Dolar 15 Gün Sonra Bu Rakamı Görecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Haziran ayı Piyasa Katılımcıları Anketi raporunu yayınladı. Raporda, PPK toplantısında alınacak kararlarla birlikte, ay sonu ve yıl sonu için dolar kuru tahminleri de yer aldı.

  • 1215
Dolar 15 Gün Sonra Bu Rakamı Görecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dört yıl dört aydan sonra bu hafta net döviz pozisyonunda pozitif bir denge yakaladı. İki aydır dolar kurunda süregelen yatay hareketlilik, bugün yüzde 1,41 seviyesindeki artışla sona erdi.
Yatırımcılar, bayram sonrası dolar/TL paritesinin nasıl hareket edeceğini merak ediyor. Bu konuda en net tahmin, Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'nden geldi.
50'si finansal sektör, 18'i reel sektörden toplam 68 katılımcıyla yapılan mülakatlar sonucunda hazırlanan raporda, Merkez Bankası'nın 27 Haziran tarihli PPK toplantısına yönelik tahminlerin yanı sıra, dolar kurunun ay sonu ve yıl sonunda hangi seviyelerde olacağına dair beklentiler yer aldı.

15 GÜN SONRA BEKLENEN DOLAR KURU
Katılımcıların, "Bankalararası döviz piyasasında ABD Dolar kuru beklentiniz nedir? (TL)" sorusuna verdiği yanıtlarla hazırlanan ortalama sonuca göre, dolar/TL paritesinde ay sonuna kadar büyük bir değişiklik beklenmiyor. Ortak tahmin, 30 Haziran 2024 itibarıyla dolar kurunun 32,6376 TL olacağı yönünde.

YIL SONU BEKLENTİLERİ
Ancak, asıl dikkat çekici sonuç yıl sonu dolar kuru beklentilerinde ortaya çıktı. 31 Mart seçimlerinden sonra dolar kurunda yaşanan yatay seyir, katılımcıların yıl sonuna dair tahminlerinde önemli bir değişikliğe yol açtı.
Önceki aylarda 31 Aralık 2024 itibarıyla 40 TL'nin üzerinde olması beklenen dolar kuru, geçen ay 38,7 TL seviyelerine gerilerken, son raporda ise 37,7463 TL olarak öngörüldü.

DÖVİZ POZİSYONUNDAKİ İYİLEŞME
Net döviz pozisyonunda yaşanan iyileşme ve Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki tasfiye sürecinin yeniden canlanması, ekonomi yönetimini memnun eden adımlar arasında yer aldı. Bu gelişmeler, dolar kuruna ilişkin tahminlerde belirgin bir iyileşme sağladı.
Bayram sonrası piyasalarda beklenmedik bir kur artışı yaşanmaması durumunda, gelecek ayın raporlarında dolar/TL paritesine yönelik yıl sonu beklentisinin 35 TL seviyelerine çekilmesi muhtemel görünüyor.

DÖVİZ KURUNDA SON DURUM

ABD Doları:
Alış: 32,70 TL
Satış: 32,81 TL

Euro:
Alış: 34,96 TL
Satış: 35,18 TL

Sterlin:
Alış: 40,68 TL
Satış: 40,88 TL
 

Bakmadan Geçme