleri sadece açlığa mahkûm etmiyor.  Aynı zamanda örgütlenmemizi de engellemeye, bizleri tamamen sessiz bırakmaya, biat ettirmeye zorluyor.  Bunu yaparken de adalet ve hukuk tanımıyor. Emekli sendikalarını defalarca kapatarak emeklileri çaresizliğe itmeye çalışıyor.  Bütün bunlara mahkûm değiliz! Kapattıkları sendikalarımızı daha da güçlü bir şekilde kuruyoruz! Binlerce emekli ile yeniden kuruluşunu gerçekleştirdiğimiz tüm Emeklilerin Sendikası olarak işte bugün alanlardayız! Emekliler olarak ne örgütsüzleştirme ne de sefalet içinde yaşatma dayatmalarına boyun eğmeyeceğiz! Saraya, savaşa, sermayeye değil halka, emekliye, emekçiye bütçe istiyoruz!” dedi.
“EMEKLİLER BİRLEŞİRSE KARŞISINDA HİÇ BİR GÜÇ DURAMAZ”
Cümlelerine tüm emeklilerin sendikası olarak diye başlayan Başaran, “2023 bütçesinde emeklilerin insanca yaşayacağı bir ücretin sağlanmasını, en düşük emekli maaşının asgari ücret düzeyinde olmasını, asgari ücretin açlık sınırının üzerinde insanca yaşanacak bir ücret olarak belirlenmesini, sağlıkta yapılan kesintilerin kaldırılmasını, intibak yasasının bir an önce çıkarılmasını, bütün emeklilere "bayram harçlığı" değil; yılda dört kez asgari ücret düzeyinde ikramiye verilmesini, emeklilere temel tüketim maddeleri olan, doğalgaz, elektrik, su, akaryakıt ödemelerinde indirim yapılmasını , EYT sorunun çözümünde gevelemelerin bırakılmasını, mağduriyetlerinin giderilmesini istiyoruz! Tüm Emeklilerin Sendikası olarak bugün alanlardan taleplerimizi dile getiriyoruz. Taleplerimizin yerine getirilmesini ve takipçisi olacağımızı beyan ediyoruz.  Ayrıca bütün emeklileri de birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz. Emekliler birleşirse karşısında hiç bir güç duramaz. Bunu da biliyoruz” şeklinde konuştu.
 

Bakmadan Geçme