Ege'deki yangınlar turizmi de yaktı
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, Ege'de ve turistik ilçelerde çıkan yangınların bölge ekonomisini ve sektörü derinden etkileyen bir felaket olduğunu belirterek, başta Çeşme, Foça, Seferihisar olmak üzere Ege'de tüm turizmcilerin tesisleri ve hizmet kaliteleriyle ayakta olduğunu, felaketin izlerini silmek için yoğun bir çaba içine girdiklerini söyledi.

Sezonun ortasında felaket
Mehmet İşler, "Öncelikle, Çeşme, Foça, Seferihisar ve bölgemizde yangına maruz kalan tüm vatandaşlarımıza, işletmelerimize ve turizm emekçilerine geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum. Yangın sadece doğamızı değil, aynı zamanda bölge ekonomisini ve turizm sektörünü derinden etkileyen bir felaket oldu. Ege gibi doğal güzellikleriyle ünlü bir destinasyonda yaşanan yangınlar, maalesef binlerce hektar ormanlık alanın zarar görmesine yol açtı. Turistlerin bölgeyi tercih etme nedenlerinden biri olan yeşil dokumuz, yürüyüş parkurlarımız, doğal peyzaj ciddi şekilde zarar gördü. Yangının hemen ardından bazı otel rezervasyonlarında iptaller yaşandı. Restoranlar, beach club'lar, tur operatörleri gelir kaybı riskine girdi. Özellikle açık hava turizmine dayalı aktiviteler, beach aktiviteleri, yat turları, yürüyüşler etkilendi. Bazı insanlar sağlığından endişe ettiği için tatil planlarını değiştirdi. Yaz sezonunun tam ortasında böyle bir felaketin yaşanması ciddi ekonomik sıkıntılara neden oldu" dedi.
Rehabilitasyon planları hazırlanıyor
Yangınlara çok hızlı müdahale edildiğini ancak şiddetli rüzgar sebebiyle günlerce felaketin önüne geçilemediğini aktaran Mehmet İşler, şunları söyledi: "Devlet kurumlarımız, belediyelerimiz, gönüllüler, halk el birliğiyle söndürme çalışmalarına katıldı. Bu, bölge insanının ne kadar dayanışma içinde olduğunu, kentine, doğasına sahip çıktığını bir kez daha gösterdi. Hem kamu hem özel sektör olarak hızlı bir şekilde zarar gören alanların rehabilitasyonu için planlar hazırlanıyor. Fidan dikim kampanyaları, gönüllü projeler organize ediliyor. Çevre bilinci bu tip krizlerden sonra daha da artıyor. Biz de sektör olarak, basınla, turizm acenteleriyle sürekli iletişim halindeyiz. Başta 'Çeşme kapalı' algısının oluşmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Çeşme ve diğer destinasyonlarımız hâlâ turistlerini ağırlayacak kapasiteye sahiptir ve ağırlamaktadır. Bu felaket bize bir kez daha gösterdi ki turizm, doğa ile birlikte var oluyor. Yangınlar iklim krizinin ve insan faktörünün bir sonucu. Sektör olarak sürdürülebilir turizm modellerine yönelmek, yangın riski olan bölgelerde erken uyarı sistemleri kurmak, çevre koruma projelerine daha fazla yatırım yapmak zorundayız. İklim değişikliği, kuraklık, insan kaynaklı hatalar nedeniyle dünyanın en gelişmiş ülkelerinde bile bu tür yangınları görebiliyoruz. Maalesef bu yıl bu talihsizlikleri ardı ardına ve kabus görüntüleriyle, biz yaşamak zorunda kaldık. Kaybedilen yeşil alanlar konusunda çok üzgünüz. Çok etkilendik. Hızlı müdahale ve etkili kriz yönetimi sayesinde bu etkiyi minimuma indireceğiz. Hepimiz daha dikkatli olmak zorundayız."